Ziare.com

Solicitare de sesizare a Curtii Europene de Justitie: Cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman?

de Ionel Stoica, Redactor-sef adjunct Ziare.com
Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 08:47

   

Solicitare de sesizare a Curtii Europene de Justitie: Cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman?
"Cerintele Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) au caracter obligatoriu pentru statul roman?", aceasta este una dintre intrebarile la care Curtea de Justitie Europeana (CJUE) ar putea raspunde, daca Tribunalul Olt admite o cerere de sesizare a instantei europene.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) cere Tribunalului Olt sa trimita patru intrebari CJUE pentru a lamuri ce caracter are MCV, instituit in decembrie 2006 de Comisia Europeana.

  • MCV are un caracter obligatoriu pentru statul roman?
  • Desemnarea directa de catre Guvern a sefilor Inspectiei Judiciare ofera garantii ale unor proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania?
  • Desemnarea directa a sefilor Inspectiei Judiciare respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul MCV?

Sunt intrebarile la care ar putea raspunde CJUE, daca solicitarea este acceptata. (Varianta integrala a celor patru intrebari, la finalul articolului).

FJR arata judecatorilor care este intregul context, potrivit actelor din dosarul din instanta studiate de Ziare.com.

Raport dur al Comisiei EuropenePractic, raportul Comisiei Europene in cadrul MCV dat publicitatii la data de 13 noiembrie 2018 a impus Romaniei 8 noi recomandari, intre care:

Legile Justitiei

- Suspendarea imediata a punerii in aplicare a Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgente subsecvente.

- Revizuirea Legilor Justitiei, tinand seama pe deplin de recomandarile formulate in cadrul MCV, precum si de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

Numiri/revocari in cadrul sistemului judiciar

- Suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt.

- Relansarea unui proces de numire a unui procuror-sef al DNA cu experienta dovedita in urmarirea penala a infractiunilor de coruptie si cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in materie de coruptie.

- Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspectiei Judiciare.

"Sesizarea de instanta de judecata a Curtii de Justitie a Uniunii Europene devine principalul instrument juridic de constrangere in vederea neincalcarii obligatiilor privind Uniunea Europeana", conchide FJR.

Procesul deschis IJSolicitarea FJR a fost facuta intr-un proces deschis Inspectiei Judiciare, in care judecatorii solicita mai multe informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit portalului instantelor.

In acest caz, Tribunalul Olt a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG nr. 77/2018, prin care sefii Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru si procurorul Gheorghe Stan, au fost mentinuti in functiile de conducere ca interimari.

Lucian Netejoru si Gheorghe Stan conduc Inspectia Judiciara in calitate de sefi interimari, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Citeste si: Instanta sesizeaza CCR in cazul ordonantei date cu dedicatie pentru sefii Inspectiei Judiciare, "bratul armat" al lui Tudorel Toader

Potrivit portalului instantelor, Inspectia Judiciara a primit o copie a cererii, prin care se solicita trimiterea a patru intrebari CJUE, si trebuie sa-si exprime punctul de vedere pana la 29 ianuarie 2018.

Raport: Toader a intervenitIn Raportul tehnic care insoteste documentul Raport al Comisiei catre Parlamentul European si Consiliu se arata hibele acestei OUG.

"CSM nu a lansat un concurs pentru desemnarea unei noi conduceri a Inspectiei Judiciare, desi mandatul echipei de conducere a expirat la sfarsitul lunii august 2018. Acest lucru a determinat Guvernul sa abordeze situatia adoptand o ordonanta de urgenta pentru a desemna actuala echipa ad interim.

Argumentul invocat in acest sens a fost faptul ca legea care reglementeaza organizarea concursului a fost contestata in instanta (de catre Inspectia Judiciara in 2016) si ca, prin urmare, exista un vid legal. CSM nu a reusit sa ia masuri pentru a se asigura ca se va gasi o solutie adecvata pentru organizarea la timp a concursului. Faptul ca ministrul Justitiei a decis sa intervina, prelungind mandatele conducerii actuale, putea fi considerat ca intersectandu-se cu competentele CSM", se arata in Raport.

Intrebarile integrale puse de FJRAceasta procedura, prin care CJUE trebuie sa explice daca prevederile nationale incalca dreptul european, poarta denumirea de Cerere de decizie preliminara.

Prima intrebare

Mecanismul de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, trebuie considerat un act adoptat de o institutie a Uniunii Europene, in sensul articolului 267 TFUE (Tratatului privind functionarea Uniunii Europene - n.red.), care poate fi supus interpretarii Curtii de Justitie a Uniunii Europene?

A doua intrebare

Continutul, caracterul si intinderea temporala a Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, se circumscriu Tratatului privind aderarea Republicii Bulgaria si a Romaniei la Uniunea Europeana, semnat de Romania la Luxemburg la 25 aprilie 2005? Cerintele formulate in rapoartele intocmite in cadrul acestui mecanism au caracter obligatoriu pentru statul roman?

A treia intrebare

Articolul 19 alineatul (1) al doilea paragraf din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a stabili masurile necesare pentru o protectie juridica efectiva in domeniile reglementate de dreptul Uniunii, respectiv garantii ale unei proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania, inlaturand orice risc legat de influenta politica asupra desfasurarii procedurilor disciplinare, cum ar fi desemnarea directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?

A patra intrebare

Articolul 2 din Tratatul privind Uniunea Europeana trebuie interpretat in sensul obligatiei statelor membre de a respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV), instituit potrivit Deciziei 2006/928/CE a Comisiei Europene din 13 decembrie 2006, in cazul unor proceduri de desemnare directa de catre Guvern a conducerii Inspectiei Judiciare, chiar si cu titlu provizoriu?
Urmareste Ziare.com pe Facebook  si pe Instagram  Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Ziare.com.
Sursa: Ziare.com

Articol citit de 10164 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Dupa cum e si apartenenta la UE, tantalailor.

Adica apartenenta la UE e optionala daca nu aplicati MCV-ul.

 

 

Poate recomandari, nu cerinte

Unde scrie cerinte in MCV?
Masluitorii sekuristi, tot masluitori raman...

 

 

E foarte simplu

Potrivit deciziei nr. 2/2012 a ***tii Constitutionale a Romaniei, recomandările raportului MCV sunt obligatorii pentru autoritătile romane.
Mai mult, calitatea de membru al Uniunii Europene impune statului roman obligatia de a aplica acest mecanism si de a da curs recomandărilor stabilite in acest cadru, in conformitate cu dispozitiile art. 148 alin (4) din Constitutie, potrivit cărora " Parlamentul, Presedintele Romaniei, Guvernul si autoritatea judecătorească garantează aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderării si din prevederile alineatului (2).

 

 

E simplu

MCV e parte din conventia prin care Romania a aderat la UE. Fiind conventie internationala, vine imediat dupa Constitutie (vezi articolul 11 al acesteia) si are prioritate fata de legislatia nationala. Deci chiar daca mafia PSD continua sa modifice legi, in spete partile se pot opune aplicarii acelor legi caci sunt contra acestei conventii internationale si deci nule.

 

 

rusine

Gile esti platit bine pentru a posta numai aberatii ,recomandarea este recomandare nu are caracter obligatoriu ,pentru Franta nu va merge sa vedeti acolo interventii ale fortelor de ordine si dosare penale ,acolo sunt felicitatii si premiatii la noi se cere condamnarea jandarmilor ,deja sunteti penibili ,nu va iesit cu motiunea ,cu mitingul nici atat ,deja PSD a castigat alegerile urmatoare ,iar sasul este deja de rasul curcilor ,vin vremuri grele postacii soroistii si tradatori de tara ,muriti de grija multinationalelor si bancilor straine ia pus Dragnea la punct ,fac afaceri in Romania sa plateasca taxe aici ,cele mai marii dobanzi sunt in tara ,Franta 1,2% Romania 6,3%, de asta nu ziceti nimic ,nu este voie,subminarea economie nationale (Isarescu )in occident au platit amenzii pentru mai putin ( zeci de miliarde de dolari)rusine ticalosilor care se cred patriotii si in aceasta zi de comemorare a revolutie promoveaza un nenorocit de inalt demnitar comunist (Sora ).

 

 

Nu degeaba te cheama "miticel" ! Tu nu gandesti

deloc cu mintea ta, doar repeti balivernele mafiotilor infractori psd-isti si pe ale mafiotului sef, puscariasul drakknea ...

 

 

postac salut(hello)

diferenta intre mine si tine este ca eu gandesc liber si nu depind de postarile de pe site ,despre scoala care o am nu are rost sa vorbim ,miticel =diminutiv si electricite ,in afara de Dragnea in sus Dragnea in jos mai stiti ceva ,deja lumea s-a saturat de voi si de laturile care le varsati pe site ,ati devenit penibili de nici dracul numai crede ce debitati ,nu am nimic cu PSD ,nu castig nici un euro din tara din contra platesc impozite in tara si trimit banii la parintii ,sunt independent financiar de Romania ,vedeti ca va inchide Dragnea toate ONG urile anti nationale si atentie cu dosarul de la DIICOT cu finantarea ,vin vremuri grele postaci fomistii si iarna este grea .

 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor