Ziare.com

Magistratii romani sesizeaza pentru a patra oara CJUE cu intrebari privind MCV si sectia Adinei Florea

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 05 Martie 2019, ora 16:28

   

Magistratii romani sesizeaza pentru a patra oara CJUE cu intrebari privind MCV si sectia Adinei Florea
Curtea de Apel Brasov a decis sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) pentru a se stabili daca recomandarile MCV sunt obligatorii pentru Romania si daca prevederile Cartei Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene se opun infiintarii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ).

Pana in prezent, trei instante romanesti, Tribunalul Olt, Curtea de Apel Pitesti si Curtea de Apel Bucuresti, au sesizat CJUE cu privire la rolul MCV si au trimis 12 intrebari la instanta europeana.

Acestea privesc modificarile legislative aduse Legilor Justitiei de coalitia PSD-ALDE. In esenta, CJUE trebuie sa lamureasca situatia privind infiintarea Sectiei pentru investigarea magistratulor si numirea provizorie a sefilor Inspectiei Judiciare prin intermediul unei ordonante de urgenta.

Potrivit minutei Curtii de Apel Brasov, instanta a trimis alte 5 intrebari la CJUE.

"In baza art. 19 alin. 3 lit. b TUE rap. la art. 267 TFUE sesizeaza Curtea de Justitie a Uniunii Europene cu cererea de pronuntare a unei hotarari preliminare cu privire la urmatoarele intrebari:

1. Mecanismul de cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului 267 TFUE, care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene?

2. Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui Mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman, in special (dar nu numai) in ceea ce priveste necesitatea ca modificarile legislative vizand organizarea si functionarea sistemului judiciar sa fie realizate in acord cu concluziile MCV-ului, recomandarile formulate de Comisia de la Venetia si de Grupul de state impotriva coruptiei al Consiliului Europei (GRECO)?

3. Articolul 2 corelat si cu art. 4 alin. 3 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretate in sensul ca in cadrul obligatiei statului membru de a respecta principiile statului de drept se inscrie si necesitatea ca Romania sa respecte cerintele impuse prin rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei nr.2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006?

4. Principiul independentei judecatorilor, consacrat de articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf TUE si de articolul 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene, astfel cum a fost interpretat prin jurisprudenta Curtii de Justitie a Uniunii Europene (Marea Camera, hotararea din 27 februarie 2018, Associacao Sindical dos Juizes Portugueses, C-64/16, ECLI:EU:C:2018:117), se opune infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, raportat la modalitatea de numire/revocare din functie a procurorilor care fac parte din aceasta Sectie, modalitatea de exercitare a activitatii in cadrul ei, modul in care este stabilita competenta in corelatie cu numarul redus de posturi al acestei Sectii?

5. Art. 47 par. 2 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene vizand dreptul la un proces echitabil prin judecarea cauzei intr-un termen rezonabil se opune infiintarii Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, raportat la modalitatea de exercitare a activitatii in cadrul ei si modul in care este stabilita competenta in corelatie cu numarul redus de posturi al acestei Sectii?

In baza art. 23 din Statutul CJUE rap. la art. 2 alin. 2 si 3 teza finala din legea 340/2009 dispune suspendarea cauzei. Pronuntata in sedinta camerei de consiliu, azi, 5 martie 2019."

Citeste si: De ce CJUE trebuie sa decida cu rapiditate daca Legile Justitiei PSD-ALDE incalca recomandarile MCV
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 7300 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
6 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Auschwitzul European visat de Macron va fi instaurat in viitor

Auschwitzul European nu poate fi instaurat fara complicitatea si ajutorul magistratilor sadici din Europa.
Cine va distruge Uniunea Europeana actuala pentru a instaura Auschwitzul European? Chiar magistratii sadici, fara inima si fara mila fata de umanitate.
Uniunea Europeana actuala va fi distrusa de Macron si de magistratii sadici din Europa.
Umanitatea din Europa va fi aproape de apus de cand Macron si magistratii sadici din Europa vor instaura Auschwitzul European, unde natiile si persoanele umane nu vor mai avea indentitate.
In Auschwitzul European vor fi colectivitati locale numerotate fara identitate nationala, iar persoanele umane vor fi simple unitati numerice vii.
Umanitatea se apropie de apusul ei.

 

Conspiratia excrocilor patrioti !

Inca o tzeapa de milioane.
Sputnik iubeste la excroci, ca ne vrea afara dun U.E.

Cum e vremea la Moscova?!!?

.

uniunea africana nu s-a intrebat nimic

privind reformele care le asigura progresul si locurile de munca. Dar mai e mult pana la civilizatie, in Sua sportul este cu taxa pentru ca instigarile la violenta sa fie urmarite de un public restrans.

 

Asa scrie in Pravda ?

.

Sputnik te iubeste!!!!

.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor