Incendiu la Maternitatea Giulesti - Fostul manager, audiat

Luni, 29 August 2011, ora 18:55
1571 citiri
Incendiu la Maternitatea Giulesti - Fostul manager, audiat
Foto: Arhiva

Fostul manager al Maternitatii Giulesti, Bogdan Marinescu, a fost audiat, luni, in calitate de inculpat in dosarul privind incendiul din 16 august 2010, iar in fata instantei au dat declaratii si actuala conducere a spitalului, precum si fostul sef al Sectiei Neonatologie.

In declaratia data, luni, la Judecatoria Sectorului 6, care judeca dosarul privind incendiul din 16 august 2010, Bogdan Marinescu a afirmat ca, desi stia ca la Sectia de Terapie Intenvisa pentru nou-nascuti se confrunta cu lipsa de personal, nu putea sa reduca activitatea pe sectie, deoarece primea in mod constant cereri de internare de la alte spitale din Capitala si din alte judete.

De altfel, Marinescu a sustinut ca, de mai multe ori, a transmis cereri catre Ministerul Sanatatii si ulterior catre Primaria Generala a Capitalei pentru angajarea unor asistente, insa acest lucru nu s-a intamplat, deoarece posturile erau blocate. Medicul a subliniat ca, in ciuda tragediei care a avut loc in urma cu un an, lipsa de personal din spital este resimtita si in prezent.

In ceea ce priveste eventuale probleme tehnice ale aparaturii din sectie, fostul manager al maternitatii a sustinut ca asistentele aveau obligatia de a consemna, la sfarsitul fiecarei ture, eventualele disfunctionalitati sesizate, afirmand si ca verificari tehnice ale aparaturii erau facute periodic.

Totodata, Marinescu a afirmat si ca asistentele de la Terapie Intensiva aveau obligatia de a sta in permanenta in salon, iar atunci cand erau nevoite sa plece, ar fi trebuit sa isi asigure substituirea.

In ceea ce priveste angajarile, reprezentantul actualei conduceri a Spitalului a afirmat ca, potrivit actualei legislatii, se poate angaja o persoana doar in momentul in care sapte posturi sunt vacante.

La randul sau, medicul Ioan Adrian Toma, fostul sef al Sectiei Neonatologie a Maternitatii Giulesti, a sustinut ca problemele de personal au aparut incepand cu anul 2009 si s-au acutizat in 2010. Toma a spus ca, in mai multe randuri, a facut demersuri pentru angajarea de noi asistente, avand in vedere ca nu avea competenta de a cere transferuri de la alte sectii ale spitalului.

Instanta a decis amanarea pentru urmatorul termen, cel din 19 septembrie, cand vor fi audiati si alti inculpati din dosar.

Asistenta Florentina Cirstea a fost trimisa in judecata, in decembrie 2010, pentru infractiunile de ucidere din culpa, cu consecinta decesului a sase nou-nascuti, si vatamare corporala grava din culpa. De asemenea, fostul manager al Maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic din cadrul spitalului, Vasile Dima, seful sectiei neonatologie, Adrian Ioan Toma, si Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, vor fi judecati pentru neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca in data de 16 august 2010, cand s-a produs incendiul, potrivit planificarii era de serviciu la salonul de Terapie - Intensiva nou -nascuti ai Sectiei Neonatologie, pe o tura de 12 ore,care a inceput la ora 7.00 si se finaliza la orele 19.00, asistenta medicala Florentina Cirstea. "Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva.

Astfel, la ora 18.24 a parasit in mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave, respectiv decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci.", se arata in comunicatul Parchetului General.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#maternitate giulesti director, #director demisie maternitate giulesti , #maternitate