Ziare.com

Presedintele CSM si seful Inspectiei Judiciare intervin in procese ca sa nu fie sesizata CJUE UPDATE

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 18 Ianuarie 2019, ora 15:10

   

Presedintele CSM si seful Inspectiei Judiciare intervin in procese ca sa nu fie sesizata CJUE UPDATE
Sefa CSM, Lia Savonea, si seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, cer ca judecarea in doua procese sa fie suspendata, iar dosarele sa fie mutate la alte instante. Este vorba de procese deschise de doua asociatii de magistrati, privind numirea sefilor Sectiei de investigare a magistratilor si mentinerea in functii a sefilor IJ.

Fapt fara precedent in justitia din Romania, sefa CSM, Lia Savonea, acuza mai multi judecatori de la Curtea de Apel Pitesti ca sunt lipsiti de impartialitate sa judece aceste solicitari, deoarece au semnat, alaturi de alte mii de magistrati, scrisoarea pentru independenta Justitiei si memoriul pentru retragerea proiectului pentru modificarea Legilor Justitiei.

Intr-unul din procese, magistratii au anuntat ca vor sa sesizeze Curtea de Justitie a Uniunii Europene in cazul recomandarilor MCV privind Legile Justitiei.

Citeste si: Cine e Lia Savonea, noua sefa CSM: Dosare celebre si decizii controversate. Sotul e fost coleg de cabinet cu Catalin Voicu

De unde a pornit totulPe 24 septembrie 2018, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) a chemat in judecata Inspectia Judiciara la Tribunalul Olt.

Magistratii solicitau mai multe informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit portalului instantelor.

In timpul procesului, FJR a cerut instantei, iar cererea i-a fost acceptata, sa sesizeze Curtea Constitutionala in cazul unor dispozitii ale OUG nr. 77/2018, prin care sefii Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru si procurorul Gheorghe Stan, au fost mentinuti in functiile de conducere ca interimari.

Amanunte aici: Instanta sesizeaza CCR in cazul ordonantei date cu dedicatie pentru sefii Inspectiei Judiciare, "bratul armat" al lui Tudorel Toader

Ordonanta cu dedicatieAmintim ca Lucian Netejoru si Gheorghe Stan conduc Inspectia Judiciara in calitate de sefi interimari, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader.

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Solicitarea catre CJUELa termenul din 29 ianuarie, FJR urma sa puna in discutie sesizarea Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) cu patru intrebari.

"MCV are un caracter obligatoriu pentru statul roman?", sau "Desemnarea directa de catre Guvern a sefilor Inspectiei Judiciare ofera garantii ale unor proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania?", sunt doar doua din acestea.

Restul intrebarilor in articolul: Solicitare de sesizare a Curtii Europene de Justitie - Cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman?

Intervine NetejoruSurse din magistratura au explicat pentru Ziare.com ca Inspectia Judiciara, prin seful institutiei, Lucian Netejoru, a depus la Curtea de Apel Craiova o cerere de stramutare a acestui dosar.

Instanta urmeaza sa ia in discutie vineri daca suspenda judecarea cazului pana la solutionarea cererii de stramutare.

Sursele citate au explicat pentru Ziare.com ca Inspectia Judiciara a achitat inclusiv taxa de 1.000 de lei, care se percepe in cazul solicitarilor de suspendare a proceselor.

Dosarul II: Procesul de la PitestiPe 13 decembrie 2018, FJR si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor au deschis la Curtea de Apel Pitesti un proces impotriva Consiliului Superior al Magistraturii.

Asociatiile cereau suspendarea si anularea Regulamentului CSM privind numirea si revocarea procurorilor cu functii de conducere din cadrul Sectiei pentru investigarea magistratilor.

Primul termen a fost pe 10 ianuarie, cand s-a amanat din motive procedurale. Urmatorul termen era stabilit pe 7 februarie, potrivit portalului instantelor.

Intervine Lia SavoneaPe 7 ianuarie 2019, sefa CSM, Lia Savonea, a trimis la Inalta Curte cerere de stramutare a acestui caz. Judecatorul mai solicita si suspendarea acestui proces pana la judecarea cererii de stramutare.

Potrivit unor surse din magistratura, Lia Savonea arata in cererea trimisa la Inalta Curte ca magistratii Curtii de Apel Pitesti au sustinut mai multe demersuri initiate de FJR, Scrisoarea privind independenta Justitiei in cazul modificarilor legislative sau memoriul pentru retragerea proiectului de modificare a Legilor Justitiei.

