O asociatie de procurori cere CSM sa amane concursul pentru sefia SS, pana cand CJUE se pronunta in acest caz

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 06 Mai 2020, ora 16:05
3379 citiri
O asociatie de procurori cere CSM sa amane concursul pentru sefia SS, pana cand CJUE se pronunta in acest caz
Foto: Arhiva Ziare.com

Asociatia "Miscarea pentru apararea statutului procurorilor" (AMASP) cere membrilor CSM sa amane discutiile despre organizarea mai multor concursuri, intre care cel de numire a unui sef al Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) si cel de numire a unor procurori in aceasta structura.

AMASP cere ca acestea sa fie amanate pana in momentul in care Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) se va pronunta in acest caz.

Instanta europeana are mai multe solicitari venite din Romania si trebuie sa analizeze compatibilitatea legislatiei romane privind infiintarea si functionarea SIIJ cu Tratatul privind Uniunea Europeana.

CSM urmeaza sa discute joi organizarea acestor concursuri.

"Astfel, reamintim membrilor CSM ca o parte dintre intrebarile preliminare adresate CJUE vizeaza tocmai existenta si functionarea SIIJ, respectiv daca art. 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana, in special necesitatea respectarii valorilor statului de drept, se opune unei legislatii prin care este infiintata si organizata Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, prin posibilitatea exercitarii, in mod indirect, a unor presiuni asupra magistratilor, precum si daca principiul independentei judecatorilor, consacrat de articolul 19 alin. (1) al doilea paragraf din TUE si de art. 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, se opune infiintarii acestei Sectii, raportat la modalitatea de numire/revocare din functie a procurorilor membri ai acestei structuri, modalitatea de exercitare a activitatii, modul in care este stabilita competenta in corelatie cu numarul redus de posturi prevazute in cadrul sectiei," se arata in cererea AMASP, care a fost trimisa membrilor CSM.

Incalca legislatia europeana?

Procurorii sustin ca pana la acest moment, toate punctele de vedere exprimate in cauza (Comisia Uniunii Europene, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie, Guvernul Romaniei-Agentul Guvernamental MAE, Asociatiile de magistrati FJR, AMASP si AIJ, state care au intervenit in procedura - Belgia, Danemarca, Suedia), cu exceptia pozitiei reprezentantului CSM- si aceea nu in numele tuturor membrilor, au fost in sensul ca infiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) incalca legislatia europeana, mai exact, articolul 19 din Tratatul Uniunii Europene si articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene, care consacra cerinta de independenta a instantelor.

De altfel, mai arata sursa citata, in a doua parte a anului trecut, plenul CSM a amanat repetat validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului sef SIIJ, organizat in perioada 15 mai - 18 iunie 2019 si numirea candidatului admis in functia de procuror sef, motivand tocmai existenta acestor cauze pe rolul CJUE.

"Or, la acest moment, stadiul cauzelor la CJUE este unul avansat, avand in vedere ca la datele de 20 si 21 ianuarie au avut loc dezbaterile in cauza, solutia urmand a fi emisa dupa depunerea concluziilor de catre Avocatul General (nota: termenul initial stabilit pentru depunerea concluziilor de AG era 31 martie 2020, insa acesta a fost amanat din cauza pandemiei provocate de virusul SARS-CoV-2), iar in cazul in care Curtea va achiesa la argumentele expuse de cvasimajoritatea participantilor la proces, decizia pronuntata va produce efecte directe asupra valabilitatii tuturor activitatilor de urmarire penale ale Sectiei," explica AMASP.

"Activitatea Sectiei nu este blocata"

De asemenea, AMASP considera ca activitatea SIIJ nu se afla intr-un blocaj functional atat timp cat conducerea acesteia este asigurata de procurorul sef sectie adjunct al Sectiei, numit in urma concursului organizat de catre CSM.

"Pe cale de consecinta, concluzionam ca organizarea la acest moment a concursurilor de numiri in functii de conducere si de executie la SIIJ ar antrena cheltuieli inutile pentru bugetul de stat, generate de salarizarea procurorilor din cadrul acestei sectii de parchet, in contextul incertitudinii legate de functionarea in continuare a acesteia," conchid procurorii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
#CSM Sectia Speciala, #CSM SIIJ, #CSM SS, #CSM Adina Florea , #magistrati