Seful Inspectiei Judiciare a dat in judecata chiar institutia pe care o conduce: vrea diurna pentru zilele de weekend!

de Ionel Stoica , Redactor-sef adjunct Ziare.com
Marti, 05 Martie 2019, ora 08:06

   

Seful Inspectiei Judiciare a dat in judecata chiar institutia pe care o conduce: vrea diurna pentru zilele de weekend!
Seful Inspectiei Judiciare, Lucian Netejoru, a deschis un proces inedit Inspectiei Judiciare (IJ) si Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in care cere sa-i fie platita diurna pentru zilele de sambata, duminica si sarbatorile legale in care a stat in Bucuresti si nu s-a deplasat in Giurgiu, localitatea in care are domiciliul.

Un detaliu: procesul a fost deschis gresit la Curtea de Apel Bucuresti, deoarece Netejoru credea ca este vorba de un "litigiu privind magistratii", iar instanta a declinat cazul la Tribunalul Bucuresti - dupa ce a considerat cazul ca fiind de "litigii de munca".

Netojoru vs. Inspectia JudiciaraDosarul 6175/2/2018 a fost inregistrat la Curtea de Apel Bucuresti pe 8 august 2018, potrivit portalului instantelor. Reclamant: Lucian Netejoru, intimati: Inspectia Judiciara si CSM. Obiect: "litigiu privind magistratii".

Judecatorul cere instantei ca prin hotararea judecatoreasca pe care o va pronunta sa oblige IJ si CSM la doua lucruri: recalcularea diurnei si pentru zilele nelucratoare in care nu se deplaseaza din Bucuresti la Giurgiu si plata acesteia din 2015 pana la stingerea acestor drepturi.Lucian Netejoru conduce din luna septembrie, ca interimar, Inspectia Judiciara, in baza unei OUG promovate de Tudorel Toader la solicitarea publica a lui Liviu Dragnea.

Aceasta OUG este criticata de asociatiile de magistrati, iar CCR si Curtea de Justitie a Uniunii Europene au fost sesizate in acest caz. Judecatorii romani solicita instantei europene suspendarea acestei OUG.

Citeste si: Doua asociatii de magistrati cer CJUE sa suspende Sectia Adinei Florea si o OUG data de Toader

Magistratul este unicul candidat pentru un nou mandat la sefia acestei institutii, procedura fiind o formalitate pentru acesta, in contextul in care Netejoru este apropiat de gruparea din CSM condusa de Lia Savonea.

Citeste si: Lucian Netejoru, drum intins pentru un nou mandat la sefia Inspectiei Judiciare, "bratul armat" al lui Tudorel Toader

Prima solicitareIn primul rand, Netejoru cere ca recalcularea/calcularea diurnei in cuantum de 2% pentru zilele nelucratoare in care nu s-a deplasat/nu se va deplasa in localitatea de domiciliu, orasul Giurgiu, si nu a beneficiat/nu va beneficia de decontarea cheltuielilor.

Solicitarea este facuta in baza unui articol din OUG nr.27/2006 privind salarizarea si alte drepturi ale judecatorilor, procurorilor si altor categorii de personal din sistemul justitiei. Concret, in zilele in care nu a beneficiat de prevederile articolului 13, litera b), sa primeasca beneficiile aceluiasi articol 13), dar de la litera a).

1) Judecatorii, procurorii, personalul asimilat acestora si magistratii-asistenti, care sunt detasati sau delegati in alta localitate decat cea de domiciliu, beneficiaza, pe toata durata delegarii sau detasarii, de urmatoarele drepturi:

a) Diurna in cuantum de 2% din indemnizatia de incadrare bruta lunara, dar nu mai putin decat cuantumul prevazut pentru personalul din unitatile bugetare;

b) Decontarea cheltuielilor de cazare la structuri turistice de categoria pana la 3 stele inclusiv. In situatia in care nu beneficiaza de cazare in aceste conditii, au dreptul la o suma egala cu 0,5% din indemnizatia de incadrare bruta lunara pentru fiecare noapte, pe toata durata delegarii sau detasarii in alta localitate.


Cere si dobanzileIn al doilea rand, Netejoru solicita recalcularea diurnei din momentul in care s-a nascut acest drept si pana la recunoasterea efectiva a acesteia. El a fost numit sef al Inspectiei Judiciare din 1 septembrie 2015.

Concret, el solicita: "repararea prejudiciului creat prin neacordarea diurnei de care ar fi trebuit/trebuie sa beneficieze".

Aceasta suma trebuie sa fie actualizata cu indicele de inflatie si la care sa se aplice dobanda legala penalizatoare, calculata de la data exigibilitatii fiecarei obligatii lunare de plata si pana la data platii efective, scrie Netejoru, in cererea de chemare in judecata.

Solicitarea de la CSMIn motivarea in fapt a cererii, Netejoru arata in esenta faptul ca la 4 iulie 2018 a solicitat presedintelui Consiliul Superior al Magistraturii recalcularea si plata diurnei de detasare pentru zilele nelucratoare in care nu s-a deplasat la domiciliu, avand in vedere faptul ca acest drept nu i-a fost acordat.

Pana la deschiderea procesului, CSM nu i-a raspuns sefului IJ.

"Beneficiul platii diurnei si pentru zilele nelucratoare este un drept recunoscut prin lege, care nu este restrictionat prin alte dispozitii legale", sustine Netejoru.

IJ si CSM cer respingerea cereriiPe 28 ianuarie 2019, CSM si IJ au cerut judecatorilor sa respinga aceste solicitari ca neintemeiate. CSM a mai ridicat in fata Curtii de Apel Bucuresti exceptiile lipsei calitatii procesuale pasive - ca nu ar trebui sa fie parte in acest litigiu - si a prescriptiei dreptului material la actiune.

