Ziua in care Inalta Curte s-a impartit in doua, in cazul deciziei CCR care-i salveaza pe corupti de inchisoare

Autor: Ionel Stoica - Redactor-sef adjunct Ziare.com
Luni, 21 Octombrie 2019, ora 15:52
13823 citiri
Ziua in care Inalta Curte s-a impartit in doua, in cazul deciziei CCR care-i salveaza pe corupti de inchisoare

Practica neunitara astazi la Inalta Curte. Daca intr-un proces s-a decis suspendarea si sesizarea CJUE cu privire la decizia CCR privind completurile specializate ale ICCJ, in alte doua spete mediatizate magistratii au hotarat ca judecata trebuie reluata de la zero, desi au existat decizii definitive de condamnare.

Inalta Curte a sesizat, luni, Curtea de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in legatura cu deciziile Curtii Constitutionale (CCR) privind completurile specializate de coruptie, in dosarul fostului ministru al Energiei, Constantin Nita.

Instanta a mai decis suspendarea acest proces pana cand CJUE o sa solutioneze cazul. Este al treilea proces in care Inalta Curte sesizeaza CJUE in cazul deciziilor CCR si suspenda procesele, intrebari preliminare au mai fost trimise si dosarele fostilor ministri Elena Udrea (Gala Bute) si Darius Valcov.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de un complet de 5 judecatori, similar ca in cazurile Udrea si Valcov.

Cei trei politicieni fusesera condamnati la sentinte grele: Elena Udrea - 6 ani, Constantin Nita - 4 ani, iar Darius Valcov - 8 ani in faza de fond. Ei au invocat deciziile CCR privind completurile de 5 judecatori si cele specializate de la ICCJ.

Citeste intrebarile adresate CJUE - Inalta Curte suspenda procesul si in cazul Nita. Sesizeaza CJUE pe decizia CCR privind completurile specializate

Sentintele definitive, anulate

Pe de alta parte, alte completuri de 5 judecatori au decis luni sa anuleze sentintele de condamnare date in doua cazuri mediatizate, al fostului senator PSD Dan Sova si al milionarului Horia Simu, cunoscut ca "Regele Cuprului". Cele doua procese urmeaza sa se rejudece de la zero.

Deciziile de rejudecare au fost luate cu majoritate de voturi tot de completuri de 5 judecatori. O parte din judecatori au fost pentru sesizarea CJUE sau suspendarea dosarelor pana cand instanta europeana o sa solutioneze cazul, dar nu au avut castig de cauza, fiind minoritari.

Dan Sova fusese condamnat definitiv la 3 ani de inchisoare. In celalalt dosar, milionarul Horia Simu a fost condamnat definitiv la patru ani de inchisoare cu executare pentru cumparare de influenta, iar fostul sef al Fiscului, Serban Pop, la 5 ani de inchisoare pentru trafic de influenta.

In ambele cazuri, sentintele definitive au fost desfiintate in baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecatori, iar condamnarea pe fond in baza hotararii care se refera la completurile specializate ale ICCJ.

Intr-un alt caz aflat luni pe rolul completului de 5 judecatori de la Inalta Curte, procesul fostei sefe a DIICOT, Alina Bica, magistratii au amanat discutiile privind decizia CCR pentru urmatorul termen.

Citeste si:
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Cătălin Drulă anunţă că şi-a lansat oficial candidatura la şefia USR: "Sunt persoana potrivită"
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, a anunţat, sâmbătă, 21 mai, că şi-a lansat oficial candidatura la preşedinţia formaţiunii. "Cred că USR are nevoie de organizare, energie...
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
Cum au ajuns PSD și UDMR să insiste pentru modificarea Constituției ca președintele să fie ales de Parlament
PSD și UDMR au reînviat în ultima săptămână discuția privind modificarea Constituției, mai exact pe subiectul alegerii președintelui, fiind în favoarea modelului de republică...