Unicul candidat la sefia Inspectiei Judiciare: Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie!

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 22 Aprilie 2019, ora 17:15
27974 citiri
Unicul candidat la sefia Inspectiei Judiciare: Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie!
Foto: Antena 3 (captura)

Seful interimar al Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru, a criticat activitatea procurorilor DNA si a explicat ca procurorii anticoruptie ar fi facut presiuni asupra lui deschizandu-i un dosar legat de activitatea de membru al Masoneriei. Care este adevarul?

Lucian Netejoru este unicul candidat pentru un nou mandat la sefia Inspectiei Judiciare (IJ), dupa ce Comisia de concurs i-a acordat punctajul maxim. Un concurs controversat, in care doi dintre magistrati si-au anulat votul si, cu toate acestea, candidatul tot a primit punctaj maxim. Urmeaza ca procedura si votul final sa se mute in Plenul CSM. Un vot aparent fara probleme pentru Netejoru, deoarece este considerat unul dintre apropiatii sefei CSM, Lia Savonea.

Mandatul sefului Inspectiei Judiciare a expirat inca din 1 septembrie 2018, dar, potrivit legii, acesta mai are dreptul la inca un mandat de 3 ani. El conduce insa si acum Inspectia Judiciara, in baza prevederilor unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader, in urma declaratiilor publice facute de Liviu Dragnea.

Interviul de la Antena 3

"In ce au constat aceste presiuni?", a venit intrebarea de la moderatorul de la Antena 3.

"As incepe cu dosarul care mi-a fost facut la DNA, cu privire la o apartenenta din trecut la Masonerie. Cu privire la acest lucru, am fost intrebat si a putut sa vada o tara intreaga si in cadrul interviului pe care l-am dat pentru ocuparea unui nou mandat de inspector judiciar.

Nu am avut ocazia sa o spun acolo, dar o spun aici. Eu sunt mandru ca am facut parte din Masonerie, dar stiind care-mi sunt indatoririle, am renuntat la a continua in aceasta organizatie", a raspuns Netejoru.

Potrivit legislatiei, magistratii si demnitarii care sunt membri ai unor loje masonice au obligatia de a mentiona acest lucru in declaratiile de interese pe care le depun.

Plangerea Cameliei Bogdan

Dosarul de la DNA deschis lui Lucian Netejoru a fost deschis in urma plangerii facute pe 22 februarie 2017 de judecatorul Camelia Bogdan. Magistratul cerea cercetarea sefului IJ pentru abuz in serviciu si fals in declaratii.

Camelia Bogdan arata ca Netejoru ar fi exercitat cu incalcarea legii actiunea disciplinara impotriva sa pentru o pretinsa nerespectare a regimului incompatibiltatilor in dosarul ICA - Dan Voiculescu.

Este vorba de cazul in care Camelia Bogdan a fost exclusa din magistratura, decizie intoarsa de Inalta Curte.

Camelia Bogdan arata ca prin excluderea sa din magistratura cel mai mult ar fi avut de castigat Dan Voiculescu, care se judeca in acest caz la CEDO, in incercarea de a-si revizui sentinta de condamnare la 10 ani de inchisoare si a oprit bloca confiscarile dispuse in dosar.

In plus, Netejoru nu si-a mentionat in declaratiile de interese apartenenta la Asociatia Marea Loja Nationala din Romania.

Ancheta de la DNA a durat patru luni si a fost clasata pe 24 iulie 2017.

Sef de instanta si mason

Potrivit datelor Asociatiei Marea Loja Nationala, Netejoru a depus juramantul masonic in anul 2001, la Loja Sfantul Gheorghe nr. 98 a orasului Giurgiu.

El a fost exclus din Masonerie pe 20 iunie 2007, pentru neplata sumelor datorate catre Loja si absente repetate pe o perioada de 3 luni consecutive.

Potrivit CV-ului, Netejoru este magistrat din 1996 si si-a inceput cariera la Judecatoria Giurgiu. A ocupat pe rand functiile de vicepresedinte (2002) si presedinte (2004) al Judecatoriei Giurgiu. Iar in perioada 2004-2010 a fost presedinte al Tribunalului Giurgiu.

Problema cu declaratia din 2006

Ancheta de la DNA a dezvaluit ca Netejoru a depus, in perioada 2006-2017, un numar de 17 declaratii de interese. In niciuna dintre ele nu era trecuta calitatea de membru al Masoneriei.

Una dintre acestea fusese depusa pe 23 mai 2006, perioada in care Netejoru era membru al lojei din Giurgiu, iar 16 erau depuse in perioada 2008-2017, dupa excluderea din Masonerie.

DNA: Fapta s-a prescris

Procurorii DNA au aratat ca in cazul declaratiei din 23 mai 2006, nu se mai pot face cercetari, deoarece a intervenit prescriptia. Infractiunea de fals in declaratii se pedepseste cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau amenda, iar termenul de prescriptie a raspunderii penale este de 5 ani.

"In concluzie, cu privire la infractiunea de fals in declaratii prevazuta de art. 326 Cod Penal (in ceea ce priveste declaratia de interese din data de 23 mai 2006) urmeaza a se dispune clasarea cauzei intrucat a intervenit prescriptia raspunderii penale", a fost motivul clasarii declarat de procurorul DNA.

In cazul celorlalte 16 declaratii de interese, din anii 2008-2017, ancheta s-a clasat deoarece "fapta nu exista."

A contestat clasarea

Lucian Netejoru a contestat decizia de clasare la Curtea de Apel Bucuresti. El a cerut magistratilor sa fie schimbat temeiul clasarii, in ceea ce priveste savarsirea infractiunii de fals in declaratii, respectiv: din dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. f) Codul de procedura penala - interventia prescriptiei raspunderii penale, in dispozitiile art. 16 alin. (1) lit. a) Codul de procedura penala - intrucat fapta nu exista.

Cererea i-a fost respinsa pe 12 aprilie 2018, potrivit portalului instantelor.

Sustinea ca a fost doar Ucenic

In timpul procesului, Netejoru a invocat ca a fost doar Ucenic si ca nu a detinut niciodata calitatea de Maestru, astfel incat sa fi putut dobandi calitatea de asociat, in cadrul Asociatiei MLRN, in raport de care sa ii incumbe obligatia de a mentiona in continutul declaratiei de interese acest aspect.

"Solutia contestata prin prezenta plangere a avut in vedere imprejurarea ca exista una dintre cauzele care impiedica punerea in miscare a actiunii penale, respectiv prescriptia raspunderii penale, aspect fata de care procurorul a apreciat ca nu este necesara continuarea cercetarilor sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in declaratii pentru a stabili daca sunt indicii de savarsirea a acestei infractiuni", a motivat Curtea de Apel Bucuresti.

Iata ca acum, ucenic sau nu, exclus sau nu, Netejoru se declara "mandru" ca a facut parte din Masonerie si sustine ca el a parasit organizatia, pentru a-si indeplini indatoririle. Nu are de ce se teme pentru declaratiile lui, doar a intervenit prescriptia.

Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu, propunerea PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, a ajuns la Guvern pentru a discuta cu liderii coaliției. Ședințe la PNL și PSD București
Medicul Cătălin Cîrstoiu a ajuns, marți, 19 martie, la Palatul Victoria pentru a discuta cu liderii coaliţiei, acesta urmând să fie anunţat oficial drept candidat al celor două partide la...
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PSD și PNL, discuții cu consilierii municipali pe amendamente la bugetul Capitalei. Se cere o dezbatere în Consiliul General SURSE
Conducerile PNL şi PSD Bucureşti vor avea o întâlnire, marţi, 19 martie, cu consilierii municipali social-democraţi şi liberali pentru a cere convocarea unei şedinţe de Consiliu General...
#Lucian Netejoru interviu, #Lucian Netejoru Antena 3, #Lucian netejoru inspectia judiciara , #magistrati