Cu fata la alegatori: Ion M. Ioniță, despre un posibil USL 2.0 după alegerile din 9 iunie: „Depinde de scorul pe care îl va înregistra această alianța”

Inca putin si Armata Romana va fi dotata cu primul sistem Patriot. A venit scrisoarea de acceptare din SUA

Miercuri, 01 Noiembrie 2017, ora 20:29
4947 citiri
Inca putin si Armata Romana va fi dotata cu primul sistem Patriot. A venit scrisoarea de acceptare din SUA
Foto: Departamentului de Stat

Ministerul Apararii Nationale a primit, miercuri, scrisoarea de acceptare (Letter of Acceptance - LOA) din partea Guvernului SUA privind achizitionarea primului sistem de rachete sol-aer cu bataie mare (HSAM) tip Patriot.

Acesta este primul din cele sapte sisteme Patriot - patru destinate inzestrarii Statului Major al Fortelor Aeriene si trei Statului Major al Fortelor Terestre - pe care le va achizitiona Romania, program a carui valoare totala este de circa 3,9 miliarde dolari fara TVA, dupa cum se arata intr-un comunicat remis Ziare.com.

Sistemul pentru care a fost primita scrisoarea de acceptare este estimat la 764,78 milioane dolari fara TVA si va fi contractat pana la sfarsitul acestui an, dupa adoptarea de catre Parlamentul Romaniei a proiectului de lege privind realizarea capabilitatii.

"Inzestrarea fortelor armate romane cu sisteme moderne de rachete sol-aer cu bataie mare, interoperabile cu sistemele de rachete sol-aer, cu sistemele de comanda, control, comunicatii si cu platformele multirol din dotarea proprie sau a altor state membre NATO constituie o necesitate esentiala, o cerinta strategica ce trebuie satisfacuta in cel mai scurt timp posibil.

Romania va utiliza sistemele Patriot pentru a-si intari apararea proprie si pentru descurajarea amenintarilor regionale.

Configuratia 3+ care va fi achizitionata de statul roman este cea mai moderna varianta existenta pe piata in prezent, din punct de vedere al configuratiei hardware si software, al echipamentelor de sol si rachetelor", se mai arata in documentul citat.

Pe 11 iulie, Departamentul de Stat al SUA a anuntat aprobarea unei posibile vanzari catre Romania a sistemelor Patriot configuratia 3+ si notificarea Congresului SUA, conform procedurilor.

Pana la sfarsitul anului, Romania va deveni una dintre cele doar sase tari NATO care isi indeplineste angajamentul de alocare a 2% din PIB pentru cheltuieli de aparare.

Marti, ministrul Apararii, Mihai Fifor, a declarat ca niciun leu alocat inzestrarii Armatei, in acest an, nu va fi returnat la buget.

Citeste mai multe despre sistemele Patriot pe care le va cumpara Romania, dar si cum vede Rusia aceste achizitii:

A.S.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#scrisoare acceptare Patriot, #Romania sisteme Patriot SUA, #investitii armata Romania , #mapn