Magistratii critica echipa de functionari de rang secund, trimisa de Dancila la Bruxelles sa negocieze ridicarea MCV

Marti, 19 Martie 2019, ora 10:28
9530 citiri
Magistratii critica echipa de functionari de rang secund, trimisa de Dancila la Bruxelles sa negocieze ridicarea MCV
Foto: Arhiva (Guvernul Romaniei)

Trei asociatii de magistrati critica modul in care Guvernul se implica in comisia mixta pe care Comisia Europeana a cerut-o pentru a dezbate aplicarea Mecanismului de Cooperare si Verificare, ignorand reprezentarea magistraturii.

Autoritatile de la Bucuresti ar fi trimis la Bruxelles trei oameni de partid pentru a-i superviza pe diplomatii din MAE care reprezinta deja Romania in capitala Europei.

Una dintre tintele Guvernului este ridicarea MCV, in asa fel incat sa nu mai fie nevoit sa respecte recomandarile din rapoartele periodice ale CE. Pe de alta parte, magistratii din cele trei asociatii sustin ca nu se impune ridicarea monitorizarii Comisiei Europene si solicita mentinerea MCV.

Echipa "Dancila"

Ziare.com a aflat ca unul dintre cei trei oameni trimisi la Bruxelles de Dancila este Victor Negrescu, fost ministru al Afacerilor Europene pana in toamna anului trecut. El a fost numit saptamana trecuta in functia de consilier onorific al premierului.

Negrescu a participat la intalnirea pe care Dancila a avut-o pe 11 martie cu prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans (foto) .

Alti doi membri ai echipei vor fi Costin Radu Cantar si Ovidiu Hagima, potrivit unor surse politice citate de Adevarul.

Cantar a fost numit de premierul Viorica Dancila avocat al Romaniei la Curtea de Justitiei a UE (CJUE) in luna mai a anului trecut, iar anterior a fost seful de cabinet al baronului PSD Ion Prioteasa, presedintele Consiliului Judetean Dolj.

Hagima este seful Directiei de Afaceri Europene din Ministerul Justitiei, fara a fi de profesie magistrat, ci functionar in minister, arata publicatia citata.

Toate informatiile despre cine va face parte din comisia mixta pe MCV sunt obtinute de presa pe surse, pentru ca oficial Palatul Victoria nu a dat nicio informatie.

Negocieri fara magistrati

Asociatia "Forumul Judecatorilor din Romania", Asociatia "Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie" sunt nemultumite de faptul ca din aceasta comisie nu fac parte si magistrati.

"Consideram ca reprezentarea subscriselor asociatii profesionale este absolut necesara in cadrul acestei comisii mixte, pentru a exprima punctul de vedere al miilor de magistrati romani care s-au pronuntat in adunarile generale ale instantelor si parchetelor, la cererea asociatiilor profesionale, pentru mentinerea Mecanismului de Cooperare si Verificare", arata cele trei asociatii intr-un comunicat de presa remis marti Ziare.com.

Acest lucru ar trebui facut mai ales pentru ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader, si presedintele CSM, Lia Savonea, ar fi minimalizat concluziile ultimul raport MCV.

Potrivit sursei citate, "orice discutii organizate in comisii mixte nu pot fi purtate de functionari guvernamentali de rang secundar, fara legatura cu sistemul judiciar, si nici nu pot ignora participarea magistratilor romani, cat timp obiectivele de referinta ale MCV, definite la momentul aderarii si obligatorii, acopera independenta si eficienta sistemului judiciar, integritatea si lupta impotriva coruptiei."

Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Liderul USR, după trimiterea în judecată a lui Clotilde Armand: ”Sunt nişte dosare fake, hărţuieli politice”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, a reacţionat după Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, a fost trimisă în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 şi a afirmat că...
#Victor Negrescu MCV, #Radu Cantar MCV, #Ovidiu Hagima MCV, #Dancila MCV , #MCV