Noi cazuri de bebelusi infectati cu stafilococ la Maternitatea Giulesti, dupa criza de acum 6 luni

Marti, 07 Mai 2019, ora 16:42
4111 citiri
Noi cazuri de bebelusi infectati cu stafilococ la Maternitatea Giulesti, dupa criza de acum 6 luni
Foto: Arhiva Pixabay

Trei bebelusi infectati cu stafilococ auriu au fost internati la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitala. Ei fusesera nascuti la Maternitatea Giulesti si, la scurt timp dupa externare, starea de sanatate a inceput sa se degradeze, astfel ca parintii i-au dus la spital.

Avand in vedere ca Maternitatea Giulesti a fost inchisa anul trecut dupa ce 45 de bebelusi au fost infectati cu stafilococ auriu meticilino rezistent, cei de la Grigore Alexandrescu au notificat Directia de Sanatate Publica.

Primul caz a fost raportat la finalul lunii aprilie, iar doi bebelusi au fost deja externati, insa unul inca se afla sub supravegherea medicilor.

"S-au prezentat 3 cazuri depistate ulterior cu stafilococ meticilino rezistent, s-a aflat ca au fost nascuti la Maternitatea Giulesti. Au venit la distanta unul la aproape o luna, unul la doua saptamani de la nastere si unul la 5 zile de la nastere.

Doi au fost cu manifestari cutanate si au avut nevoie de spitalizare doar 2-3 zile si unul s-a prezentat cu febra si manifestari respiratorii si este in continuare internat in sectia de pediatrie", a declarat, pentru Europa Fm, Alexandra Raluca, purtator de cuvant al Spitalului Grigore Alexandrescu.

Ramane de vazut acum daca sunt din nou probleme la Maternitatea Giulesti si care este amploarea lor.

Criza din toamna anul trecut si reactia autoritatilor

Amintim ca, in a doua jumatate a lunii noiembrie a anului trecut, au inceput sa apara tot mai multe cazuri de bebelusi nascuti la Giulesti care ajungeau la spital cu infectie cu stafilococ auriu.

Initial atat conducerea maternitatii, cat si Primaria Capitalei, in a carei subordine se afla, au acuzat campanii de presa denigratoare si au dat vina pe parinti pentru infectii, insa analizele au aratat ca nu mai putin de 11 angajati erau purtatori.

Pe masura ce numarul cazurilor de imbolnavire cresteau, s-a luat decizia sistarii internarilor si apoi maternitatea a fost inchisa pentru a putea fi luate toate masurile igienico-sanitare.

Insa chiar si in fata acestei situatii, conducerea maternitatii a refuzat sa-si asume vina si a contestat decizia Directiei de Sanatate Publica. Ba chiar purtatorul de cuvant a amenintat parintii sa se gandeasca de doua ori inainte sa dea in judecata institutia.

"Este optiunea fiecaruia sa dea in judecata. Sincer, nu prea vad pentru ce ar putea sa dea in judecata, dar este optiunea fiecaruia. Numai ca parintii si pacientii din Romania ar trebui sa fie atenti cu acest dat in judecata. Daca vor da in judecata personalul tot timpul, personalul va pleca in strainatate unde este aparat de legi. (...) Parintii trebuie sa-si caute dreptatea in momentul in care exista ceva clar. In momentul in care avem dovada certa", declara pe 30 noiembrie Doru Pana, purtatorul de cuvant al Spitalului Clinic de Obstetrica-Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".

Conducerea maternitatii a asteptat sa treaca Centenarul, pe motiv ca nu gaseste echipa care sa lucreze in zile de astfel de sarbatoare, dupa care s-a apucat sa zugraveasca. Televiziunile de stiri au prezentat imagini in care medici si asistente ajutau la zugravit si specialisti care explicau cum, chiar in acele momente, ajuta, de fapt, la raspundirea infectiei.

Din nou, conducerea a negat orice acuzatii sau probleme: "Mor si oamenii din cand in cand, si bacteriile mor din cand in cand, nu sunt vesnice... Ca sa facem cum spuneti voi, sa decopertam tot, e mai ieftin sa schimbam spitalul. Ii dam foc si facem altul! Peste un timp, cand apar bacterii, iar dam foc... Nu se poate! Pe masura ce spitalul se elibereaza, in toate compartimentele facem dezinfectie. Din proprie initiativa, mai ales ca oricum trebuia sa facem o zugravire, ne-a venit manusa ca e inchis spitalul", le-a spus Ovidiu Moisa, managerul Maternitatii Giulesti, jurnalistilor, precizand ca vopseaua folosita contine o substanta biocida, care omoara germenii.

"Nu inseamna ca ii omoara pe vecie", sublinia insa atunci Moisa.

Citeste mai multe despre problemele de la Maternitatea Giulesti:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#bebelusi infectati stafilococ auriu Giulesti , #maternitate
Comentarii
Poza Gigi Contra
Gigi Contra
rank 1
Cum zicea pesedista Pintea: "un popor de infractori"?