Zeci de magistrati cer Sectiei pentru judecatori din CSM sa fie consultate adunarile generale din instante si parchete in cazul protocoalelor semnate de SRI si Parchetul General. Astazi, CSM discuta o scrisoare semnata de sefii Curtilor de Apel din tara in care a fost ridicata aceasta problema.
11:50 Sedinta CSM s-a terminat. Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a explicat ca a fost pusa in discutie aceasta scrisoare a presedintilor Curtilor de Apel.
"A fost pusa in discutie aceasta ingrijorare a presedintilor curtilor de apel si cu unanimitate s-a luat o hotarare in care Sectia de judecatori reafirma valorile statului de drept, reafirma faptul ca judecatorul aplica numai legea, si nu acte subsecvente incheiate in afara legii, ca judecatorul stabileste daca respectivele protocoale au avut un potential de afectare a infaptuirii justitiei. Sunt convins ca aceasta hotarare luata in unanimitate va fi comunicata in scurt timp", a declarat Tudorel Toader.
"Punct de vedere privind unele aspecte vizand independenta sistemului judiciar" - este unul dintre subiectele care vor fi discutate joi in Sectia pentru judecatori din CSM.
Potrivit unei surse judiciare, mai multi magistrati au trimis aseara o solicitare de amanare a discutiilor, pana cand adunarile generele din instante si parchete vor fi consultate.
Potrivit acesteia, magistratii au aflat in cursul zilei de miercuri, 3 octombrie, ca exista o declaratie a presedintilor Curtilor de Apel semnata la Suceava, prin care se solicita Sectiei de judecatori "sa faca demersurile necesare pentru a se lamuri daca incheierea si clasificarea protocoalelor au fost de natura sa vulnerabilizeze independenta judecatorului".
"Nu este permis intr-un stat de drept ca reprezentantii nostri in Consiliul Superior al Magistraturi sa ia decizii fara a fi consultati magistratii si avem incredere ca nu se vor lua decizii fara a fi convocate adunarile generale.
Atat judecatorii, cat si procurorii avem dreptul de a expune un punct de vedere referitor la punctul 8 de pe ordinea de zi. Primii, intrucat se induce ideea ca am fost presati de aceste protocoale, iar cei din urma, pentru ca se vehiculeaza ca am abuzat de existenta acestor protocoale", se arata in solicitarea magistratilor.
Prin urmare, singura modalitate de solutionare a problemei ar fi amanarea si consultarea tuturor celor implicati in aceasta discutie pana la ascultarea punctelor de vedere ale tuturor partilor implicate, arata sursa citata.
Ziare.com a dezvaluit in premiera despre intalnirea la care sefii instantelor au semnat aceasta "Declaratie" fara a avea un mandat din partea instantelor din care fac parte. In plus, situatia protocoalelor, in cazul in care sunt contestate in instanta, este de competenta Curtilor de Apel, iar astfel, presedintii s-ar antepronunta.
"Reprezentantii Curtilor de Apel au luat act cu ingrijorare de existenta unor protocoale recent declasificate, incheiate intre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si Serviciul Roman de Informatii, al caror continut ridica probleme privind potentiala incalcare a normelor constitutionale vizand separatia puterilor, respectarea normelor de procedura penala si, implicit, a drepturilor omului", scriu reprezentantii Curtilor de Apel in scrisoarea adresata CSM.
Magistratii solicita Sectiei pentru judecatori din CSM sa faca demersurile necesare pentru a lamuri daca incheierea si clasificarea protocoalelor "au fost de natura sa vulnerabilizeze indepdendenta judecatorului".