Sectia Speciala cere Inaltei Curti sa redeschida un dosar in care e vizat Bogdan Mateescu. UPDATE Ce spune judecatorul CSM

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Miercuri, 29 Mai 2019, ora 20:44
16335 citiri
Sectia Speciala cere Inaltei Curti sa redeschida un dosar in care e vizat Bogdan Mateescu. UPDATE Ce spune judecatorul CSM
Foto: Facebook/Bogdan Mateescu

Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ), denumita si Sectia Speciala, cere judecatorilor Inaltei Curti sa redeschida o ancheta inchisa in 2018, in care este vizat, printre altii, si judecatorul Bogdan Mateescu, membru in Consiliul Superior al Magistraturii.

Solicitarea semnata de seful Sectiei Speciale, Gheorghe Stan, a fost depusa pe 28 mai si are termen de judecata pe 6 iunie. Obiectul dosarului: confimare redeschidere urmarire penala.

Cererea ii vizeaza pe judecatorul Bogdan Mateescu, pe tatal acestuia, Mihai Mateescu (PNL), care este primar din anul 2000 in Baile Govora (Valcea) si pe Marin Adranel Cotescu, senator PNL in legislatura 2012-2016.

Magistratul Bogdan Mateescu a declarat pentru Ziare.com ca nu vrea sa faca comentarii legate de procesul deschis de Sectia Speciala. El ne-a explicat ca este vorba de un dosar inchis de procurorii DNA in baza articolului din Codul Penal potrivit caruia "fapta nu exista."

"Nu am incalcat legea in viata mea, cererea SIIJ mi se pare surprinzatoare si ingrijoratoare. Raman adeptul desfiintarii SIIJ, nu interferez in niciun mod cu parcursul procesului, astept hotararea ICCJ pe care o voi respecta in orice conditii", ne-a declarat judecatorul Bogdan Mateescu.

Bogdan Mateescu face parte din grupul minoritar al judecatorilor din CSM, care i se opune presedintelui Lia Savonea. Cel mai recent exemplu de disputa a avut loc chiar ieri, cand Sectia de judecatori a decis, in ciuda opozitiei lui Bogdan Mateescu, ca un magistrat condamnat pentru ca a condus beat poate ramane pe functie la Curtea de Apel Bucuresti.

Premiera in Justitie: CSM mentine in functie un judecator condamnat dupa ce a condus beat. Rolul Adinei Florea

In plus, Bogdan Mateescu a avut mai multe luari de pozitie in care critica deciziile ex-ministrului Tudorel Toader sau modificarile aduse Legilor Justitiei.

Reactia judecatorului

20:42 - Mateescu a reactionat, miercuri, pe pagina sa de Facebook, in care aminteste ca DNA s-a pronuntat deja ca presupusele fapte nu exista si ca el nu a incalcat legea.

"Asa cum v-am obisnuit, pentru ca nu voi ascunde nimic vreodata, confirm, afland azi, ca ieri Sectia pentru Investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) a solicitat Inaltei Curti de Casatie si Justitie redeschiderea unui dosar penal care inteleg ca m-a vizat, cu privire la care DNA a constatat ca fapta nu exista.

Nu stiu ca SIIJ sa fi formulat o astfel de cerere pana acum (stiu doar ca a retras apeluri, apreciind ca se impune, are acest drept potrivit legii, mai exact OUG 7/2019, a facut cred doua rechizitorii, a luat masuri preventive - unele confirmate, altele desfiintate de ICCJ, etc.), insa ea este prevazuta de lege si voi astepta solutia ICCJ pe care o voi respecta fara rezerve.

Nu leg aceasta solicitare in vreun fel de reactiile mele referitoare la necesitatea desfiintarii acestei Sectii speciale sau de initiativa mea, confirmata de Plenul CSM, de verificari, in cadrul procedurii de revocare, ale conducatorilor acestei Sectii, verificari solicitate, asa cum spuneam, de Plenul CSM din februarie si inca nefinalizate. Nici de vreo alta luare de pozitie in vreun alt sens. Si va rog sa nu o faceti nici dumneavoastra.

Sunt si raman membru CSM, calitate in care ma voi stradui in continuare sa imi exercit atributiile de serviciu la cele mai inalte standarde cu putinta, avand la baza increderea corpului de judecatori care m-a ales, pe care ma straduiesc cat pot sa nu il dezamagesc si a carui munca extrem de grea o respect enorm.

Repet, raman acelasi, nu am incalcat vreodata legea, respect procedurile legale, ma supun lor asa cum am facut-o si astept hotararea ICCJ", e reactia lui Bogdan Mateescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Sectia speciala Bogdan Mateescu, #Bogdan Mateescu Inalta Curte, #Bogdan Mateescu redeschidere ancheta , #magistrati