Stelian Ion, despre Sectia speciala: Ideea ca avem o problema de coruptie generalizata la nivelul magistratilor e gresita. Nu am spus ca sunt niste sfinti

Joi, 21 Ianuarie 2021, ora 22:14
2883 citiri
Stelian Ion, despre Sectia speciala: Ideea ca avem o problema de coruptie generalizata la nivelul magistratilor e gresita. Nu am spus ca sunt niste sfinti
Stelian Ion FOTO Facebook

Ministrul Justitiei, Stelian Ion, afirma ca desfiintarea Sectiei pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie (SIIJ) nu conduce la o "protectie" a magistratilor care incalca legea. El sustine ca SIIJ incalca principiul specializarii procurorilor si, de la infiintarea sa, in 2018, SIIJ nu a demonstrat ca are "dosare temeinice" si trimiteri in judecata.

Stelian Ion sustine ca nu are "o fixatie in ceea ce priveste desfiintarea SIIJ", el amintind ca infiintarea acestei structuri s-a facut intr-o perioada in care se punea presiune pe sistemul judiciar, iar legile justitiei au suportat "modificari nocive".

Stelian Ion spune ca infiintarea SIIJ intra la capitolul "greseli foarte mari" si ca este "gresita conceptia" de la care s-a plecat la infiintarea acestei institutii.

"In primul rand, ideea ca avem o problema de coruptie generalizata la nivelul magistratilor e gresita. Nu am spus ca sunt niste sfinti, am spus ca nu avem un fenomen de mare coruptie, de coruptie generalizata. Desfiintarea acestei sectii nu inseamna nicidecum protectia magistratilor, dimpotriva. (...) De ce magistratii trebuie sa aiba o sectie speciala si alte categorii, poate din justitie daca vreti... Aceasta sectie are particularitatea ca se ocupa de toate infractiunile, indiferent de categorie. Acesta este un lucru gresit pentru ca neaga principiul specializarii procurorilor", a declarat Stelian Ion, joi seara, la TVR.

El a spus ca SIIJ nu a fost eficienta de la infiintarea sa si pana in prezent.

"Indiferent ce sanse acordam eu si ce prognosticuri dadeam, a avut marea ocazie aceasta Sectie ca din 2018 sa demonstreze ca vine cu dosare temeinice, ca are trimiteri in judecata, ca nu e partinitoare sub niciun aspect", a adaugat Stelian Ion.

Ministrul a precizat ca, dupa ce s-a infiintat SIIJ, "prima grija" a fost anchetarea fostei sefe a DNA, Laura Codruta Kovesi.

"Cine a creat aceasta sectie si de ce a creat-o? De ce sa o lasam?" a mai afirmat Ion.

El a criticat inclusiv faptul ca magistratii SIIJ, daca ar fi reclamati, nu pot fi cercetati decat colegii lor, ceea ce ar fi "conceptual gresit".

"Sunt mai multe minusuri, o desfiintam, asta nu inseamna ca nu vor raspunde procurori si judecatorii", a adaugat ministrul.

El a subliniat importanta procurorilor specializati pe categorii de infractiuni, aratand ca acestia sunt mai eficienti.

Dupa inchiderea SIIJ dosarele aflate in administrarea acesteia vor fi trimise catre DNA, DIICOT sau Parchetul General, in functie de specificul infractiunilor, a mentionat ministrul.

Ministrul a afirmat ca va discuta cu Consiliul Superior al Magistraturii cu privire la desfiintarea SIIJ, precizand ca avizul acestuia este unul consultativ, nu obligatoriu.

De asemenea, Stelian Ion a mentionat ca SIIJ are 6 rechizitorii din aproximativ 5.000 de dosare.

Stelian Ion, ministrul Justitiei: DNA trebuie sa vizeze marea coruptie, nu sa-si piarda vremea cu dosare mici

Citește și:
Probleme mari pentru FC Barcelona. Decizia care poate schimba soarta clubului
Probleme mari pentru FC Barcelona. Decizia care poate schimba soarta clubului
UEFA ar putea exclude FC Barcelona din cupele europene în sezonul viitor, ca urmare a scandalului cu privire la plăţi ale grupării catalane către fostul vicepreşedinte al comisiei arbitrilor,...
O șefă din Ministerul Sănătății, plasată sub control judiciar. A divulgat documente legate de misiunea de audit de la un spital din Iași
O șefă din Ministerul Sănătății, plasată sub control judiciar. A divulgat documente legate de misiunea de audit de la un spital din Iași
Şefa Biroului audit public intern din cadrul Ministerului Sănătăţii este cercetată sub control judiciar de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie...
#stelian ion, #Sectia Speciala, #coruptie, #magistrati , #magistrati