Ziare.com

Procesele de la CJUE privind justitia din Romania, in linie dreapta. Au fost fixate pledoariile in cazul deciziilor CCR care au anulat mai multe sentinte definitive si concluziile pe desfiintarea Sectiei Speciale

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 25 August 2020, ora 10:07

   

Procesele de la CJUE privind justitia din Romania, in linie dreapta. Au fost fixate pledoariile in cazul deciziilor CCR care au anulat mai multe sentinte definitive si concluziile pe desfiintarea Sectiei Speciale
Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) a fixat pe 8 septembrie termen pentru pledoarii intr-un dosar in care se discuta despre hotararile CCR in cazul completurilor de 5 judecatori de la Inalta Curte si a completurilor specializate de la Inalta Curte, decizii care a dus la anularea si rejudecarea mai multor sentinte definitive de condamnare in procese de mare coruptie.

"Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana, articolul 19 alineatul (1) din acelasi tratat si articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene trebuie interpretate in sensul ca se opun interventiei unei curti constitutionale (organ care nu este, potrivit dreptului intern, instanta de judecata) cu privire la modalitatea in care instanta suprema a interpretat si aplicat legislatia infraconstitutionala in activitatea de constituire a completurilor de judecata?" este una dintre intrebarile-cheie la care trebuie sa raspunda CJUE.

Sesizari in acest caz au fost trimise de Inalta Curte in mai multe dosare de mare coruptie, cum ar fi "Gala Bute"- Elena Udrea, "Turceni -Rovinari"- Victor Ponta, cel al fostului ministru al Finantelor, Darius Valcov sau al fostului ministru al Economiei, Contantin Nita.

De exemplu, in cazul fostului ministru al Dezvoltarii, Elena Udrea, una din intrebarile la care trebuie sa raspunda judecatorii europeni este: "Cine are prioritate in acest caz, principiul protejarii fondurilor europene sau o decizie CCR?"

Detaliile despre stabilirea termenului pe 8 septembrie apar pe portalul CJUE.


Sursa: CJUE


Concluziile avocatului general

Potrivit portalului CJUE, instanta europeana a fixat pe 23 septembrie data la care avocatul general Michal Bobek isi va face publice concluziile in cazul primelor sase procese care privesc mai multe modificari aduse legilor justitiei din Romania de coalitia PSD-ALDE, printre care si cele privind infiintarea Sectiei Speciale. Avocatul general Michal Bobek trebuia sa-si anunte concluziile pe 31 martie, dar cazul a fost amanat din cauza pandemiei.


Sursa: CJUE


In acest caz, instanta europeana trebuie sa dea mai multe decizii importante pentru Justitia din Romania privind: natura juridica a Mecanismului de cooperare si de verificare (MCV) instituit de Comisia Europeana, infiintarea Sectiei de Investigare a Infractiunilor din Justitie (SIIJ), cunoscuta ca Sectia Speciala (SS), dar si caracterul mai multor ordonante de urgenta promovate de fostul ministru al Justitiei, Tudorel Toader - cum ar fi cea prin care a fost mentinut in functie seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru.

Potrivit procedurii, dupa ce avocatul general isi anunta concluziile, CJUE va ramane in pronuntare, iar dupa aproximativ o luna ar putea da o decizie in acest caz.

Rolul avocatului general

Concluziile avocatului general nu sunt obligatorii pentru CJUE. Potrivit unui studiu, concluziile acestuia sunt urmate de catre Curte in aproximativ 88% din cazuri, arata advocate.ro.

Cauzele aflate pe rolul Curtii beneficiaza de doua contributii impartiale, independente una fata de cealalta: cea a judecatorului-raportor, care ghideaza Curtea de-a lungul fazelor procedurale ale cauzei si redacteaza proiectul de hotarare, si cea a avocatului-general, care ofera intregii Curtii (inclusiv judecatorului-raportor) o analiza legala detaliata a problemelor cu care Curtea a fost sesizata, urmata de o solutie motivata, de care Curtea nu este insa tinuta.

In concluziile sale, prezentate la finalul procedurii, avocatul general stabileste in detaliu cadrul de fapt si de drept al cauzei, examineaza toate sustinerile participantilor la procedura, eventual abordeaza probleme care nu au fost ridicate, dar care i se par importante in cauza si procedeaza la o cercetare proprie a normelor nationale in discutie, care poate include articole si lucrari de specialitate.

Citeste si: Surse Ziare.com: Avocatul general Bobek va prezenta pe 23 septembrie concluziile in procesul de la CJUE privind soarta Sectiei Speciale
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Citeste mai multe despre CJUE Ponta CJUE udrea CJUE valcov
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 9143 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
5 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Adica inca o data,

trecand prin salata asta a motivelor pentru care in Romania coruptii sunt protejati de Stat, Stat condus de Ciuma Rosie, CJUE va spune inca o data clar si indubitabil. Justitia in Romania nu este lasata sa judece independent, sa alice Legile, ci este obligata sa raspunda politic, la comenzi politice. Ceea ce este INACCEPTABIL in UE. Si exact de aceea UE a si stipulat existenta MCV-ului, pentru Romania si Bulgaria, pentru ca aici Politicul inca sugruma Justitia.

 

In 23 septembrie

Curtea Ciuma Rosie va fi pusa la locul ei, adika s-a amestecat unde nu-i fierbea oala, incalcand tratatul cu Uniunea Europeana. Astfel se va pune capat conducerii statutului roman de catre Curtea Ciuma Rosie (CCR)

Eu

nu sunt de acord sa scape asa usor, doar daca v-ati gandit ca "locul ei" ar trebui sa fie intr-o camera mai rece si cu zabrele la ferestre...

mai ce "darnic" esti

ciuma galbena contesta deciziile tuturor instantelor din romania. astazi. si da si ordine organelor de urmarire penala. vezi cazul 10 august, redeschis la insistentele lui iohanis si lucovid. si mai vorbeti despre independenta justitiei. un singur lucru este cert. solicvtarea de examinare a actului de infiintare a sectiei speciale din parchetul general a fost facuta de soroistul betiv vasilica danilet in numele formului judecatorilor. un ong de provincie, infiintat ca sa faca bani, nu conteaza sursa, din tara sau din afara, prin confectionarea si difuzarea pe piata de fituici cu caracter judiciar. cjue nu are competenta a analiza acte administrative emise de forurile legislative din romania. asta pentru cultura ta generala.

Cei 3 crai ai diavolului, cand li se va veni de hac?

Oare Basescu ce mai cauta in politica activa din romania?
Udrea l-a "stapanit" chiar asa de complect? Acum nu mai are farmece sex.uale de aceea nu-l inteleg pe Basescu!
O fi un batran rablagit?...Poate!

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor