Mai poate Guvernul Orban sa schimbe pledoaria pro-SS facuta de demisionarul Radu Cantar la CJUE?

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 07 Noiembrie 2019, ora 13:30
9933 citiri
Mai poate Guvernul Orban sa schimbe pledoaria pro-SS facuta de demisionarul Radu Cantar la CJUE?
Foto: Facebook/ Radu Cantar

Mai multe procese cu miza mare pentru Justitia din Romania sunt pe rolul Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE). Asta in contextul in care avocatul Radu Cantar a demisionat din functia de agent guvernamental al Romaniei la aceasta instanta.

In acest moment pe rolul instantei europene se afla cauzele in care magistratii romani solicita lamuriri suplimentare privind obligativitatea MCV sau vor sa afle daca modificarile Legilor Justitiei privind infiintarea Sectiei Speciale respecta legislatia europeana. O intrebare preliminara vizeaza si OUG-ul lui Tudorel Toader, prin care a prelungit mandatele sefilor Inspectiei Judiciare.

Recent, Inalta Curte a sesizat CJUE cu alte chestiuni mediatizate: daca incalca legislatia UE deciziile CCR in cazul completurilor de 5 judecatori si completurile specializate de 3 judecatori de la ICCJ.

Apara SS

Dupa cum am aratat, unul dintre cele mai mediatizate procese priveste infiintarea Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS). Un proces in care Guvernul, prin intermediul lui Radu Cantar, a pus sub semnul intrebarii caracterul obligatoriu al rapoartelor MCV, realizate de Comisia Europeana.

In punctele de vedere depuse de Cantar sunt aparate modificarile facute de coalitia PSD- ADLE la Legile Justitiei si, in special, activitatea SS.

Concluziile depuse de Radu Cantar contin paragrafe identice cu punctul de vedere trimis CJUE de catre sefa CSM, Lia Savonea, si se bazeaza pe date eronate privind monitorizarile magistratilor furnizate de Inspectia Judiciara, condusa de Lucian Netejoru.

Sursa: Concluziile depuse de Cantar

Potrivit unor surse din MAE, Radu Cantar nu ar fi lucrat la aceste concluzii cu cineva din cadrul Agentului Guvernamental CJUE din MAE.

"Apararile Romaniei nu au fost redactate cu sprijinul colegilor din cadrul MAE. Ele au venit servite din alte centre de reflectie. De regula observatiile sunt semnate de toti cei care lucreaza la ele.

In cazul de fata sunt semnate si asumate doar de Radu Cantar, insa toti cei care lucreaza cu el stiu ca nu ar putea sa intocmeasca singur o lucrare de asemenea complexitate," sustin sursele citate.

Sursa: Concluziile depuse de Cantar

Procesul deschis la Curtea de la Luxemburg de mai multe asociatii ale magistratilor din Romania impotriva modificarilor aduse Legilor Justitiei, printre care si infiintarea Sectiei Speciale, se afla pe ultima suta de metri.

"Toate partile din acest demers si-au trimis concluziile in scris. Acestea nu mai pot fi schimbate. Urmeaza ca instanta sa stabileasca un termen pentru pledoarii si apoi urmeaza hotararea," explica surse din MAE.

Potrivit surselor citate, viitorul Avocat al Romaniei la CJUE poate insa in pledoaria din fata instantei sa schimbe punctul de vedere si sa prezinte intreaga situatie.

Precedentul Dragnea

Pe de alta parte, sursele citate au explicat ca astfel de schimbari de aparare au mai fost facute si in alte cazuri, dar la o alta instanta europeana. Este vorba de celebrul dosar deschis de Liviu Dragnea la CEDO, in cazul condamnarii de 2 ani cu suspendare primita in Dosarul Referendumul.

In acest proces, fostul agent guvernamental CEDO, Viorel Mocanu, a schimbat strategia si a pus concluzii in favoarea lui Liviu Dragnea si in defavoarea tarii. In urma presiunii publice, Viorel Mocanu a demisionat din functie.

Fostul Agent Guvernamental al Romaniei la CJUE a precizat pentru Ziare.com ca lucrat potrivit metodologiei: "Alte comentarii nu vreau sa fac."

Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
Mai mult de jumătate dintre români votează la europarlamentare cu candidatul preferat la primărie. Ce procente ar putea obține partidele SONDAJ
PSD este creditat cu 28,4% din intenţiile de vot la alegerile pentru consiliile locale, PNL cu 26,7%, AUR cu 14,4%, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro, în luna aprilie,...
#Radu Can ar CJUE, #sectia speciala Radu Can ar, #Radu Can ar PSD ALDE , #magistrati