Mai multe avioane de vanatoare rusesti, interceptate de aeronavele Typhoon britanice in timp ce intrau in spatiul aerian al Romaniei

Joi, 24 Iunie 2021, ora 20:06
12570 citiri
Mai multe avioane de vanatoare rusesti, interceptate de aeronavele Typhoon britanice in timp ce intrau in spatiul aerian al Romaniei
Avioane F-16 FOTO NATO

Avioanele britanice Eurofighter Typhoon, care executa misiunea de politie aeriana de la Baza Mihail Kogalniceanu, au interceptat marti, 22 iunie, mai multe avioane rusesti care se apropiau de Zona de Identificare Aeriana a Romaniei, se arata intr-un comunicat al NATO.

Mai multe avioane de lupta rusesti Su-24 Fencer si Su-30 Flanker au fost urmarite pe 22 iunie intrand in Zona de Identificare a Zborului, care este zona spatiului aerian international controlat de Romania, arata sursa citata.

Aeronavele rusesti nu informasera despre planurile de zbor si nici nu au contactat controlorii de trafic aerian, mai precizeaza sursa citata.

"Interceptarea de astazi demonstreaza ca suntem integrati complet in sistemul NATO de politie aeriana de la baza noastra de operare de aici, din Romania", a declarat Stephen Lamping comandantul detasamentului RAF Typhoon din Romania.

"Aceasta a fost o operatiune de rutina pentru RAF care are o mare experienta. Misiunea nu a fost diferita de ceea ce fac alte aeronave NATO in alte zone in mod regulat", a mai adaugat el.

Avioanele Eurofighter Typhoon au fost alarmate pentru interceptare si au fost coordonate de controlorii de lupta aeriana romani care opereaza de la Centrul de raportare a controlului din Romania. Avioanele rusesti a parasit FIR (Flight Information Region) Romania inainte sa intre in raza vizuala a avioanelor britanice.

Incidentul a avut loc pe data de 22 iunie, cu exact o zi inainte ca Federatia Rusa sa sustina ca a deschis foc de avertisment impotriva distrugatorului britanic HMS Defender care ar fi intrat in apele teritoriale ale Crimeei, noteaza publicatia DefenseRomania.ro. Londra a dezmintit informatia si a transmis ca e o stire falsa, iar modul in care Moscova a prezentat incidentul indica o campanie rusa de dezinformare. De fapt, distrugatorul britanic efectua o 'traversare inofensiva in apele teritoriale ucrainene'.

Interceptarile aeronavelor in aceasta regiune a frontierei NATO sunt efectuate de catre efective militare de la Baza 57 Aeriana Mihail Kogalniceanu, unde alaturi de aeronavele MiG-21 LanceR si F-16 Fighting Falcon ale Romaniei, partenerii nostri din cadrul NATO participa si ei la misiuni de Politie Aeriana Intarita sub comanda NATO.

Circa 200 de militari britanici sunt detasati la baza militara de la Kogalniceanu.

La finalul lunii martie avioanele Typhoon ale NATO au interceptat mai multe bombardiere ale Rusiei.

Quarterly Report - Editia 4

”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
”NATO este o organizație indecisă și lașă”. Raport către Putin privind un război major cu alianța militară occidentală
După cum precizează canalul de propagandă rusă „Kremlin Snuffbox”, șeful Statul Major al Armatei Ruse, Valeri Gerasimov, a raportat către Putin trei aspecte în eventualitatea unui mare...
Decizie șoc a Moscovei. Retrage talibanii de pe lista de organizații teroriste
Decizie șoc a Moscovei. Retrage talibanii de pe lista de organizații teroriste
Talibanii vor fi retrași de pe lista Moscovei de "organizaţii teroriste", la peste trei ani şi jumătate după ce aceştia au revenit la putere în Afganistan, a anunţat luni, 27 mai, şeful...
#NATO Rusia, #kogalniceanu, #Rusia , #mapn
Comentarii