Zeci de procurori din DNA, DIICOT si Parchetul General ii cer lui Codrut Olaru sa voteze pentru amanarea numirii Adinei Florea la sefia SS

Marti, 15 Octombrie 2019, ora 10:56
16194 citiri
Zeci de procurori din DNA, DIICOT si Parchetul General ii cer lui Codrut Olaru sa voteze pentru amanarea numirii Adinei Florea la sefia SS
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

52 de procurori din cadrul Parchetului General, DNA si DIICOT ii solicita membrului CSM, Codrut Olaru, sa voteze amanarea discutarii punctelor privind numirea Adinei Florea la sefia Sectiei de investigare a infractiunilor din justitie, pana la pronuntarea hotararii prealabile a CJUE.

Surse judiciare au precizat pentru Ziare.com ca cei 52 de procurori i-au trimis o scrisoare lui Codrut Olaru in care ii cer sa voteze pentru amanarea punctelor de pe ordinea de zi a CSM, privind activitatea SS.

Codrut Olaru reprezinta in CSM procurorii din Parchetul General, deci si pe cei de la DNA si DIICOT. Sedinta CSM trebuie sa inceapa marti, de la ora 13.00.

Votul lui Codrut Olaru este decisiv in sedinta de marti din CSM, cele doua tabere au cate 9 voturi.

Codrut Olaru, fost procuror general adjunct al Romaniei, fost sef DIICOT si fost vicepresedinte CSM, este indecis in acest moment. Totusi, anul trecut el a semnat avizul negativ al CSM care a desfiintat-o pe Adina Florea cand a candidat pentru sefia DNA.

Citeste caracterizarea dura a CSM - CSM o desfiinteaza pe Adina Florea, propunerea lui Toader pentru sefia DNA

Cum se impart taberele

CSM este format din 19 membri: 14 procurori si judecatori alesi de adunarile magistratilor, 3 membri de drept - ministrul Justitiei, seful Inaltei Curti si procurorul general - si 2 membri ai societatii civile.

Deciziile din CSM sunt insa controlate de mai multi magistrati al caror lider informal ar fi presedintele institutiei, Lia Savonea. Din acest grup fac parte judecatorii: Nicoleta Tint (Curtea de Apel Brasov), Evelina Oprina (Tribunalul Ilfov), Gabriela Baltag (Tribunalul Neamt), Mariana Ghena (Inalta Curte - fost presedinte CSM) si Simona Marcu (Inalta Curte - fost presedinte CSM).

Frecvent, Savonea si restul colegelor isi impun punctul de vedere in plen cu ajutorul membrilor din societatea civila: Victor Alistar si Romeo Chelariu.

Nu in ultimul rand, Savonea si-a intarit pozitia in CSM, dupa ce a sustinut numirea la conducerea Inaltei Curti a Alinei Corbu, care a inlocuit-o pe Cristina Tarcea. Seful Inaltei Curti este membru de drept in CSM. Inca un vot in plus pentru tabara Savonea.

"Tabara" Liei Savonea mizeaza practic pe 9 voturi.

"Opozantii" sefei CSM

Cei 7 membri CSM care solicita amanarea discutiilor privind SS si implicit amanarea numirii Adinei Florea sunt atat procurori (Tatiana Toader, Cristian Ban, Florin Deac si Nicolae Solomon), cat si judecatori (Andrea Chis, Bogdan Mateescu si Mihai Balan).

Cum am aratat, punctul lor de vedere este imbratisat si de Ana Birchall si de procurorul general interimar al Romaniei, Bogdan Licu.

"Tabara" Anei Birchall mizeaza practic tot pe 9 voturi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Codrut Olaru Adina Florea, #Codrut Olaru SS, #Codrut Olaru CSM , #magistrati