Raed Arafat: Nu este cazul sa fiu ministru, eu sunt un tehnician

Vineri, 20 August 2010, ora 13:55
4341 citiri
Raed Arafat: Nu este cazul sa fiu ministru, eu sunt un tehnician

Raed Arafat, subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii care a condus operatiunile de salvare a bebelusilor din incendiul de la Maternitatea Giulesti, sustine ca locul sau nu este in fotoliul de ministru al Sanatatii, asa cum s-a propus zilele acestea, ci in cadrul serviciilor de urgenta.

"Nu este cazul sa fiu ministru. Functia de ministru este una politica si acolo sta un politician care ia decizii politice si eu nu pot sa reprosez acestui ministru nimic asa ca nu vad de ce ar fi inlocuit. Plus ca eu sunt un om tehnic, stiu ce inseamna serviciile de urgenta si treaba mea este sa consiliez un ministru cu privire la aceste detalii, sa-l informez.

Si s-a vazut clar ca treaba mea este in teren. Numai eu am putut sa fiu prezent la Giulesti pentru a coordona echipele pentru ca un alt secretar de stat, care este pe alte departamente, nu ar fi stiut ce sa faca. Nu cred ca mergea la locul interventiei si cred ca se baza pe ceea ce-l informau colegii de acolo", a declarat Raed Arafat intr-un interviu acordat pentru Adevarul.

In opinia sa, vinovatii vor fi stabiliti numai dupa finalizarea anchetei, dar nici nu se poate imputa unui ministru faptul ca cineva a facut o improvizatie la un aparat de aer conditionat.

"Sigur, cineva a facut o greseala si va raspunde pana la un anumit nivel si in cadrul managementului sistemului. Daca s-ar fi respectat anumite proceduri cu siguranta nu s-ar fi ajuns aici. Nici nu putem sa imputam unui ministru faptul ca cineva a facut o improvatie. Hai sa fim seriosi! Cate cladiri si birouri, hoteluri, spitale de stat si private pot fi controlate? In fiecare loc exista cineva care a facut o improvizatie. Aici trebuie sa raspunde cel care a facut acest lucru", a mai declarat Raed Arafat.

Pe de alta parte, acesta recunoaste ca in toate sectoarele din domeniul sanatatii pot fi depistate greseli si incalcari ale regulamentelor, iar acestea trebuie sever sanctionate pentru ca sa nu se mai repete.

"Si in domeniul meu, cel al urgentelor, acolo unde s-au facut greseli am sanctionat pana la desfacerea contractului de munca. Si la SMURD si la Ambulanta am depistat nereguli. Anul trecut am luat o astfel de decizie, cand am dat afara o asistenta pentru ca a incalcat toate procedurile, a administrat tratament unei paciente fara a avea voie sa faca acest lucru si i-a agravat starea.

Si la Ambulanta am facut anul trecut un control si s-au gasit foarte multe nereguli care puneau in pericol viata pacientilor. I s-a desfacut contractul de munca managerului si acesta ne-a dat in judecata si a pierdut", a dezvaluit acesta.

Intrebat cum comenteaza situatia echipei de medici care se ocupa de salvarea bebelusilor arsi, echipa din care fac parte medici romani, israelieni si el, care este palestinian, Raed Arafat a declarat: "In cazul acesta nu conteaza cine suntem si ce nationalitate sau origine avem. Conteaza sa facem tot ce ne sta in putere ca sa salvam acesti copii. Acum este un caz cu totul special, unic in istoria medicinei. Nimeni nu are experienta in tratarea si salvarea unor prematuri cu arsuri grave. Si daca sunt salvati trei, doi sau chiar un copil, este o victorie a medicinei, mai ales ca nu au mai existat asemenea cazuri".

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Raed Arafat ministrul Sanatatii, #Raed Arafat Maternitate Giulesti , #maternitate