Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:18
3036 citiri
Raport MCV: Infractiunile care se repeta arata ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace
Foto: Arhiva Ziare.com

Faptul ca infractiunile se repeta sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei, in Romania, nu au fost eficiente, arata Comisia Europeana in raportul MCV publicat miercuri.

DNA investigheaza un numar mare de cazuri si trimite in fiecare an in judecata sute de persoane acuzate de coruptie la nivel mediu si inalt, iar instantele pronunta condamnari definitive intr-un numar mare de astfel de cazuri, insa repetitivitatea unor infractiuni similare sugereaza ca masurile de prevenire a coruptiei nu au fost eficace, se arata in raportul MCV.

Conform acestuia, coruptia este o problema adanc inradacinata la nivelul societatii, cu consecinte atat pentru guvernanta, cat si pentru economie, fiind larg recunoscuta ca o problema majora in Romania, asa cum au aratat periodic sondajele de opinie si, cel mai recent, Eurobarometrul privind MCV.

In raport se arata si ca s-a inregistrat o tendinta puternica in sensul confiscarii bunurilor pentru recuperarea prejudiciului cauzat de infractiunile de coruptie.

Bilantul acestora, care s-a mentinut constant in 2016, este un semn de independenta si profesionalism al institutiilor judiciare.

Raportul mentioneaza ca din 2014, de la intrarea in vigoare a Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Romania are cadrul legal cuprinzator pentru combaterea infractiunilor de coruptie, in conditiile in care au existat tentativele periodice de modificare a legilor anticoruptie, adesea fara consultarea institutiilor-cheie ale statului si a institutiilor judiciare din acest domeniu.

Comisia Europeana arata ca rapoartele MCV anterioare au mentionat lipsa unei abordari sistematice care sa explice refuzurile de a se ridica imunitatea parlamentara pentru a permite anchete sau masuri preventive.

In ansamblu, insa, realizarile Romaniei in acest domeniu au atras pe buna dreptate o larga recunoastere si progrese substantiale au fost inregistrate in ceea ce priveste cel de al treilea obiectiv de referinta din MCV, respectiv combaterea coruptiei la nivel inalt.

Raportul face referire si la coruptia la nivel mediu si mic, care este larg perceputa ca o problema in Romania, fapt care are consecinte asupra dezvoltarii economice si sociale.

Autorii raportului arata ca achizitiile publice reprezinta un domeniu in care prevalenta coruptiei blocheaza efectul stimulant al investitiilor.

De asemenea, sanatatea este mentionata ca fiind un alt domeniu in care coruptia are consecinte grave.

"Prevenirea coruptiei si o abordare proactiva din partea administratiei publice pentru blocarea posibilitatilor de coruptie reprezinta un complement indispensabil la activitatea de urmarire penala a incalcarilor dupa ce acestea au avut loc", potrivit Raportului Comisiei Europene.

In opinia autorilor raportului, progresele in recuperarea activelor se vor accelera odata cu infiintarea noii Agentii Nationale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI), care a inceput sa functioneze in ianuarie 2017.

Urmarirea penala a coruptiei la nivel mediu si mic a devenit o parte obisnuita din activitatea parchetelor si ramane o prioritate a acestora.

Raportul consemneaza insa ca sunt necesare masuri suplimentare pentru a remedia in mod eficace o problema atat de raspandita.

Strategia Nationala Anticoruptie

Comisia Europeana face referire si la Strategia Nationala Anticoruptie, aratand ca in evaluarea din 2015 se mentiona ca progresele au fost lente si aplicarea masurilor preventive a fost insuficienta.

Guvernul a adoptat o noua Strategie Anticoruptie 2016-2020 in august 2016, cautand, in special, sa remedieze prin masuri specifice deficientele identificate. Principala provocare va fi aceea de a pune masurile in aplicare in mod eficace in toate sectoarele, inclusiv la nivel local, "acolo unde multi observatori vad riscurile de coruptie ca fiind deosebit de ridicate", se arata in raport.

"Nu exista vreo indoiala ca guvernele succesive au introdus masuri de combatere a coruptiei, fiind depuse eforturi serioase de a elabora strategii anticoruptie si o serie de masuri preventive inovatoare.

Cu toate acestea, desi s-au realizat anumite progrese in directia indeplinirii celui de al patrulea obiectiv de referinta (combaterea coruptiei la toate nivelurile - n.red.), persista provocari importante legate de punerea efectiva in aplicare a politicilor preventive definite recent", se mai arata in raportul MCV.

Autorii raportului consemneaza si ca rapoartele MCV au reflectat de-a lungul anilor un bilant pozitiv, in crestere constanta in ceea ce priveste cercetarea si urmarirea cazurilor de coruptie la nivel inalt si pronuntarea de hotarari in astfel de cazuri, cu o clara accelerare dupa anul 2011.

Din 2013, bilantul institutiilor implicate in cercetarea si urmarirea cazurilor de coruptie la nivel inalt si in pronuntarea de hotarari in astfel de cazuri a fost solid, conducand in mod regulat la punerea in miscare a actiunii penale si incheierea de cazuri privind politicieni de la toate nivelurile si din toate partidele politice, precum si privind functionari publici, magistrati si oameni de afaceri, se mai arata in raport.

Raportul MCV prezentat miercuri face referire si la ordonantele de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor Penale, dar si la scandalul din jurul tezei de doctorat a sefei DNA, Laura Codruta Kovesi, acuzata de fostul deputat Sebastian Ghita ca a plagiat.

Klaus Iohannis a reactionat, miercuri, afirmand ca Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil. Acesta a transmis si un mesaj premierului Sorin Grindeanu si Parlamentului.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#raport MCV coruptie Romania, #raport MCV strategia nationala anticoruptie, #raport MCV Romania, #raport MCV coruptie sanatate , #MCV