Timmermans a prezentat raportul MCV: Romania a facut foarte putine progrese, aproape deloc in ultimul an. Ar fi o tragedie sa mearga in directia opusa

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 15:58
18702 citiri
Timmermans a prezentat raportul MCV: Romania a facut foarte putine progrese, aproape deloc in ultimul an. Ar fi o tragedie sa mearga in directia opusa
Foto: Arhiva Pixabay

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans a prezentat, marti, raportul MCV pentru Romania si Bulgaria. Este pentru prima oara cand decalajul dintre cele doua tari a fost inversat total. De data aceasta, despre Bulgaria s-a spus ca este foarte aproape de ridicarea MCV, in timp ce la adresa Romaniei au fost aduse critici dure.

Timmermans a spus ca evolutiile din ultimul an din Romania au produs suparare la Bruxelles si ca tara noastra nu numai ca nu a facut progrese, dar in unele chestiuni s-au facut chiar pasi inapoi in ce priveste lupta anticoruptie si independenta sistemului judiciar.

Comisia Europeana a venit, astfel, cu 10 recomandari foarte dure pentru Romania, aratand ca, fara indeplinirea lor, nu se poate pune problema ridicarii MCV: "Ar fi o tragedie ca pe ultima suta de metri alergatorul sa alerge in directia opusa", a spus Timmermans.

Citeste si:

Ziare.com v-a prezentat in format LIVE TEXT ce contine raportul MCV, precum si reactiile la raport:

15:38 - Frans Timmermans a inceput prezentarea raportului pentru Romania si Bulgaria:

- Vedem astazi care au fost evolutiile pentru ultimele 12 luni. In cazul Bulgariei sunt indicii ca se va putea ridica MCV. E un obiectiv, e ceea ce putem obtine daca Bulgaria va continua.

- In cazul Romaniei vorbim in unele cazuri de pasi inapoi. Acum suntem foarte suparati ca vedem regres, amendamentele la Legile Justitiei, schimbarea sefilor Justitiei. De aceea, stabilim 10 recomandari suplimentare.

- Presa sa poata functiona libera, fara presiuni.

- Comisia va evalua in continuare evolutia din ambele tari.

- Fac apel la ambele guverne sa continue - va rog, va rog! - reformele, ca sa putem ridica acest MCV.

- In ultimele 12 luni in cazul Romaniei am vazut foarte putine progrese, aproape deloc, si in anumite chestiuni s-a mers inapoi. Ar fi o tragedie ca pe ultima suta de metri alergatorul sa alerge in directia opusa.

INTREBARI:

Cat de aproape e Romania de declansarea Art 7 & si Bulgaria de ridicarea MCV?

Nu e nicio discutie legata de Art 7.

In cazul Bulgariei, repet, daca continua cu aceste eforturi sustinute, vom avea ocazia de a ridica MCV inainte de incheierea mandatului acestei Comisii (mai 2019 - n.red.) . Indeplinirea cerintelor va fi factorul decisiv.

Dupa 11 ani de MCV pentru ambele tari macar una dintre acestea a facut treaba pe jumatate. E usurata Comisia ca asa stau lucrurile?

De cand urmaresc eu aceste evolutii, stiu de unde au plecat aceste doua tari. Putem face o fotografie a situatiei de azi si putem spune ca evolutiile au fost deosebite. Dar mai sunt multe de facut. Statul de drept, combaterea coruptiei, asigurarea independentei sistemului judiciar sunt chestiuni pentru care se lupta continuu in toate tarile.

MCV nu a adus nicio imbunatatire in Romania se pare, exista vreun instrument care poate duce la progrese?

Nu sunt de acord cu dvs. Daca cititi rapoartele din ultimii 10 ani, puteti vedea ca noi consideram ca s-au realizat multe in Romania. Insa recent, in ultimii ani, nu doar ca lucrurile au incetinit, dar s-au facut pasi inapoi.

15:33 - E de remarcat faptul ca raportul este prezentat de prim-vicepresedintele Comisiei Europene Frans Timmermans. De obicei, aceste rapoarte erau postate pe site-ul Comisiei si eventual prezentate de un purtator de cuvant.

Recomandari nerespectate, ingrijorari ignorate

Comisia Europeana a recomandat Romaniei de-a lungul anilor, prin intermediul mai multor rapoarte MCV, consultarea Comisiei de la Venetia si adoptarea unei proceduri legale transparente si lipsite de interventii politice pentru numirea procurorilor de rang inalt.

La sfarsitul lunii octombrie, CE a cerut direct Guvernului PSD-ALDE sa ia in calcul recomandarile Comisiei de la Venetia si a anuntat ca noul raport MCV va fi facut public in 13 noiembrie.

"Am luat nota de cele doua opinii ale Comisiei de la Venetia in privinta Codurilor Penale si a Legilor din Justitie. Cerem autoritatilor romane sa tina cont de acestea", a declarat un purtator de cuvant al Comisiei Europene, pentru Ziare.com.

De altfel, la inceputul lunii octombrie, chiar in plenul Parlamentului European, Frans Timmermans a tinut un discurs critic privind actiunile PSD-ALDE in ceea ce priveste Justitia. Oficialul CE a vorbit atunci in contextul rezolutiei privind tara noastra, care a fost votata la Strasbourg, tot marti.

"E o oportunitate sa facem un inventar al evolutiilor din ultimele luni. Suntem constienti ca reforma Codurilor Penale aduce ingrijorari din partea multor actori din interiorul si exteriorul Romaniei.

Multi romani sunt ingrijorati ca aceste modificari pot submina Justitia. Aceste ingrijorari Comisia le impartaseste", a declarat Timmermans in plenul PE la dezbaterea privind statul de drept din Romania si la care au participat premierul Viorica Dancila si ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Ridicarea MCV-ului, una dintre liniile de propaganda ale Guvernului PSD/ALDE

Tocmai pentru ca institutiile europene - GRECO, Comisia de la Venetia, Comisia Europeana - au denuntat constant abuzurile Puterii de la Bucuresti in ceea ce priveste modificarea Legilor Justitiei, Guvernul PSD-ALDE si-a pregatit de la bun inceput o strategie de aparare.

In esenta, aceasta s-ar putea reduce la "MCV este rau pentru Romania, trebuie sa scapam de el".

Este mesajul pe care l-a dus Viorica Dancila, in primele luni de mandat, la Bruxelles, cand a spus ca MCV ar trebui ridicat inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene. Comisia Europeana i-a raspuns la Bucuresti, prin vocea prim-vicepresedintelui CE Frans Timmermans. Acesta le-a spus clar membrilor Comisiei Iordache ca isi doreste ca Romania sa scape de MCV in 2019, cand va prelua presedintia UE, insa le-a atras atentia ferm politicienilor ca, daca nu respecta recomandarile Comisiei Europene, aceasta nu va ezita sa prelungeasca supravegherea tarii noastre.

MCV-ul nu are deadline si va fi mentinut oricat e nevoie, a fost replica lui Timmermans.

Ce este Mecanismul de Cooperare si Verificare

La 1 ianuarie 2007, Comisia Europeana a instituit un mecanism de cooperare si de verificare pentru a evalua progresele inregistrate in raport cu angajamentele asumate de Romania in domeniul reformei judiciare si al combaterii coruptiei.

Comisia prezinta in mod regulat rapoarte privind progresele inregistrate in aceste domenii. Primul raport al Comisiei a fost publicat la 27 iunie 2007.

Rapoartele se bazeaza pe contactele cu statele membre, cu societatea civila, cu organizatii internationale, cu experti independenti si cu diverse alte surse. Concluziile Comisiei si metodologia utilizata in cadrul MCV s-au bucurat in mod constant de un sprijin ferm din partea Consiliului de Ministri.

In raportul privind MCV din ianuarie 2017, de pilda, Comisia a evaluat si a trecut in revista realizarile din ultimii 10 ani si etapele care mai trebuie parcurse in vederea indeplinirii obiectivelor MCV.

Comisia a formulat atunci 12 recomandari, axate in majoritate pe responsabilitatea si pe raspunderea autoritatilor romane, precum si pe garantiile interne necesare pentru a asigura ireversibilitatea rezultatelor.

Raportul a evidentiat faptul ca rapiditatea procesului va depinde de cat de repede va putea Romania sa puna in aplicare recomandarile intr-un mod ireversibil si, de asemenea, de evitarea evolutiilor negative care ar putea pune sub semnul intrebarii progresele din ultimii 10 ani.

"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
"La nivel de salarizare s-a ajuns ca în alte țări europene", susține Marcel Ciolacu
Premierul Marcel Ciolacu a fost prezent, sâmbătă, în judeţul Neamţ. Liderul PSD a vizitat o serie de obiective din judeţ, inclusiv o fabrică de microbuze din localitatea Dumbrava Roşie....
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Primele voturi prin corespondență au ajuns din diaspora în România. Din ce țări au venit plicurile
Compania Națională ”Poșta Română” a anunțat sâmbătă, 9 noiembrie, recepționarea primelor voturi prin corespondență trimise de cetățenii români din diaspora pentru alegerile...
#MCV justitie Coduri Penale Comisie Venetia , #MCV
Comentarii
  1. Nordul Fâșiei Gaza este în pragul foametei, arată un raport ONU
  2. A murit Tony Todd. Celebrul „Candyman” avea 69 de ani
  3. Administrația Trump: „Crimeea e pierdută”. Semnal dur pentru Zelenski în conflictul din Ucraina
  4. Accident cumplit în Suceava. Cinci morți după ce două mașini s-au izbit puternic. UPDATE
  5. Scandal la Suceava: un preot trece biserica și terenul pe numele său și aderă la o mitropolie străină
  6. Avertizare de la salvamontiști pentru cei care vor să meargă la munte: lista completă a echipamentului necesar pentru siguranța ta
  7. Propuneri controversate pentru siguranța femeilor în India: bărbații, excluși din anumite activități
  8. Planul secret care ar fi vizat asasinarea lui Donald Trump. Iranul rupe tăcerea și răspunde acuzațiilor
  9. Cum arată super-buncărul secret construit sub o fermă. E un labirint complex de mărimea a două terenuri de fotbal VIDEO
  10. Atac masiv al Ucrainei în Rusia. „Ploaie” de drone ale Kievului peste o fabrică de armament a Moscovei VIDEO