CSM, prima reactie dupa MCV: La modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive

Miercuri, 15 Noiembrie 2017, ora 17:21
3675 citiri
CSM, prima reactie dupa MCV: La modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive
Foto: Arhiva Ziare.com

Concluziile raportului MCV nu pot fi calificate ca pozitive, in conditiile in care niciunul dintre obiective nu a fost considerat ca fiind indeplinit in mod satisfacator, considera Consiliul Superior al Magistraturii.

"Conducerea Consiliului Superior al Magistraturii constata ca, la modul generic, concluziile raportului nu pot fi calificate ca fiind pozitive, in conditiile in care Comisia a statuat ca nu poate inca sa conchida, in aceasta etapa, ca vreunul dintre obiectivele de referinta este indeplinit in mod satisfacator, desi progresul realizat cu privire la o parte dintre obiective se indreapta in aceasta directie, invitand Romania sa puna in aplicare actiunile necesare si sa indeplineasca toate recomandarile, urmand ca, spre sfarsitul anului 2018, sa fie publicat un nou raport privind progresele inregistrate", se arata intr-un comunicat remis de CSM.

Conform sursei citate, la nivelul Directiei de Afaceri Europene si Relatii Internationale si Programe din cadrul CSM urmeaza sa fie realizata o analiza detaliata a raportului, precum si un proiect de plan de masuri.

Acestea vor fi supuse atentiei Comisiei 3 - Relatii internationale si programe, urmand ca, ulterior, raportul MCV sa fie analizat si discutat in plen, unde vor fi adoptate si publicate masurile necesare, pe domeniul de competenta, pentru continuarea si consolidarea actiunilor si obiectivelor monitorizate de Comisia Europeana.

Conducerea CSM precizeaza ca a remarcat o serie de aspecte relevante mentionate in cuprinsul raportului, precum acela ca reforma care trebuia realizata in cursul anului 2017 nu a mai avut loc, fiind incetinit astfel ritmul implementarii unora dintre recomandari chiar cu riscul redeschiderii altora care au fost considerate ca inchise prin raportul anterior.

Alte aspecte constatate sunt atacurile si punerea la indoiala a independentei justitiei, care constituie un motiv de ingrijorare, dar si faptul ca situatia politica si propunerile legislative care risca sa aiba un impact negativ asupra reformei au incetinit realizarea de progrese.

Caracterul esential al asigurarii unui proces legislativ deschis, transparent si constructiv cu privire la legile Justitiei din partea Guvernului si a Parlamentului, mentinerea criticilor generice la adresa sistemului judiciar si a hotararilor judecatoresti ca o caracteristica problematica in cadrul dezbaterilor publice, necesitatea acceptarii si respectarii hotararilor judecatoresti definitive si asigurarea permisiunii magistratilor de a-si face datoria in mod neingradit sau necesitatea identificarii unui mecanism de numire in functiile de procuror de la nivel inalt care sa conduca la un echilibru adecvat sunt alte aspecte din raport remarcate de conducerea CSM.

In ceea ce priveste propria activitate, CSM considera ca raportul poate fi apreciat ca fiind unul pozitiv cu observatii, intrucat reflecta progresele realizate de pe parcursul acestui an in vederea indeplinirii recomandarilor formulate prin raportul anterior, publicat la inceputul anului.

"In cuprinsul raportului se precizeaza ca, in noua sa componenta, Consiliul Superior al Magistraturii 'a demonstrat ca este pregatit sa ia decizii dificile prin avizele negative emise cu privire la Ordonanta Guvernului din februarie si respectiv cu privire la modificarile aduse legilor Justitiei in septembrie si noiembrie', apreciindu-se ca noul Consiliu 'si-a indeplinit sarcinile si a demonstrat soliditatea si rezilienta institutiei'. (...)

Se cuvine a fi mentionate recomandarile adresate Consiliului, in sensul ca acesta ar trebui sa continue sa isi consolideze activitatea de aparare a reputatiei magistraturii in mod coerent si eficient, sa contribuie la un dialog constructiv si transparent cu Guvernul si Parlamentul, precum si sa promoveze consolidarea in continuare a cooperarii dintre institutiile judiciare cu privire la principalele chestiuni nesolutionate, inclusiv cele privind functionarea Inspectiei Judiciare", se mentioneaza in comunicatul CSM.

Vezi care sunt concluziile Comisiei Europene in raportul MCV pentru Romania

USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere”
USR și Forța Dreptei atacă la CCR legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale. „Încearcă cu disperare să-şi asigure supravieţuirea la putere”
Partidele USR şi Forţa Dreptei au sesizat Curtea Constituţională pe legea pentru devansarea alegerilor prezidenţiale, adoptată de PSD, PNL şi UDMR, cu încălcarea flagrantă a oricăror...
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, acuzații grave la adresa lui Simion: ”A fost și rămâne un instrument al Rusiei”
Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, a declarat marți, 5 martie, la interviurile Digi24.ro că liderul AUR, George Simion, „a fost și va rămâne un instrument al...
#CSM raport MCV, #CSM raport MCV Romania, #raport MCV Romania , #MCV