"Este pentru prima data cand un sef al CSM acuza de lipsa de impartialitate un judecator care a semnat un memoriu pentru apararea independentei Justitiei", a declarat un magistrat pentru Ziare.com sub protectia anonimatului.

Din punct de vedere legal, Lia Savonea isi intemeiaza cererea de stramutare in baza articolului 140 din Codul de Procedura Civila: "Banuiala se considera legitima in cazurile in care exista indoiala cu privire la impartialitatea judecatorilor din cauza circumstantelor procesului, calitatii partilor ori unor relatii conflictuale locale."

Inalta Curte urmeaza sa ia in discutie pe 30 ianuarie solicitarea Liei Savonea, facuta in numele CSM.

Drept la replica de la Lia SavoneaDupa publicarea articolului, presedintele CSM, Lia Savonea, a trimis Ziare.com un drept la replica.

Aceasta arata ca in dosarul amintit a fost formulata o cerere de stramutare si de suspendare a judecatii prevazuta de Codul de Procedura Civila, care nu are nicio legatura cu procedura de aparare a independentei judecatorilor sau procurorilor, cerere pe care partile o pot formula in procesul civil atunci cand apreciaza ca se impune si care se afla in curs de judecata.

"Presedintele Consiliului arata ca niciodata nu a negat dreptul magistratilor de a formula cerere de aparare a independentei in acord cu dispozitiile Legii 317/2004, ci mai mult decat atat, le-a sustinut atunci cand s-a impus, fiind admise de catre Plen si Sectii mai multe astfel de cereri in ultima perioada, iar altele se afla in curs de solutionare", mentioneaza dreptul la replica, ce poate fi vizualizat pe site-ul CSM.

De asemenea, se arata in comunicat, in vederea garantarii independentei si impartialitatii judecatorilor investiti cu solutionarea cererilor amintite in articolele de presa, presedintele Consiliului intelege ca la acest moment procesual sa nu dezvolte cuprinsul cererilor in prezentul drept la replica, insa ulterior solutionarii acestora vor fi clarificate mai multe aspecte, inclusiv denumirea memoriului semnat de judecatori, la care se face referire in articole, in raport de continutul sau concret ce nu vizeaza nicio cerere de aparare a independentei.

"Astfel de speculatii proprii autorilor afecteaza in mod grav reputatia profesionala, demnitatea si imaginea presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, precum si a puterii judecatoresti in ansamblul sau, insufland perceptiei publice ideea ca s-ar recurge la mijloace in afara cadrului legal pentru a incalca independenta judecatorilor, cat si imaginea unei puteri judecatoresti usor influentabila, firava si cu potential de intimidare", adauga Savonea.

Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii atrage atentia ca modul de solutionare a cererilor formulate in cadrul dosarelor in curs de judecata de catre instantele judecatoresti se realizeaza numai in acord cu dispozitiile legale aplicabile, precum si cu respectarea independentei si impartialitatii judecatorilor, indiferent de calitatea partilor implicate in proces.

Prin urmare, presedintele CSM sustine ca informatiile publicate in cuprinsul articolelor mentionate speculeaza, cu impact negativ, cu privire la o cerere legal formulata in cauza, aflata in curs de solutionare.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 25104 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
12 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Observatie

Nu comentez ce face csm-ul sau inspectia lu'...dracnea ca e cam clar, dar as avea o intrebare pentru ccr-ul lu' peste:
Cum e posibil sa se incalce constitutia in halul asta si ei sa nu aiba nici o treaba si ma refer la mcv-ul care e prevazut direct si nemijlocit in consitutie si la faptul ca prin numirea de catre ministrul justitie a unor capete de prin csm si alte parti se cam incalca separarea puterilor in stat ...stabilita clar de aceiasi costitutie. Stiu ca e intrebare retorica, dar asa, ca ingineru' ma intreb si eu...
Si alta pentru vasilica: daca s-a putut prelungi mandatul la "bajetii lu' dracnea" de la inspectia judiciara, de ce nu se poate si la armata, ca ar fi cam la fel, nu?
Doamne ajuta Romania, ca ccr-ul...

 

Fie legea cit de rea

Pe Dragnea il vom scapa.
Jaful din orfelinat
Este model, nu pacat.

 

Nu stiu cat de eficace poate fi ascunderea gunoiului sub pres.

Justitia Europeana nu este subordonata ciumei rosii.
Odata actionata, nimic nu o poate opri de a isi exercita profesia.
Cred ca este un calcul gresit al pzdistilor!
Ceea ce va conduce al o severitate accentuata.

 

Totul pentru Partid!

Slujitorii credinciosi ai Partidului fac totul pentru Partid!
Respecta cu sfintenie directivele Iubitului Darcknea!
Ce vor slujitoarele imi amintete de Celula Ciumei Rosii care voia sa judece ea procesul in care aparea ca Parata!!!
Maine sujitoarele vor da redacta si sentintele ce trebuie date de magistrati!~!!

 

Mai veridic:Totul prin partidul ca o gașcă!

Ticăloșia manifestărilor din practica actuală,administrativă și judiciară,e acoperită prin deviza inșelătoare:noi suntem urmași ...ăăă,știți voi și deci,alegeți-ne căci și noi....
Și uite așa,acum se alege neghina și este lăsată să se valorifice,inlocuind spiritul romanesc,care a lăsat in timp mărturii de spiritualitate și hărnicie,deși pandită de sute de ani de colții celor 3 imperii,(otoman,austriac-ungurii profitau de amiciție cu austriecii,căci nu am auzit că vreun neam de Atila a fost impărat la Viena-,rusesc alb și roșu).
Ne vrea Europa,ar avea și obligația de a ne proteja de pofte vechi,căci nici strămoșii imperiilor nu dorm.De aceea,dorim Europa cu a noastră limbă,cu indemanarea la MUNCĂ corectă și ajutor in Justiție de a scăpa de alte"indemanări"ca metehne dobandite de la vechii STĂPÂNITORI!
Eu cred că 75-80% din populație gandesc ca mine,mă refer la varstnici căci tineretul e incă in dilemă!

Interesant

"Independenta justitiei" visata de mafia PSD !

 

E simplu

Partidul e-n toate
E-n cele ce sunt
Și-n cele ce maine vor rade la soare
E-n pruncul din leagăn
Și-n omul cărunt,
E-n viața ce veșnic nu moare.

 

“Nu avem toata puterea pana nu luam si justitia"

Asta spunea securistul dovedit Voiculescu in 2012, asta aplica aldePSDraknea si slugile infiltrate peste tot, inclusiv in sistemul judiciar!
PS. Ticalosia e ca tocmai slugile lui Voiculescu vorbesc despre cei care li se opun ca fiind "securisti" :-)))

 

Voiculescu,un excroc și trădător...

Practic,prin A3,are o tribună plătită din banii furați și de la Viena și din cei caștigați prin furtul stațiunii agricole.
Ilici a vrut doar puterea politică,pe care ,nu cred s-o mai aibă,căci Năstase i-a demonstrat ce inseamnă pofta de avere a socialistului imburghezit!
Cred că Iliescu a confundat "revoluțiile"contra monarhiilor realizate de burghezie-PAȘI INAINTE,totuși in societate- cu cele de tipul:dă-te tu la o parte,că venim noi...Și acum,a venit cei care tanjeau că părea a avea putere,dar mergeau tot "manați"!Acum,neisprăviți ca Dragnea,Voiculesu,Năstase, ...chiar se cred nedreptăți de ce presupune democrație pentru TOȚI!

Singura solutie...

Alta revolutie/
Dar una adevarata.

Printre "judecători"mulți excroci ,care vand puterii,JUSTIȚIA!

Ce ne facem?Procurorii-unii-prieteni ai denunțătorilor de profesie și ai infractorilor aflați la PUTERE!
Judecătorii,prieteni ai infractorilor de la putere!
Și unii și alții,salarii și averi de nababi!
De la cine mai așteaptă populația,acel BINE de după "dictatura"lui Ceaușescu,inlocuită acum cu o dictatură de partid SOCIAL-DEMO,cu a unui parlament ales de orbiți cu promisiuni și un guvern produs de JNAPANI,esențe de partid,
cu care s-a pricopsit alianța "minte-i,fură"că ei vă vor!
Dacă Justiția are asemenea justițiari ajunși pe funcții prin impingere,s-a dus NĂDEJDEA...

 

PSD-ul partid de hoti si escroci

totul e sub controlul partidului stat PSD. ca acu 30 si ceva de ani. Partidul ,ceausescu , romania.

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor