Ziare.com

Incepe campania electorala pentru europarlamentare si referendumul declansat de presedinte

Sambata, 27 Aprilie 2019, ora 06:58

   

Incepe campania electorala pentru europarlamentare si referendumul declansat de presedinte
Sambata este, oficial, prima zi a campaniei electorale. Urmeaza 30 de zile in care candidatii celor 13 partide si trei independenti vor incerca sa convinga electoratul ca merita un mandat in Parlamentul European.

In campanie va fi si presedintele Klaus Iohannis, care a semnat, joi, decretul pentru declansare a referendumului pe teme de justitie.

PNL a reclamat faptul ca un proiect de Ordonanta de Urgenta pentru organizarea referendumului pe Justitie, pus in dezbatere de Autoritatea Electorala Permanenta, ii va insa interzice presedintelui sa participe la campania pentru consultarea populara pe care a initiat-o.

Peste 18.949.141 sunt asteptati sa voteze in 26 mai.

In tara sunt organizate 1.269 de sectii de vot, in timp ce romanii din diaspora pot vota la europarlamentare in 441 de sectii deschise in afara tarii.

Reguli de campanie

Potrivit prevederilor legale, mijloacele folosite in campania electorala nu pot contraveni ordinii de drept. In unitatile militare, in unitatile de invatamant, in timpul programului de invatamant, in sediile reprezentantelor diplomatice, precum si in penitenciare, actiunile de campanie electorala de orice tip sunt interzise.

In timpul campaniei electorale primarii asigura candidatilor, in mod nediscriminatoriu, spatii corespunzatoare pentru a se intalni cu alegatorii.

Politia locala asigura integritatea panourilor si afiselor electorale amplasate legal, potrivit Biroului Electoral Central (BEC) . In unitatile administrativ-teritoriale unde Politia locala nu a fost constituita integritatea panourilor si a afiselor electorale amplasate legal este asigurata de organele de ordine publica din Ministerul Afacerilor Interne.

Dupa data incheierii campaniei electorale, este obligatorie numai indepartarea materialelor electorale de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare. Conform deciziei BEC, indepartarea materialelor de propaganda electorala de orice tip din si de pe cladirea sediului sectiei de votare se dispune de presedintele biroului electoral al sectiei de votare si se realizeaza prin persoanele desemnate de primar in acest scop.

Prin continuarea propagandei electorale dupa data incheierii campaniei se intelege afisarea, lansarea sau distribuirea de materiale electorale de orice tip, precum si difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice, private sau prin intermediul unor vehicule special amenajate dupa 25 mai, ora 7,00.

Utilizarea locurilor speciale pentru afisaj electoral este permisa numai pentru partidele politice, organizatiile cetatenilor apartinand minoritatilor nationale, aliantele politice sau electorale dintre acestea care participa la alegeri, precum si pentru candidatii independenti.

Pe un panou electoral fiecare competitor electoral poate aplica un singur afis

Un afis electoral amplasat in locurile prevazute nu poate depasi dimensiunile de 500 mm o latura si 300 mm cealalta latura, iar cel prin care se convoaca o reuniune electorala, 400 mm o latura si 250 mm cealalta latura.

Sunt interzise afisele electorale care combina culorile intr-o succesiune care reproduce drapelul Romaniei sau al altui stat. Se interzice afisajul in scop electoral prin aplicarea pe peretii sau pilonii de sustinere a podurilor, tunelurilor, viaductelor, pe indicatoarele rutiere, panourile de orientare si informare rutiera, precum si pe sistemele electronice de reglementare a circulatiei.

Activitatile de propaganda electorala nu pot afecta in niciun fel spatiile verzi, rezervatiile naturale si zonele protejate ecologic, potrivit prevederilor legale. Folosirea minorilor cu varsta sub 16 ani pentru distribuirea sau amplasarea de materiale de propaganda electorala este interzisa.

Dupa incheierea campaniei electorale se interzice difuzarea de mesaje electorale in format audio, vizual sau mixt pe ecrane digitale amplasate in locuri publice ori private, precum si prin intermediul unor vehicule special amenajate.

Primarul, cu sprijinul organelor de ordine publica, este obligat sa asigure integritatea panourilor, afiselor electorale si a altor materiale de propaganda electorala amplasate in locuri autorizate. Consiliile locale pot aproba instalarea pe domeniul public de catre candidati, partidele politice, aliantele politice si aliantele electorale a unor amenajari provizorii in scopul distribuirii de materiale de propaganda electorala, daca prin amplasarea lor nu se instituie restrictii de circulatie rutiera sau pietonala.

Campania electorala se poate desfasura in alt stat decat Romania numai cu respectarea legislatiei in vigoare a statului respectiv.

Exercitarea votului la alegerile din 26 mai

Cetatenii romani care au varsta de 18 ani, impliniti pana in ziua de referinta inclusiv, au dreptul de a alege membri din Romania in Parlamentul European.

Nu au drept de vot debilii si alienatii mintal pusi sub interdictie si persoanele care, in ziua de referinta, sunt condamnate prin hotarare judecatoreasca definitiva la pierderea drepturilor electorale. Cetatenii romani care au drept de vot si au implinit, pana in ziua de referinta inclusiv, varsta de 23 de ani au dreptul de a fi alesi in Parlamentul European.

Alegatorii comunitari care in ziua de referinta doresc sa voteze la alta sectie de votare decat unde sunt inscrisi in copia de pe lista electorala speciala voteaza numai daca biroul electoral judetean sau biroul electoral de sector confirma, la solicitarea telefonica a presedintelui biroului electoral al sectiei de votare, ca au fost inscrisi in listele electorale speciale.

Alegatorii comunitari care in ziua de referinta se afla in strainatate voteaza pentru alegerea membrilor din Romania in Parlamentul European numai daca se regasesc in tabelul intocmit de Autoritatea Electorala Permanenta, care cuprinde alegatorii comunitari inscrisi in listele electorale speciale.

Nu pot vota pentru alegerea reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European cetatenii romani care sunt inscrisi in listele electorale ale altor state membre. Acestia pot vota doar listele/candidatii din statul respectiv.

Alegatorii voteaza separat in cabine inchise, aplicand stampila cu mentiunea "VOTAT" inauntrul patrulaterului care cuprinde lista de candidati sau prenumele si numele candidatului independent pe care il voteaza. Stampila cu mentiunea "VOTAT" trebuie astfel dimensionata incat sa fie mai mica decat patrulaterul.

Un singur alegator intra in cabina de vot

Prezenta oricarei persoane in cabinele de vot, in afara celei care voteaza, este interzisa. Alegatorul care din motive temeinice, constatate de presedintele biroului electoral al sectiei de votare, nu poate sa voteze singur are dreptul sa cheme in cabina de votare un insotitor ales de el, pentru a-l ajuta. Acesta nu poate fi din randul observatorilor sau al membrilor biroului electoral al sectiei de votare.

Dupa ce au votat, alegatorii vor indoi buletinele, astfel incat pagina netiparita care poarta stampila de control sa ramana in afara, si le vor introduce in urna, avand grija sa nu se deschida. Indoirea gresita a buletinului nu atrage nulitatea acestuia.

La cererea alegatorului, in cazul in care acesta a aplicat gresit stampila cu mentiunea "VOTAT", dar nu a introdus buletinul in urna, presedintele biroului electoral al sectiei de votare ii poate elibera, numai o singura data, un nou buletin, retinand si anuland buletinul de vot initial.

Votarea incepe la ora 7,00 si se incheie la ora 21,00. Alegatorii care la ora 21,00 se afla in sala unde se voteaza pot sa isi exercite dreptul de vot.

Urna speciala

Cererile alegatorilor netransportabili din motive de boala sau invaliditate prin care se solicita deplasarea urnei speciale se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor, potrivit unei decizii a Biroului Electoral Central. Cererile scrise formulate de alegatorii netransportabili din motive de boala sau invaliditate, insotite de copii ale unor acte medicale sau alte acte oficiale din care sa rezulte ca persoanele respective sunt netransportabile, prin care se solicita deplasarea urnei speciale, se depun cel mai tarziu in preziua alegerilor.

Conform BEC, cererea de votare prin intermediul urnei speciale, formulata de alegator, trebuie datata si semnata olograf si va cuprinde numele, prenumele, data nasterii, codul numeric personal, domiciliul, seria si numarul actului de identitate valabil, precum si adresa la care se afla.

Potrivit legii 33/2007, republicata, cu modificarile ulterioare, persoanele detinute in baza unui mandat de arestare preventiva sau persoanele care sunt in executarea unei pedepse privative de libertate, dar care nu si-au pierdut drepturile electorale pot vota si ele prin intermediul urnei speciale.

Ordinea candidatilor pe buletinul de vot

PSD ocupa primul loc pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de Alianta 2020 USR PLUS, Partidul Pro Romania.

Urmatoarele pozitii sunt ocupate de UDMR, PNL, ALDE, Partidul PRODEMO, PMP, Partidul Socialist Roman, Partidul Social Democrat Independent, Partidul Romania Unita, UNPR, Blocul Unitatii Nationale - BUN.

Pe ultimele pozitii pe buletinul de vot se afla candidatii independenti - Gregoriana-Carmen Tudoran, George Nicolae Simion si Peter Costea.
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 3841 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
18 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Romani, NU mai VOTATI partidele mafiote: psd, alde, udmr ale mafiei

lui drakknea ! Acestea ne scot din UE ! Opozitia sa aiba grija sa existe cel putin 2 observatori din partea lor si cel putin 1 observator strain. Mafiotii sunt, ca de obicei pusi pe furturi mari !!!

 

hahaha!!!

'opozitzia sa aibe 2 observatori....'
ce credibilitate au daca sunt observatori ai opozitziei?
observatorii trebuie sa nu aiba nici o legatura cu partidele si sa fie agreatzi de toate partzile implicate.
asa au credibilitate , dl profesor!
dar logica este grea si pentru 'intelectuali' ca tine ce sa mai spun de cei saraci cu duhul.

 

Așa ceva ...

Se cunoaște că a inceput campania electorală, nu mai ai loc de reclamele cu Rareș Bogdan și Vasile Siegfried zis Romanul pe ziare.com! Acum ceva ani, cine era nr. 1 la reclame pe această pagină? Răspuns corect: Elena Udrea, fostă Cocoș! Ce vorbești .....

 

si care e problema ta ? ce, m-am plans eu de ce reclame de doi

bani aveti voi pe site-ul Mocirla ?
vorba unui clasic in viata, fost presedinte al romanilor timp de doua mandate: "nu-ti place ? nu manca !"

aldeTariceanu a fost DAT AFARA din gr.parlamenar UE -ALDE!

Urmeaza PSD sa fie dat AFARA din grupul socialistilor PES.
EUROPENII ne-au dat semnalul ca ne dau tot sprijinul lor,dar puterea este in mainile noastre,in votul nostru.
Haideti sa-i dam si noi afara,definitiv din Parlamentul European(prin vot)pe cei din psd,alde si udmr,iesind la VOT in 26 mai 2019,in proporrie de 100%...
Nu v-ati saturat sa va decida destinele UNGURII din formatiunea extremista ?!?

@hc-ct Opozitia sa aiba grija sa existe .. nu opozitia sa aiba

Chiar nu stii sa citesti si mai indraznesti sa faci observatii ? Esti ceea ce se cheama o "hahalera" dubioasa ...

smecherie.....

nu umbla cu fofarlica cu mine ca tzi-ai gasit nashul.
uite toata fraza nu doar ce-tzi convine;
'opozitzia sa aiba grija sa existe cel putzin doi observatori din partea lor...'
te recunosti? mincinosule!

Ce ocupă pe buletinul de vot ?

"PSD ocupa pe buletinul de vot la alegerile europarlamentare din 26 mai, urmat de ... "
Mai citește cineva după ce pune articolul?

 

Orice absenta de la vot, este un vot pentri borfasii aroganti

.

"Peste 18.949.141 sunt asteptati sa voteze in 26 mai''

?in ce tara se voteaza?

 

Ce multe partide avem, care vor sa ajunga in Parlamentul European!

Insa prea putine sunt, atunci cand trebuie sa apara in spatiul public si sa lupte impotriva Coalitiei PSD-Alde Tariceanu care doreste sa distruga sistemul judiciar din Romania.Singurile partide care se zbat cu lumea corupta din sistem sunt:PNL si Alianta 2020 USR Plus. Shalom

 

Nu votati coruptii din psd, alde, udmr!

Un popor care alege politicieni corupti, impostori, hoti si trădători, nu este victimă, ci complice.

 

Inainte de a vota, va recomand sa priviti Via Dolorosa.

Hristos s-asacrificat pentru noi si pentru LIBERTATEA noastra!
Nu-i mai permiteti lui DRACnea sa va confiste viata!

https://www.youtube.com/watch?v=zMdNqG3TV6c

---------------------------------------------------

 

Sunt curios sa aflu din ce bani

face Iohannescu campanie electorala pentru fantasma lui denumita referendum.

 

mai bine fii curios de unde are PSD bani pentru toate cate a

promis. scandalizeaza-te daca Iohannis ar fi facut referendum intr-o alta zi, care sa nu coincida cu alegerile.
de fapt, este o vorba romaneasca, din stramosi, care spune asa: "curiosity killed the cat". in canadeza se traduce "nu-i treaba magaruluy de unde beau oile apa". lasa-i pe romani sa fie curiosi. matale, in Lavalle poate faci alte cele.

Eu nu am dorit sa spun

dar daca te consideri oaie nu e treaba mea.

Mai bine ai intreba despre puscariasu'Dragnea,de ce a FURAT

21 MILIOANE de EURO,din fondurile europene destinate exclusiv Romaniei si nu firmei lui personale TelDrum.

E TIMPUL ca Grupul Infractional Organizat psd•alde•udmr,sa DISPARĂ!

Alegerile din 26 mai 2019 vor pune capat,
dominatiei fostilor COMUNISTI din Gio-psd.alde.udmr,care au distrus aceasta tara de 29 de ani incoace.
In sfarsit,pe scena politica avem o FORTÀ,
alianta USR+PLUS care impreuna cu PNL(daca nu va trada din nou,sarind in barca socialista),vom readuce Romania pe drumul ei european.
Pe 26 mai 2019,la vot se va vota PENTRU EUROPA...NU pentru interesele Rusiei
(psd▪alde▪udmr).
Prezenta OBLIGATORIE 100%...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor