Opinii: Bebelusi morti la maternitate - Goi-pusca in Romania nenorocirii

Marti, 17 August 2010, ora 13:30
11006 citiri
Opinii: Bebelusi morti la maternitate - Goi-pusca in Romania nenorocirii

Din nou - ce fantastic destin, ce intortocheate cai - n-a explodat nimic la Parlament. Ci mai la vale, in Romania reala, unde nu era suficienta constiinta dezastrului, trebuia sa percepi in nari si moartea.

De aceasta data, cu iz de carne arsa. E prea macabru, e prea de dimineata? Si ce, aveti impresia ca viata e un menuet, un five o clock dansant unde ne punem vata in urechi si povestim despre vreme?

Nu e o problema de sistem, nu e vina celor care-i invita pe medici sa plece din Romania, ci un acident nefericit. Nu-l poti imputa politicienilor, deoarece nu e gata ancheta. Poate picam peste niste achizitii cu dichis, poate peste o firma de partid, dar nu ne hazardam - se fereau moderatorii sa dea cu bota in balta la cateva minute de la cumplitul eveniment de la Maternitatea Giulesti.

Nu-i bai, a facut-o cu gratie o domnisoara de la Realitatea TV, care a cugetat cam asa: va dati seama ce-ar fi insemnat sa se soldeze cu mai multi morti? Cu alte cuvinte, trei bebelusi carbonizati nu erau destui, tragismul survine numai in cazul unei gropi comune. Ca asta am invatat eu in scurta perioada petrecuta la o televiziune: ca stirea survine de la trei morti in sus, altfel nu e stire.

Nu asta insa trebuie sa ne puna pe ganduri. Imbecilitatea unor jurnalisti rivalizeaza numai cu cea a politicienilor, nu-i nimic nou. Ci o intrebare: ce s-ar fi intamplat daca doctorul Dan Enescu de la "Grigore Alexandrescu", numit recent de ziarul Adevarul "ultima speranta a micutilor care ajung la spital cu arsuri si rani grave", ar fi plecat din tara la Londra, satul de inconstienta unui ministru ca Mihai Seitan, care invita medicii sa plece, ca n-are cu ce-i tine?

Ce s-ar fi intamplat daca suplimentarea liniilor de garda ar fi fost imposbila pentru ca medicii si asistentele care au primit ieri in cont noua evaluare a prestatiei lor in folosul natiunii ar fi raspuns ca li s-a terminat programul si la banii astia nu presteaza in plus?

Nu poti sa tragi concluzii-sentinta de la un eveniment tragic, insista moderatorii cu liniaritatea unei drujbe. Ba da, pot! Fac asta numai pentru simplul fapt ca in nicio tara nu a mai fost consemnat un asemenea eveniment. A trebuit sa fie la noi.

O fi un bobarnac? Actioneaza astfel Dumnezeu pentru a provoca o dezbatere nationala care sa duca ori la regandirea utilizarii resurselor publice, ori la o invitatie adresata oricui doreste sa ia in administrarea tara, cu drept de preemtiune si clauza de expertiza?

Nici vorba! Dumnezeu n-are a face cu incompetenta noastra, cu faptul ca ministrul Sanatatii n-a raspuns la telefon toata seara, cu faptul ca un fir n-a fost izolat cum trebuie sau un manager n-a avut bani pentru o reparatie sau a trebuit sa reduca postul de mecanic la intretinere.

E un caz izolat? Ce se va intampla cand un tren de persoane va sari de pe sine si vor muri toti calatorii din cauza unei locomotive care trebuia casata acum cinci ani, dar iese pe traseu pe semnatura unui mecanic care porneste la drum cu o iconita in san? Desigur ca nu se va intampla asta, dar nu pentru ca cineva si-a vazut de fisa postului, ci deoarece la viteza cu care merg trenurile in Romania poate sari din mers, fara sa riste nimic, si un copil de clasa a doua.

Poporul roman e credincios. Isi asteapta destinul avand pe buze filosofia "lasa ca merge si asa", si in buzunar, la piept, o carte cu psalmi. Actioneaza numai dupa ce se il impusti in cap, si s-a obisnuit sa se inveleasca in ideea ca are vocatia nenorocirii. Si asa, plimbandu-se prin fata blocului la adapostul goliciunii, ii va cadea mereu in balconul unde creste o gaina, sa aiba zilnic cate un ou, un avion.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#incendiu Maternitatea Giulesti, #spitale Romania maternitate Giulesti , #maternitate