Juncker: In mandatul meu, vom pune capat MCV pentru Romania. Ce spune Ciolos

Luni, 15 Februarie 2016, ora 17:53
5346 citiri
Juncker: In mandatul meu, vom pune capat MCV pentru Romania. Ce spune Ciolos
Foto: Digi 24 TV

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus ca, in cadrul mandatului sau, va fi pus capat Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) ce vizeaza Romania si Bulgaria.

"In mandatul meu, vom pune capat MCV care vizeza Romania si Bulgaria, este evident ca acest mecanism si-a indeplinit scopul, s-a rezolvat problema implementarii sale, vom trece mai departe", a spus Juncker, luni, in cadrul unei conferinte de presa comuna cu premierul Dacian Ciolos, la Bruxelles.

De asemenea, presedintele Comisiei Europene a precizat ca Romania va mai fi monitorizata cel mult trei ani in cadrul acestui mecanism.

"Nu este nicio legatura intre mecanismul Romaniei si cel al Bulgariei. Daca Romania este pregatita inaintea Bulgariei, atunci este evident ca MCV-ul va fi incheiat", a subliniat Juncker.

La randul sau, premierul roman a mentionat ca "dl presedinte si-a exprimat speranta ca in cadrul acestei Comisii sa poata fi finalizat acest mecanism".

"Am avut o discutie foarte buna cu dl presedinte Juncker, caruia ii multumesc pentru aceasta ocazie.

Noi consideram ca MCV si-a atins scopul. Nu inseamna ca in Romania nu trebuie sa continuam cu lupta impotriva coruptiei, dar consideram ca exista suficienta maturitate in Romania pentru ca tot acest proces sa fie integrat si internalizat in mecanismele pe care Romania le poate avea in vedere", a mai spus prim-ministrul.

De asemenea, Dacian Ciolos a declarat ca cei doi au discutat despre aderarea Romaniei la spatiul Schengen, "subliniind faptul ca Romania indeplineste toate conditiile".

La randul sau, Jean-Claude Juncker a mai spus ca este "foarte multumit de noul guvern al Romaniei, condus de noul prim-ministru".

Ce prezinta raportul MCV din luna ianuarie

Noul raport privind Mecanismul de Cooperare si Verificare, publicat la sfarsitul lunii ianuarie, lauda evolutiile luptei anticoruptie din Romania, insa, ca anul trecut, critica Parlamentul pentru franele puse in calea ofensivei Justitiei.

"Raportul privind MCV din anul 2015 a constatat progrese sustinute, ce par durabile, in mai multe domenii, aceste progrese fiind realizate in special prin actiunile intreprinse de principalele institutii judiciare si de integritate in scopul combaterii coruptiei la nivel inalt si al cresterii nivelului de profesionalism al sistemului judiciar in ansamblul sau", se arata in raport.

Protestele #Colectiv care l-au dat jos pe Ponta apar in raportul MCV. Vezi laudele si criticile aduse Romaniei - document oficial

"Sprijinul public pentru actiuni impotriva coruptiei a fost recunoscut drept un factor important in timpul demonstratiilor care au condus la demisia prim-ministrului in noiembrie 2015. In cursul anului 2015, DNA a trimis in judecata peste 1.250 de inculpati, printre acestia numarandu-se prim-ministrul, fosti ministri, parlamentari, primari, presedinti ai Consiliilor judetene, judecatori, procurori si o gama larga de inalti functionari.

De asemenea, DNA si-a intensificat masurile intermediare de inghetare a averilor in aceste cazuri, cuantumul averilor inghetate fiind de 452 de milioane de euro", se mai precizeaza in raport.

"In 2015, Parlamentul a refuzat aproximativ o treime din cererile formulate de DNA de ridicare a imunitatii unor parlamentari pentru a permite initierea de anchete sau aplicarea masurilor de arest preventiv - un aspect monitorizat in rapoartele privind MCV anterioare.

Desi majoritatea cererilor au fost admise, ramane valabil faptul ca raspunsul Parlamentului la solicitarile DNA este lipsit de criterii obiective pe baza carora sa se furnizeze o justificare clara si consecventa in fiecare caz, in special pentru refuzuri", mai transmite documentul

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Juncker MCV Romania, #Dacian Ciolos MCV Romania, #Romania Bulgaria MCV , #MCV
Comentarii