Curtea de Apel Bucuresti a ridicat din oficiu exceptia necompetentei materiale a acestei instante si a declinat cazul la Tribunalul Bucuresti - Sectia Litigii de Munca.

Ziare.com a solicitat sefului IJ un punct de vedere, prin intermediul Biroului de presa, dar acesta nu a vrut sa comenteze acest proces.

Veniturile sefului IJPotrivit celei mai recente declaratii de avere publicate de Lucian Netejoru, din iunie 2018, judecatorul are un venit anual de 250.000 de lei, salariul de inspector-sef. Aproximativ 20.000 lei/lunar.

Netejoru a mai incasat aproximativ 135.000 de lei din diverse diurne si alocatii: 3.158 lei - diurna delegare, 99.607 lei - diurna detasare, 29.298 lei - alocatie locuinta si 374 lei - alocatie pentru calatorii anuale.


Foto: Declaratia de avere din 13 iunie 2018
Urmareste Ziare.com pe Facebook   si  pe Instagram   Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 16273 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Comentarii
MacGigi
rank 5
Dracnea, a sosit vremea sa-i dai lui netejoru cei 30 de arginti pe
care i-ai promis, daca iti arata unde se ascunde Justitia :)
Tradarea are si ea un pret.
Asa ca plateste banii si scoate jandracneria la gazat si rupt oase !!!
De asta esti imparatul rromanilor !!!
Si rastigneste-o pe Codruta. Gasesti tu doi hoti in psd ca sa-i pui pe cruci langa ea :) De exemplu pe valcavou si ciordache :)
bum
rank 5
Netejoru are dreptate ! Netejoru trebuie sa i-a el aurul Romaniei !
si o pensie speciala foarte foarte foarte foarte mare !
Utilizator sters
Tupeu de borfas
Un an de munca la gabori inseamna,cica,dupa ei,un an si jumatate ptr noi,prostimea,de aia ies la pensie pe la 48 de ani.Bun,nu dau un leu la pensii,au statiuni de vara /iarna,cazare la 10 lei,o friptura 5 lei,medicamente moca(toate platite de noi,prostimea),dar ideea este ca ei muncesc mai mult in timpul ala.
Asta insemna ca Nu se dau diuerne,sint paltitiu deja.
Concediile tot asa se pun,o luna la ei insemna o luna jumate la noi?
Muriti ba gaborilor,patronii hotilor si tiganilor!
silvia_h
rank 5
Nu se mai satura astia de furat, de profitat. Dar daca
sambata, duminica și sărbătorile legale ar fi stat acasa, la Giurgiu, n-ar fi cheltuit bani pe mancare? Mă lacomule, nimic n-ai sa iei cu tine cand dai coltul? Ce vrei tu, nesatulule, in timp ce sute de mii de copii fac foamea, se culcă flămanzi?
Cucucorapshan
rank 4
Eu zic sa-i dati banii daca a muncit pentru ei!
Sa nu se 'nerveze si sa-l aresteze pe Tractorist!
JestersTear
rank 5
Eu zic sa interzicem naveta...
Stii cati fac naveta zilnic de la Giurgiu spre Bucuresti ca sa lucreze... Pe astia nu ii mai plangeti... Toate firmele de paznici ce-si iau mana de lucru cu cativa lei din marginea Giurgiului ca sa ii puna la poarta zi si noapte pe la te miri ce firma... Al naibii socialism de caviar... Auzi, despagubiri ca nu ajunge in weekend acasa...! Pai sa ia seara microbuzul de la Eroii Revolutiei spre Giurgiu!! Ca doar nu ii sta in gat!! Intr-o ora e acasa...
Rafalle
rank 5
Marca PSD
Una din cele mai mari insulte aduse statului !
Sa dai in judecata institutia pe care tot tu o conduci !
Nici Pacala nu ar fi nimerit-o !
Sunt sute de astfel de infractiuni, care se pot traduce cu tradarea de tara si nimic altceva !
Totul stampilat si legalizat!
Trageti romani la jug !
Nu va lasati!
hello
rank 5
Mana stanga a lui netejoru a dat in judecata mana dreapta !
Asta fiindca capul lui nu are functia de gandire ... Lui netejoru i s-au netezit circumvolutiunile cerebrale complet, urmare a slujirii mafiei psd a lui drakknea !
Utilizator sters
Mai are o circumvolutiune pe mijlocul creierului
Dar aia este urma lasata de casca!
basil
rank 5
De rasul lumii! Seful Inspectiei Judiciare nu stie cui sa se
adreseze pentru pricina pe care o are. Chestia asta chiar miroase a incompetenta crasa!. Pe urma, eu nu inteleg de ce o fost necesar ca Netejiu sa stea sametele si duminicile la Bucuresti si nu a mers acasa la Giurgiu, ca doar nu mergea la Moscova. Ce sa-l fi oprit in Bucuresti? Vreo amanta? Iar pentru asta trebuie platit din banul public?
giv
rank 5
Ce venituri are omu....
Ramai mut.
Cu cat esti mai bogat cu atat esti mai lacom.
oranghutan
rank 5
Dom'ne, da' omu' chear are dreptate!
Păi ce, in uichend nu mănancă si iel, ca orisicare om? Nu bea si iel o bere, doo, cu amicii?
Si dacă-l supărati, o să-l sfătuiesc să ceară diurnă si pentru noapte, că merită!
petrache
rank 5
Nu ma surprinde!
Domnul acesta a incercat sa se faca inginer la Iasi si pentru ca n-a reusit sa treaca in anul doi, i s-a parut ca este mai usor sa se faca magistrat la ecologisti. Se pare ca, pentru a face treburi murdare este tocmai omul potrivit.
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor