Primele sase avioane F-16 au ajuns in Romania

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Vineri, 30 Septembrie 2016, ora 15:53
10345 citiri
Primele sase avioane F-16 au ajuns in Romania
Foto: captura video Ministerul Apararii

Primele sase avioane F-16 cumparate de Romania din Portugalia au ajuns, joi seara, in tara, aterizand pe aerodromul Borcea, de langa Fetesti. Alte trei aeronave sunt asteptate pana la sfarsitul anului, iar ultimele trei ar urma sa fie livrate in septembrie 2017.

Cele sase avioane de lupta, cinci cu simpla comanda si o "dubla", au parcurs aproape trei mii de kilometri pentru a ajunge la noua lor casa.

Aparatele au decolat joi dimineata de la Baza Aeriana 5 Monte Real, situata in apropiere orasului portughez Leiria, au facut o escala tehnica pentru realimentare in Italia, la baza de la Aviano, ajungand in cele din urma in Romania.

Viperele, porecla data de pilotii din lumea intreaga avioanelor F-16, au avut parte si de doua intalniri spectaculoase in aer, MiG-urile 21 LanceR de la Campia Turzii si Mihail Kogalniceanu interceptand formatia in timpul zborului spre Fetesti si escortand-o pret de cateva minute.

La ora 18:31, primul F-16 romanesc, "dubla" inmatriculata 1610, avandu-l la bord, in cabina din spate, pe comandantul Aviatiei Militare de la noi, generalul Laurian Anastasof, a aterizat pe noua pista a aerodromului de la Borcea. Imediat dupa, au urmat si cele cinci "simple".

Cel mai important contract din istoria moderna a Fortelor Aeriene Romane

Contractul de achizitie a avioanelor F-16 este cel mai important din istoria moderna a Fortelor Aeriene Romane, atat din punctul de vedere al valorii, 628 de milioane de euro, cat si al impactului in raportul de forte din regiune.

Acordul semnat de Romania, Portugalia si Statele Unite include mai multe componente, cele majore fiind livrarea avioanelor trecute prin reparatie capitala si modernizare, pregatirea unui numar de piloti si tehnicieni si pachetul de armament.

Avioanele, caci ele ne intereseaza in momentul de fata, au o vechime de 30 de ani si o istorie bogata. Teoretic, este vorba despre avioane la mana a treia, ele fiind utilizate de alte doua state inainte de a intra in proprietatea Romaniei.

Fabricate in prima parte a anilor '80, aparatele au fost utilizate un deceniu de Fortele Aeriene ale Statelor Unite (USAF). In 1994, ele au fost trimise la "cimitirul de avioane" din Arizona - 309th Aerospace Maintenance and Regeneration Group (AMARG) - acolo unde au fost stocate pana in anul 2000, cand au fost preluate de Portugalia.

Lusitanii le-au trecut prin programul de modernizare MLU (Mid-Life Update) si le-au utilizat un deceniu in propriile Forte Aeriene. Din 2013, de cand a fost semnat contractul de vanzare catre Romania, avioanele au reintrat in reparatie si modernizari, in momentul de fata ele fiind gata de zbor.

Ministrul Apararii, Mihnea Motoc, a anuntat ca Romania va cumpara o a doua escadrila (12 avioane) de F-16 in urmatorii ani. Va fi vorba tot de aparate de zbor folosite, ministerul de la Bucuresti transmitand in acest sens solicitari catre mai multe state europene ce au in dotare F-16 AM/BM.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#avioane F16 Romania, #Romania avioane F16 , #mapn