Ziare.com

Fanfara militara implineste 181 de ani

Duminica, 01 Iulie 2012, ora 12:28

   

Fanfara militara implineste 181 de ani
Muzica militara din Romania implineste duminica, 1 iulie, 182 de ani.

In Bucuresti si in marile orase din toata tara vor avea loc evenimente la care vor participa militarii membri ai fanfarei militare, transmite Antena 3.

La 1 iulie 1831, prin Regulament Organic, a luat nastere, la Iasi, in cadrul "Strajei Pamantesti", prima fanfara militara, atestata odata cu aparitia celor dintai regulamente militare, in care sunt consemnate prevederi privind prezenta si numarul ostasilor muzicanti.

In primavara anului 1831 au aparut cele dintai regulamente militare in care sunt consemnate prevederi privind prezenta si numarul ostasilor muzicanti care intrau in componenta celor trei regimente infiintate in 1830 in Tara Romaneasca.

Incepand cu anul 1831, in documentele de constituire si angajare a efectivelor armatei sunt prevazuti si "muzicantii". In anii ce au urmat, muzicile militare au constituit o prezenta permanenta la sarbatori nationale, dar si in momentele fierbinti ale zbuciumatei noastre istorii.

O prezenta activa au avut-o formatiile de fanfara si in perioada infaptuirii unirii Principatelor Romane din 1859, cand domnitorul Alexandru Ioan Cuza a fost primit in Focsani cu Hora Unirii.

In 1867, in cadrul Ministerului de Razboi se instituie functia de "inspector general al muzicilor militare", functie in care este numit seful de muzica clasa I, capitan Eduard Hubsch.

In perioada de dupa razboiul de independenta, avandu-se in vedere numarul relativ mic de muzici militare, prin Decizia ministeriala nr. 114 din 25 iulie 1880, s-a hotarat ca la fiecare regiment de dorobanti sa se constituie cate o muzica militara sub denumirea de "fanfara".
Harta alegerilor locale 2020. Lista cu toti candidatii la consiliile judetene si la primariile marilor orase din Romania

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 877 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
Nu exista comentarii postate de utilizatori.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor