Presedintele Asociatiei Magistratilor, despre noile coduri penale: Sunt un esec. Magistratii se tem de interceptari

Joi, 24 Septembrie 2015, ora 18:43
3248 citiri
Presedintele Asociatiei Magistratilor, despre noile coduri penale: Sunt un esec. Magistratii se tem de interceptari

Gabriela Baltag, presedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, a declarat joi ca noile coduri penale sunt un esec, din cauza dispozitiilor care se bat cap in cap, adaugand ca magistratii au ajuns sa aiba temeri ca discutiile lor sunt interceptate.

"Codurile acestea de care s-au agatat unii la inceput, trambitand ca au facut o reforma nemaipomenita, sunt un esec, in mare parte. Cele din materia penala, nu mai spunem. Curtea Constitutionala nu cred ca mai are mult si putem sa spunem ca le putem baga in sertar, ca nu mai avem pe materie penala, ce sa mai fie in regula?", a spus Baltag, la conferinta "Guvernarea reprezentativa si separatia puterilor sub imperiul democratiei", organizata de Senat.

CSM se dezice de raportul care spune ca noile Coduri penale nu sunt tocmai bune. Cine l-a intocmit?

Baltag a acuzat existenta unor prevederi care se bat cap in cap, punandu-i astfel in dificultate pe judecatori.

"Judecatorii au ajuns sa faca legea, sa o inteleaga ca sa o poata aplica. (...) Ii vad pe colegii mei de la penal ca nu stiu cum sa se descurce cu o dispozitie sau cu alta, se bat cap in cap. Au incercat cumva sa repare ceea ce nu a fost in regula. Judecatorul nu trebuie sa faca lege, el trebuie sa o aplice", a mai spus Gabriela Baltag.

Presedintele Asociatiei Magistratilor a mai spus ca exista probleme reale in interiorul sistemului de justitie si ca foarte multi colegi se tem sa poarte discutii de principiu pentru ca cineva ar putea asculta discutiile si acestea ar putea fi interpretate.

"Am ajuns ca in interiorul sistemului sa ne temem sa privim sau sa raspundem. Nu e cazul meu, dar se intampla cu foarte multi dintre colegi, sa raspundem la un salut venit din partea unui domn avocat, al unei doamne avocat, fosti colegi, poate uneori de-ai nostri de facultate, sa ne temem sa purtam o discutie de principiu cu un coleg procuror pentru ca, Doamne fereste ce s-ar putea intampla, nu stim cine ne-ar asculta sau daca ne asculta cineva si ar putea interpreta altfel", a spus Baltag.

Judecatoarea Gabriela Baltag a mai spus ca la inceputul anilor '90 legile, desi erau mai simple, puteau sa rezolve toate problemele pe care actuala legislatie nu le solutioneaza.

Raport CSM: Noile dispozitii in materie penala nu au avut intotdeauna un impact social benefic

"Va spun cu sinceritate ca ma uit pe actele normative de la inceputul anilor '90 si parca sunt facute in alti parametri, sunt altfel. Desi nu sunt atat de ample, atat de stufoase, rezolva toate problemele pe care nu le pot rezolva astazi legile de sute de articole, de mii de articole. Cum e posibil, cum s-a ajuns aici? Nu stim nici noi", a mai spus Baltag.

Referitor la schimbarile legislative necesare, judecatoarea a spus ca exista opozitie din partea oamenilor din sistem, desi exista mai multe initiative legislative in Parlament.

Gabriela Baltag este de parere ca proiectele de lege care ajung in Parlament "nu trebuie interpretate, ca sunt legate de o situatie anume sau de alta, sunt necesare", in conditiile in care actualele coduri sunt neclare.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...