"Ne-au aplaudat la scena deschisa si ne-au incurajat". Cum au fost primiti magistratii romani la Bruxelles si ce le-a spus Timmermans

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 05 Aprilie 2019, ora 10:10
13147 citiri
"Ne-au aplaudat la scena deschisa si ne-au incurajat". Cum au fost primiti magistratii romani la Bruxelles si ce le-a spus Timmermans
Foto: Facebook/ Cristi Danilet

"Comisia Europeana si-a asumat rolul sau de aparare a statului de drept, conform articolului 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana (TUE), iar dialogul cu magistratii romani este esential in aceasta nota pentru o apreciere tehnica a intregului context, magistratii fiind exclusiv experti tehnici, in limitele statutului lor", afirma judecatorul Dragos Calin, copresedinte al Forumului Judecatorilor din Romania (FJR).

Dragos Calin este unul dintre magistratii care au fost joi la Bruxelles pentru a discuta cu oficialii europene despre situatia justitiei din Romania. Judecatorul a povestit pentru Ziare.com cum au decurs aceste intalniri.

"Uniunea se intemeiaza pe valorile respectarii demnitatii umane, libertatii, democratiei, egalitatii, statului de drept, precum si pe respectarea drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor.

Aceste valori sunt comune statelor membre intr-o societate caracterizata prin pluralism, nediscriminare, toleranta, justitie, solidaritate si egalitate intre femei si barbati", este articolul din TUE, la care face trimitere Dragos Calin.

Intalnirile

Magistratii romani au avut intalniri cu prim-vicepresedintele CE, Frans Timmermans si cu presedintele Paramentului European, Antonio Tajani. In plus, au protestat in fata Palatului de Justitie din Bruxelles, intr-o incercare de a atrage atentia asupra situatiei din Romania.

Dragos Calin explica pentru Ziare.com ca intalnirea cu Frans Timmermans "a fost una tehnica, in care s-au discutat aspecte privind efectele modificarile Legilor Justitiei, criticate amplu de entitatile internationale relevante".

"In cazul unor derapaje ulterioare de la statul de drept si al nesocotirii recomandarilor MCV, Comisia are la indemana mijloace coercitive impotriva statului roman, pe care nu va ezita sa le puna in practica", explica Dragos Calin.

Potrivit judecatorului, protestul de la Palatul de Justitie din Bruxelles a durat aproximativ o ora, au participat in jur de 30 de magistrati romani, care au fost sustinuti de zeci de colegi judecatori din Belgia si Germania, dar si de avocati belgieni.

"Ne-au aplaudat la scena deschisa si ne-au incurajat demersurile. Media franceze si belgiene au preluat manifestarea. E prima data in istorie cand magistratii altui stat membru UE decat Belgia protesteaza la Bruxelles pentru statul de drept", ne-a mai spus Dragos Calin.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Dragos Calin FJR, #Dragos Calin Timmermans, #Dragos Calin Tajani, #Dragos Calin Bruxelles , #magistrati