Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 16:25
19930 citiri
Schimbarea sefului Armatei: Cum a jonglat MApN cu dosarele pentru ca decizia sa fie luata de judecatorul Vasile Bicu
Foto: Facebook/ Nicolae Ionel Ciuca

Magistratul Vasile Bicu de la Curtea de Apel Bucuresti, cel care a suspendat decretul lui Klaus Iohannis de prelungire a numirii generalului Nicolae Ciuca (foto) la sefia Armatei, a ajuns sa judece acest proces dupa ce MApN a fortat practic procedura de repartizare a dosarelor in instanta.

Ziare.com a analizat modul in care Vasile Bicu a ajuns sa judece suspendarea decretului. Mai intai, surprinzator, MApN a sesizat Curtea de Apel Bucuresti cu doua dosare avand acelasi obiect: anularea actului administrativ si suspendarea decretului nr. 1331/28 decembrie 2018. Ambele au primit termen pe 29 ianuarie.

11 ianuarie 2019: Dosar 180/2/2019 - repartizat judecatorului Silviu Gabriel Barbu.

14 ianuarie 2019: Dosarul 230/2/2019 - repartizat judecatorului Vasile Bicu.

Cererea de conexare, respinsa

La termenul din 29 ianuarie, primul dosar care s-a judecat a fost cel repartizat lui Bicu. Se intampla in jurul orei 11:00. Reprezentantii Administratiei Prezidentiale au cerut conexarea celor doua dosare, sustinand ca cererile depuse de MApN sunt identice si nu pot fi dezbatute separat, arata Agerpres.

In replica, MApN a sustinut ca cererile sale nu sunt identice, deoarece prima se intemeiaza pe articolul 14 din Legea 554/2004 privind contenciosul administrativ, iar a doua pe articolul 15 din acelasi act normativ.

Vasile Bicu a dat dreptate MApN si a respins cererea de conexare. Dupa care, consilierul care reprezenta MApN a anuntat ca renunta in primul dosar la cererea de anulare a decretului semnat de Iohannis, iar judecatorul Vasile Bicu a ramas in pronuntare pentru joi, 31 ianuarie, doar pe cererea de suspendare a decretului.

Dosarul II

In celalalt proces, judecatorul Silviu Gabriel Barbu a strigat partile din dosarul 180/2/2019, in jurul orei 16:00. MApN a cerut amanarea dezbaterilor si a sustinut, in mod surprinzator, ca intre cele doua cereri exista o legatura de cauzalitate, potrivit Agerpres.

In replica, Administratia Prezidentiala a cerut din nou conexarea celor doua dosare, de vreme ce MApN a recunoscut ca exista o legatura intre ele si a explicat ca a ridicat aceasta exceptie, in fata magistratului Bicu, dar ca i-a fost respinsa.

Magistratul a observat ca pe rolul CAB exista un dosar cu cereri similare, dar a respins cererea, explicand ca, in astfel de dosare, eventuala conexare se poate face doar in primul dosar.

Cine este Vasile Bicu

Numele judecatorului Vasile Bicu a aparut recent intr-un caz puternic mediatizat. Este vorba de dosarul in care Liviu Dragnea cerea anularea si suspendarea unei decizii a Colegiului de conducere a Inaltei Curti, pe care Vasile Bicu trebuia sa il judece.

Este vorba de celebrul Complet 17 de la Curtea de Apel Bucuresti.

Numai ca Vasile Bicu si-a depus in data de 20 noiembrie o cerere de concediu fix pentru zilele de 22 si 23 noiembrie si astfel nu a mai intrat in sala de judecata. Iar in locul sau a intrat, in mod ciudat si fara respectarea listei de permanenta, judecatorul Alina Ghica. Cea care a decis suspendarea activitatii completurilor de 5 judecatori.

Vasile Bicu a fost implicat, in 2003, intr-un dosar penal, pentru posibile fapte de coruptie, dar a fost achitat definitiv in acest caz si s-a intors in magistratura in 2008.

Casari cu rejudecari

Surse din avocatura au explicat pentru Ziare.com ca Vasile Bicu a dat mai multe decizii in dosare mediatizate care au fost casate de Inalta Curte, in faza de apel. Procesele au fost intoarse la Curtea de Apel Bucuresti pentru rejudecare.

O parte din dosarele relevante: 7391/2/2014 - in care o companie cerea anularea unui act facut de Directia Generala Regionala a Finantelor Publice Bucuresti, 5888/2/2016 - privind anularea unui act realizat de CNAS, 5699/2/2013 - litigii Curtea de Conturi, 3587/2/2014 - proces in care era implicat Ministerul Fondurilor Europene, 6313/2/2014 - anularea unui act al Ministerului Cercetarii si Inovarii, sau 2711/2/2014 - litigiu in care era implicat Consilul Concurentei.

Vasile Bicu este considerat a fi apropiat al presedintelui CSM, Lia Savonea, care a ocupat anterior functia de presedinte al Curtii de Apel Bucuresti. El candideaza in prezent pentru un post de judecator la Inalta Curte si urmeaza sa sustina interviul in fata Sectiei pentru judecatori din CSM.

Potrivit noilor legi ale Justitiei, numirile la Inalta Curte le face Sectia de judecatori a CSM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#decret supendat Iohannis, #seful armatei demis, #decizii Vasile Bicu , #magistrati