Opinii: Lectia maimutelor de cusca

Marti, 13 Aprilie 2010, ora 10:11
7925 citiri
Opinii: Lectia maimutelor de cusca

Asta o sa va placa. Afirmatie: Asociatia Magistratilor din Romania e ca o cusca de maimute pentru experiment.

Precum celebra cusca in care cercetatorii au descoperit cum actioneaza aceste fiinte din interes si urmand instinctul de turma. Hai sa-ncercam o comparatie. Dar mai intai, faptele.

Presedintele AMR si poate cea mai celebra moldoveanca de la Andreea Marin incoace, adica Mona Pivniceru, acuza zilele trecute "tratamentul degradant" la care a fost supus judecatorul Costiniu, adus cu catuse la tribunal.

Striga ca-i incalcau drepturile de parca ar fi fost dus in jug de fier. Aceeasi asociatie acuza linsajul mediatic. Aceeasi asociatie l-ar apara oricand pe Costiniu. De ce? Fiindca e unul de-al lor. Unul dintr-o casta ce locuieste intr-o cusca aurita. Si stie sa-si apere interesele.

Micul experiment

Se ia o cusca mare. Plina cu maimute. La capatul scarii din interior se pun niste banane. De fiecare data cand o maimuta urca pe scara sa ia bananele, celelalte sunt stropite cu un jet puternic de apa rece.

Dupa un timp, maimuta care incearca sa mai urce dupa banane e batuta de celelalte, care nu mai vor sa fie stropite. In faza a doua a experimentului, una dintre maimute e inlocuita cu alta adusa din exterior.

Cand aceasta incearca sa urce la banane, celelalte procedeaza la fel: sar toate si o bat mar. Una cate una, toate maimutele care fusesera initial in cusca sunt inlocuite. Si totusi, se intampla acelasi lucru. Maimuta pofticioasa era maltratata.

De ce, daca niciuna din ele nu prinsese momentul in care erau stropite daca cineva urca la banane, deci nu stiau ce pot pati? Pur si simplu, din inertie. Maimutele invatasera imitandu-le pe celelalte ca e in interesul lor sa fie unite si sa iasa la bataie.

Asociatia Magistratilor din Romania e la fel. Iese la bataie ori de cate ori simte ca interesele ii sunt amenintate. Impotriva politicienilor care vor sa schimbe legi convenabile AMR. Impotriva presei care le scoate in evidenta coruptia, nepotismul si standardele duble.

Reflexul e vechi. Nimeni nu mai stie ce vor pati. Daca vor fi stropiti cu apa rece. Fiindca nimeni nu a patit-o. Niciun inalt magistrat. Pivniceru a fost probabil la fel de uimita precum Costiniu ca acesta a intrat in belea cu legea si a sfarsit prin a fi arestat. Pentru putin timp, e drept.

Cine suntem noi?

In mod normal, cercetatorii ar trebui sa fie societatea, media si politicienii. Cei care trebuie sa puna furtunul cu apa rece pe magistrati. Din pacate pentru noi, suntem mai degraba maimuta care vrea sa urce dupa banane.

Magistratii stau uniti si noi o patim. Uneori luam bataie cand vrem sa schimbam ceva. Alteori, e mai rau. Ne trezim ca niciunul din cei care ne fura nu plateste. Pentru ca au mereu cine sa-i scape. Si se scapa unii pe altii.

Pentru ca lectia e sa stea uniti. Nu ar trebui sa mire pe nimeni, spre exemplu, ca judecatorul Costiniu va fi cercetat in libertate in timp ce prietenul sau Voicu vede la fata locului cum arata inchisorile din interior.

Ce-i de facut? In primul rand, trebuie sa avem curajul sa urcam dupa banane. Apoi, de indata ce iesim, sa punem furtunul cu apa rece pe ei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Asociatia Magistratilor, #Mona Pivniceru magistrati , #magistrati