O asociatie de procurori cere demisia de onoare a tuturor membrilor CCR, dupa decizia CEDO

Marti, 05 Mai 2020, ora 20:50
8305 citiri
O asociatie de procurori cere demisia de onoare a tuturor membrilor CCR, dupa decizia CEDO
Foto: Arhiva CCR

Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor (AMASP) cere demisia de onoare a tuturor membrilor CCR, dupa decizia CEDO in ce priveste destituirea de la sefia DNA a Laurei Codruta Kovesi.

Intr-un comunicat de presa remis Ziare.com, AMASP reaminteste ca dupa ce presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa o revoce din functie pe Kovesi, premierul de la acea vreme - Viorica Dancila - a sesizat Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) cu o cerere de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre ministrul Justitiei si presedinte.

"Prin decizia nr. 358 din 30.05.2018 Curtea Constitutionala a stabilit ca Presedintele Romaniei este obligat sa emita decretul de revocare din functie a procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie.

Printre argumentele Curtii, cele invederate in paragrafele 88, respectiv: 'desi nu face parte nici din puterea executiva sau autoritatea executiva, Ministerul Public nu are o pozitie de independenta institutionala fata de aceasta' si 91: 'Curtea retine, de asemenea, ca autoritatea ministrului justitiei nu este una administrativa, din contra, acesta are plenitudine de competenta sub aspectul autoritatii asupra procurorilor', s-au convertit ulterior intr-un principiu uzitat repetat si valorificat de atunci incoace in toate demersurile de subminare a autoritatii prosecutoriale de catre puterea politica", se arata in comunicat.

Asociatia subliniaza, printre altele, ca, "prin decizia istorica de astazi, concluzionand asupra incalcarii de catre statul roman a art. 6 Conventie, CEDO invedereaza in paragrafele 114 si 115 ca desi accesul intr-o functie precum cea ocupata de catre reclamanta constituie un privilegiu ce poate fi acordat de autoritatea competenta, nu acelasi lucru se poate spune despre incetarea mandatului, fiind exclus ca decizia sa fie unilaterala si arbitrara, existand un cadru legal care ar fi trebuit sa protejeze reclamanta de o astfel de decizie nelegala".

"Argumentele CEDO contrazic flagrant 'statuarile' auto-suficiente ale Curtii Constitutionale, mai sus redate, acestea continuand in sensul in care membrii corpului judiciar, ca orice alti cetateni, trebuie protejati de modul arbitrar de exercitare a puterii executive, si doar controlul exercitat asupra demersului de revocare de catre un organ judiciar independent poate garanta caracterul efectiv al acestui drept, in conditiile in care CCR a subliniat ca '73. (...)instanta de contencios administrativ va retine numai competenta de control stricto sensu a legalitatii decretului/refuzului emiterii acestuia', neputand analiza fondul propunerii de revocare.

CEDO a conchis asupra incalcarii in cauza a art. 6, determinat de insesi limitele pe care hotararea Curtii Constitutionale le-a impus posibilitatii reclamantei de a-si exercita dreptul de acces la o instanta.

In ceea ce priveste incalcarea dreptului d-nei Kovesi la libera exprimare, CEDO a constatat ca motivele de revocare pe care ministrul Tudorel Toader si-a fundamentat propunerea vizau, mai degraba, opinii exprimate de catre procurorul sef DNA cu privire la modificari legislative propuse de Guvern, fara ca aceste opinii sa depaseasca cadrul normal al exercitarii functiei, precum si consecintele acestor modificari asupra anchetelor penale in derulare, pe care d-na Kovesi le-a subliniat in mod repetat si care i-au fost imputate in nu mai putin de 12 pagini ale raportului", conform sursei citate.

Totodata, procurorii subliniaza si "uriasul impact" al acestei decizii in privinta modificarii aduse legii nr. 303/2004, care, in articolul 9 al. 3 prevede ca "judecatorii si procurorii sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlalte puteri ale statului - legislativa si executiva".

"Invederam opiniei publice ca exista actiuni initiate de catre Inspectia Judiciara pe acest temei la adresa tuturor magistratilor care au "indraznit" in ultimii ani sa critice fie modificarile aduse legilor justitiei sau codurilor penale, fie deciziile Curtii Constitutionale", evidentiaza asociatia.

In fine, AMASP transmite ca "solicita demisia de onoare a tuturor membrilor Curtii Constitutionale ce au adoptat decizia nr. 358 din 30.05.2018, fiind evident ca in componenta care a validat propunerea ministrului Tudorel Toader, Curtea nu mai poate reprezenta "gardianul" respectarii Constitutiei si a tratatelor internationale la care Romania este parte".

Citeste mai multe despre acest subiect:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#AMASP demisie membri CCR, #decizie CEDO Kovesi , #magistrati