Toader: Vom consolida statutul Sectiei de investigare a magistratilor

Marti, 08 Ianuarie 2019, ora 07:31
2701 citiri
Toader: Vom consolida statutul Sectiei de investigare a magistratilor
Foto: Arhiva Ziare.com

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat ca statutul Sectiei pentru anchetarea magistratilor va fi consolidat in scurt timp si ca structura va fi transformata, astfel incat sa isi poata indeplini rolul preventiv.

Toader a evitat sa lamureasca daca acest demers inseamna transformarea sectiei in parchet.

"Consolidam, prin norme juridice, intr-un viitor foarte apropiat, statutul Sectiei actuale de investigare a infractiunilor comise de magistrati. Atat pot spune astazi. Vom consolida statutul, functionarea, transformarea acelei sectii, ca ea, sectia de astazi, sa isi poata indeplini rolul preventiv pe care il are in raport cu judecatorii si procurorii.

Convingerea mea este ca, daca disciplinar nu va fi suficient (...) penalul pe care il va declansa, este parerea mea, Sectia de investigare va fi de natura sa sanctioneze sever ce s-a intamplat si se va dovedi cu probe legale si de a avea acel rol preventiv in legatura cu ceilalti magistrati", a spus ministrul Justitiei, luni seara, la Antena3.

Procurorii DNA ar putea fi scosi din procesele Bica, Ghita si Hrebenciuc

Transformarea Sectiei pentru anchetarea magistratilor a mai fost dezbatuta public si in luna noiembrie, la Ministerul Justitiei. La acel moment, Adina Florea, procurorul-sef adjunct al Sectiei de investigare a magistratilor, a spus ca este intemeiata solicitarea ca structura sa fie transformata in directie dupa modelul DNA si DIICOT, intrucat e necesara o independenta fata de Parchetul General.

"Vizavi de demersul nostru si de solicitarea ca aceasta sectie sa se organizeze din punct de vedere legislativ in directie, cred ca este un demers intemeiat, justifcat, avand in vedere importanta activitatii pe care o desfasuram, dat fiind faptul ca in aceasta sectie se instrumenteaza dosare care privesc infractiuni potential savarsite de persoane cu o anumite calitate.

Avand in vedere calitatea acestor persoane, consideram ca este necesara o independenta si o autonomie totale ale acestei structuri fata de Parchetul General, cum au DNA si DIICOT", a mai spus Adina Florea.

Sefele Sectiei pentru investigarea magistratilor vor puteri similare cu DNA si DIICOT. Deocamdata capata sediu nou, in centrul Capitalei

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Toader sectie investigare magistrati, #statut sectie investigare magistrati , #magistrati