Presa de azi: Legea unica de salarizare mareste cu 800 lei leafa parlamentarilor

Vineri, 29 Mai 2009, ora 07:37
7374 citiri
Presa de azi: Legea unica de salarizare mareste cu 800 lei leafa parlamentarilor

Magistratii, afectati de legea unica de salarizare, titreaza vineri Evenimentul Zilei. Magistratii sunt bugetarii carora nu le vor mai creste salariile multa vreme de acum inainte.

Astfel, potrivit proiectului de lege unica de salarizare pentru bugetari, angajatii din magistratura ( care se bucura in prezent de remuneratii foarte mari) vor ramane la aceste venituri pana vor fi ajunsi din urma de restul bugetarilor din Romania, aflati pe acelasi nivel ierarhic stabilit de actul normativ.

Astfel, presedintele Curtii Supreme, care are, acum, un salariu de aproape 15.000 de lei (echivalentul a aproximativ 25 de salarii minime pe economie), va castiga, conform unor anexe la legea unica de salarizare, doar 15 salarii minime pe economie, ca si presedintele tarii.

Leafa magistratului-sef nu va scadea insa, ci va sta pe loc pana cand indicele de ierarhizare (15 in acest caz) inmultit cu salariul minim pe economie va ajunge la valoarea actuala a salariului pe care acesta il primeste.

Romania libera scrie ca Legea salarizarii unice incepe cu bugetarii sus-pusi. Finalizarea legii unice de salarizare a pornit "de sus", fiind stabilite lefurile celor mai bine platiti bugetari - presedintele, sefii Parlamentului si ai Justitiei, ministrii, deputatii si senatorii.

Magistratii, coborati cu cateva locuri in grila, au criticat dur legea unica, spunand ca, din cauza noilor salarii, instantele ar putea ramane fara judecatori si procurori.

Grupul de lucru constituit la nivelul Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale se apropie cu pasi repezi de finalizarea proiectului de lege privind salarizarea unica a bugetarilor, pentru care Guvernul Boc vrea sa-si asume raspunderea in fata Parlamentului (riscand chiar sa fie demis, in cazul unui numar insuficient de voturi "pentru").

Joi au fost stabiliti coeficientii de ierarhizare salariala in cazul celor mai bine platiti bugetari si s-a decis ca sporurile vor reprezenta cel mult 30% din veniturile angajatilor statului. Pe prima pozitie a grilei unice se afla seful statului, presedintii Senatului si Camerei Deputatilor, presedintele instantei supreme si cel al Curtii Constitutionale.

Din Gandul aflam ca Legea unica de salarizare mareste cu 800 lei leafa parlamentarilor. Salariile senatorilor si deputatilor vor creste cu aproape 800 de lei, ajungand la 7.770 de lei lunar, conform grilei de salarizare propuse de Ministerul Muncii, parte integranta a proiectului viitoarei legi a salarizarii unice a bugetarilor.

Presedintele Romaniei si presedintii camerelor Parlamentului, Inaltei Curti de Justitie si Casatie si Curtii Constitutionale vor avea un salariu de baza de 9.000 de lei (maxim pentru sistemul bugetar), echivalentul a 15 salarii minime actuale. Primul-ministru va avea un salariu echivalent cu 14,5 salarii minime pe economie, adica 8.700 lei, iar membrii cabinetului vor avea 8.220 de lei.

In grila medie, un sef de birou din administratia publica centrala ar putea castiga intre 5.220 si 5.370 de lei, in functie de vechime, iar consilierul gradul I A, intre 4.800 si 4.950 de lei, cu aproape 1.000 de lei mai putin decat un tehnician-economist gradul I A.

La polul inferior, un referent debutant ar urma sa aiba un coeficient de ierarhizare echivalent cu 1,45 salarii minime, adica 870 de lei.

Bugetarii isi vor pastra mai multe sporuri in conformitate cu legea salarizarii unice, anunta Ziua. Ministerele si sindicatele s-au intalnit, joi, reusind sa redacteze intr-o prima forma legea unica de salarizare. Potrivit actului normativ, bugetarii nu vor pierde din sporuri, dar vor fi la mana angajatorilor.

Ministerul Muncii a facut noi propuneri privind salariile din grila unica a bugetarilor, astfel ca cele mai mari salarii de la stat le vor avea presedintele tarii, precum si presedintii Curtii Constitutionale si Inaltei Curti, fiecare cu cate 9.000 de lei.

Urmeaza, in ordine, presedintele Senatului si presedintele Camerei Deputatilor, tot cu 9.000 lei. Premierul va avea un salariu de 8.700 de lei, vicepresedintele Camerei Deputatilor, 8.400 de lei, la fel ca si vicepresedintele Senatului si vice prim-ministrul.

Topul salariilor se incheie cu secretarii si chestorii Senatului care vor castiga cate 8.220 de lei. Sporurile vor reprezenta 30% din veniturile angajatilor de la stat. Salariul de baza va reprezenta 70% din veniturile bugetarilor.

Gardianul noteaza ca Sporurile cuvenite salariatilor raman in functie de buget. Secretarul de stat din Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a declarat ca in salariul de baza vor intra sporurile acordate la modul general, cum ar fi cel de vechime sau de confidentialitate, restul urmand sa fie acordate separat in functie de bugetele ordonatorilor de credite.

Aceasta declaratie a fost facuta dupa intalnirea cu grupul de lucru privind legea salarizarii unice pentru bugetari.

Vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Administratia Publica Locala, Romel Neagu, a explicat ca in salariul de baza vor intra sporurile de vechime, de fidelitate si de confidentialitate, precizand totodata ca restul sporurilor se vor acorda separat, ordonatorii de credite fiind "exclusiv la mana bugetului de stat".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#legea salarizarii unice, #parlamentari lefuri marite , #magistrati