Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana la mortalitatea in randul copiilor, potrivit unui raport realizat de Salvati Copii Romania si Avocatul Poporului.
"Mortalitatea in randul copiilor situeaza Romania pe primul loc in Uniunea Europeana, cu o rata a mortalitatii de doua ori mai mare decat media Uniunii pentru populatia intre 0-19 ani.
In Romania, rata mortalitatii in 2017 a fost de 61,69 la 100.000 de copii si adolescenti, in timp ce media Uniunii Europene a fost de 31,60", se arata in Raportul privind respectarea drepturilor copilului in Romania (2019), care a fost marti lansat.
Potrivit Organizatiei Salvati Copiii, in 2018, in Romania, s-au inregistrat 1.214 decese ale copiilor sub un an, cu o rata a mortalitatii infantile (numarul deceselor raportat la 1.000 de nasteri) de 6,5%. Mai mult de jumatate dintre decesele sub un an se produc in prima luna de viata (mortalitate neonatala).
Analiza factorilor favorizanti, realizata de Institutul National de Sanatate Publica, arata ca o parte dintre aceste decese ar fi putut fi evitate printr-o mai buna monitorizare antenatala, care ar fi permis atat interventii in sarcina, cat si directionarea sarcinilor cu complexitate mare catre unitati echipate corespunzator. O mare parte dintre gravide insa nu au beneficiat de investigatii prenatale, precizeaza Salvati Copiii.
Conform sursei citate, judetele cu cele mai scazute rate ale mortalitatii infantile in 2018 sunt Dambovita (2,9%), Ilfov (4,1%), Arad si Timis (4,5%), Iasi si Alba (4,8%) si municipiul Bucuresti (3,6%).
La polul opus, cu rate ale mortalitatii de trei si de doua ori mai mari, se afla Tulcea (15,5%), Botosani (12,9%), Salaj (11,5%), Calarasi (11,2%) si Caras-Severin (10%). Rata mortalitatii infantile in mediul rural (7,9) este mult mai mare decat cea din mediul urban (5,3).
Procentul cel mai mare de decese ale copiilor sub 1 an se inregistreaza in cazul mamelor fara educatie si celor care au terminat doar scoala primara. Varsta mamei este de asemenea un factor important, cu rate mari ale mortalitatii atat la mamele adolescente, cat si la cele peste 40 de ani.
Potrivit sursei citate, aproximativ 21,5% dintre copiii romani traiesc in deprivare materiala severa - cea mai ridicata rata din UE, unde media este de 5,9% - si peste 32% traiesc sub pragul de saracie.
Acest procent include persoanele ale caror venituri sunt mai mici de 60% din venitul mediu la nivel national (adica sub 616 lei/persoana/luna in 2017), incluzand prestatiile sociale.
In anul 2017 - 19,1% din populatie avea venituri sub pragul de saracie si se aflase in aceeasi situatie in cel putin doi din cei trei ani anteriori. In cazul copiilor, rata saraciei persistente era de 28,8% in 2017. Desi in scadere, conform celor mai recente date estimate Eurostat, Romania ramane statul european cu cea mai mare diferenta la indicatorul saraciei sau excluziunii sociale intre copii si totalul populatiei.
Peste 150.000 de copii merg seara la culcare flamanzi, iar statistica include doar copiii care traiesc in mediul rural si a fost calculata pe baza unui studiu din 2018, in care 3% dintre cei intervievati au raspuns ca se culca flamanzi in fiecare seara si inca 5% uneori, mai arata sursa citata.
15.000 de cazuri de abuz si neglijare
Potrivit aceluiasi raport, aproape 15.000 de cazuri de abuz si neglijare au fost raportate de Directiile de Protectia Copilului in 2018.
"94% din cazurile de abuz si neglijare au loc in familie. (...) Numarul real al copiilor victime este mult mai mare, majoritatea cazurilor nefiind raportate de catre serviciile sociale sau alti specialisti care lucreaza cu copiii (cadre didactice, medici etc.)", se precizeaza in raport.
Potrivit datelor din sondaj, doua treimi dintre copii au fost supusi abuzului emotional si abuzului fizic usor ca forme de disciplina. Nefiind constienti de efectele negative ale acestor comportamente asupra copiilor, parintii utilizeaza aceste forme de abuz pentru a corecta comportamentul copiilor.
Aproximativ unu din trei copii din ciclurile gimnazial si liceal arata ca a fost supus unor forme de violenta fizica sau psihologica in scoala. O proportie si mai mare a fost a victimelor din mediul online, mentioneaza raportul.