Cine plateste, de fapt, asaltul asupra Legilor Justitiei. Ce legatura e intre Schengen, cozile din vami si preturile din supermarket

Marti, 20 Martie 2018, ora 12:02
7991 citiri
Cine plateste, de fapt, asaltul asupra Legilor Justitiei. Ce legatura e intre Schengen, cozile din vami si preturile din supermarket
Foto: Arhiva Ziare.com

Ridicarea MCV nu lipseste din discursul politic. Cel oficial, pentru ca, in subsidiar, Guvernul continua, in ritm alert, asaltul asupra Legilor Justitiei, incriminat chiar de prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, in vizita sa fulger la Bucuresti. Pretul e platit insa in afara cladirilor Parlamentului si Guvernului: in vami, acolo unde tirurile stau ore intregi la cozi, pentru ca tara noastra nu e in Schengen.

Conexiunea atat de evidenta intre cozile kilometrice din Vama Nadlac si incapacitatea autoritatilor de la Bucuresti de a avansa in intrarea in spatiul Schengen nu a facut-o, insa, vreun oficial guvernamental.

Tabloul a fost surprins, in contextul lui, de europarlamentarul Siegfried Muresan.

"Guvernul PSD - ALDE este direct responsabil pentru cozile kilometrice de tiruri inregistrate ieri la Vama Nadlac. Aceste cozi nu ar fi existat, daca Romania ar fi fost membra a spatiului Schengen", a scris europarlamentarul, pe contul de Facebook.

Acesta formuleaza si solutia: o campanie consistenta, prin care Guvernul sa convinga statele membre care se opun aderarii Romaniei la Schengen ca tara noastra este "un stat credibil, stabil si ca poate adera la spatiul de libera circulatie".

In realitate, insa, noteaza Siegfried Muresan, politica guvernamentala este exact pe dos.

Facebook/Siegfried Muresan

"In schimb, atacurile fara precedent asupra Justitiei si a statului de drept ne indeparteaza si mai mult de momentul in care vom deveni membri ai zonei Schengen si in care punctele de control de la frontiere vor disparea si in cazul Romaniei, asa cum se intampla intre statele occidentale europene".

Consecinta nu e atat politica, cat mai ales sociala si economica, iar pretul e platit de romani, al caror nivel de trai este influentat de preturile mai mari pe care sunt nevoiti sa le plateasca.

"Din cauza controlului de la granite, produsele romanesti ajung mai greu si cu costuri mai mari in Europa; totodata, romanii platesc mai mult pentru produsele straine aduse in tara decat ar plati daca am fi in spatiul Schengen", explica Siegfried Muresan.

Dancila a cerut ridicarea MCV, la Bruxelles, Timmermans i-a raspuns, la Bucuresti

Ridicarea MCV este asumata, public, de Guvernul Dancila, premierul abordand aceasta tema si la intalnirile pe care le-a avut cu diversi ambsadori la Bucuresti.

Aflata la Bruxelles la finalul lunii februarie, Viorica Dancila a precizat ca Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) ar trebui sa fie ridicat inainte ca Romania sa preia presedintia Consiliului Uniunii Europene (in 2019).

Raspunsul oficialilor europeni a venit la inceputul lui martie, la Bucuresti, unde prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, le-a spus clar membrilor Comisiei Iordache ca isi doreste ca Romania sa scape de MCV in 2019, cand va prelua presedintia UE, insa le-a atras atentia ferm politicienilor ca, daca nu respecta recomandarile Comisiei Europene, aceasta nu va ezita sa prelungeasca supravegherea tarii noastre.

MCV-ul nu are deadline si va fi mentinut oricat e nevoie, a fost replica lui Timmermans.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#vama cozi Schengen, #MCV Muresan guvern , #MCV