Incendiul de la maternitatea Giulesti a avut cinci zone de ardere intensa

Luni, 06 Decembrie 2010, ora 19:05
2211 citiri
Incendiul de la maternitatea Giulesti a avut cinci zone de ardere intensa
Foto: evz.ro

Incendiul care a avut loc pe 16 august, in Salonul ATI al Maternitatii Giulesti, in urma caruia sase bebelusi au murit si alti cinci au for raniti, a avut cinci zone de ardere intensa, doua la nivelul pardoselii si trei in apropierea peretelui cu ferestre, se arata in rechizitoriul trimis in instanta.

Astfel, potrivit rechizitoriului prin care au fost trimisi in judecata Maternitatea Giulesti si cinci angajati, printre care si fostul manager, doctorul Bogdan Marinescu, incendiul care a avut loc pe 16 august in salonul ATI al maternitatii a avut cinci zone de ardere intensa, dintre care doua la nivelul pardoselii, unul langa peretele cu ferestre si altul pozitionat in fata acestuia, si alte trei zone situate in proximitatea peretelui cu ferestre, la distante cuprinse intre 1,9 m si 3 m fata de peretele pe care era amplasata chiuveta de portelan.

In rechizitoriu se precizeaza ca doar unul dintre aceste focare este initial, celelalte fiind rezultate prin propagarea incendiului, avand ca suport de transfer materialele combustibile din vecinatatea focarului initial care a fost incendiat de catre sursa de aprindere. Totodata, expertiza a stabilit ca sursa incendiului a fost supraincalzirea unui stecher.

De asemenea, expertiza facuta in cauza a stabilit si ca incendiul a avut 11 momente, de la izbucnirea flacarilor, pe fondul atmosferei imbogatite cu oxigen, pana la interventia pompierilor.

Cine e de vina?

Fostul manager al Maternitatii Giulesti, Bogdan Marinescu, asistenta Florentina Carstea, dar si alti trei angajati ai spitalului au fost trimisi in judecata in dosarul intocmit in urma incendiului din august, in care sase nou-nascuti aflati in salonul de reanimare al maternitatii au murit.

Potrivit Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, asistenta Florentina Carstea a fost trimisa in judecata pentru infractiunile de ucidere din culpa, cu consecinta decesului a sase nou-nascuti, si vatamare corporala grava din culpa.

De asemenea, fostul manager al Maternitatii Giulesti, doctorul Bogdan Marinescu, seful serviciului tehnic din cadrul spitalului, Vasile Dima, seful sectiei neonatologie, Adrian Ioan Toma, si Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, vor fi judecati pentru neglijenta in serviciu cu consecinte deosebit de grave.

Din probatoriul administrat pe parcursul urmaririi penale a rezultat ca in data de 16 august 2010, cand s-a produs incendiul, potrivit planificarii era de serviciu la salonul de Terapie - Intensiva nou -nascuti ai Sectiei Neonatologie, pe o tura de 12 ore,care a inceput la ora 7.00 si se finaliza la orele 19.00, asistenta medicala Florentina Carstea.

"Aceasta nu si-a indeplinit atributiile de serviciu stabilite in fisa postului, in sensul ca nu a supravegheat in permanenta nou-nascutii aflati in salonul de Terapie Intensiva. Astfel, la ora 18.24 a parasit in mod nejusitificat salonul, lipsind aproximativ 12 minute, ceea ce a facut imposibila sesizarea momentului izbucnirii incendiului si luarea masurilor de evacuare a nou-nascutilor, cu consecinte extrem de grave, respectiv decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci", se arata in comunicatul Parchetului General.

Lista vinovatilor continua ...

Procurorii au stabilit si ca fostul manager al spitalului, Bogdan Marinescu, nu a efectuat demersuri pentru infiintarea in cadrul unitatii spitalicesti a Serviciului Intern de Prevenire si Protectie astfel cum prevad dispozitiile Legii 319/2006.

"Acest serviciu ar fi trebuit sa aiba in competenta inclusiv analizarea alegerii, cumpararii, intretinerii si utilizarii echipamentelor de munca, a echipamentelor de protectie colectiva si individuala si care ar fi putut identifica pericolele si riscurile de natura electrica, aspect care a avut un rol favorizant in producerea incendiului", se arata in comunicat.

De asemenea, Vasile Dima, in calitate de sef al serviciului tehnic in cadrul spitalului si responsabil cu protectia si prevenirea incendiilor in cadrul aceleiasi unitatii, nu si-a respectat obligatiile referitoare la revizia si intretinerea instalatiei electrice si nu a luat masuri de organizare a activitatii de prevenire si stingere a incendiilor, factori care au contribuit la producerea, amplificarea si neluarea masurilor imediate de stingere a incendiului.

Totodata, Adrian Ioan Toma, in calitate de sef al Sectiei de Neonatologie din cadrul spitalului, a gestionat in mod defectuos resursele umane existente si nu a luat masurile manageriale necesare pentru asigurarea in permanenta, pe orice tura, la Salonul de Terapie Intensiva nou - nascuti, a numarului de asistente medicale prevazut de dispozitiile legale in vigoare la data de 16.08.2010.

Superficialitatea de serviciu

In acelasi dosar a fost trimis in judecata si Gigel Oprea, electrician in cadrul spitalului, pentru ca si-a indeplinit in mod superficial obligatia prevazuta in fisa postului, de intretinere in stare de functionare a instalatiilor electrice, cu prilejul verificarii efectuate in data de 13.08.2010, neconstatand detensionarea elementelor elastice ale prizei, de la care s-a declansat incendiul, respectiv pierdea caracteristicii de strangere/apasare a lamelelor de contact bipolar.

"Consecinta incalcarii indatoririlor profesionale a fiecaruia dintre cei cinci responsabili din cadrul spitalului a fost una extrem de grava, avand in vedere faptul ca incendiul s-a soldat cu decesul a sase nou-nascuti si vatamarea grava a altor cinci, la care s-a adaugat afectarea bunului mers al activitatii unitatii spitalicesti si producerea de pagube materiale", considera Parchetul General.

Potrivit procurorilor, toate aspectele enumerate anterior atrag in mod corelativ raspunderea penala si a Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".

Concluziile expertizei tehnice realizate de Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Miniera si Protectie Antiexploziva - Insemex- Petrosani au fost in sensul ca incendiul izbucnit in salonul de Terapie - Intensiva pentru nou-nascuti s-a datorat supraincalzirii elementelor de contact ale stecherului montat pe cablul de alimentare cu energie electrica al aparatului de aer conditionat. Cauza a fost una de natura electrica, fiind determinata de un proces fizico-chimic incendiv si nu exploziv.

Dosarul a fost trimis, spre competenta solutionare, Judecatoriei Sector 6, se mai arata in comunicatul Ministerului Public.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#incendiu maternitate Giulesti, #bebelusi morti maternitate , #maternitate