Europarlamentar german: In 12 ani, in Romania nu s-a schimbat nimic. Nu avem de ce sa ridicam MCV

Miercuri, 22 Februarie 2017, ora 14:52
14728 citiri
Europarlamentar german: In 12 ani, in Romania nu s-a schimbat nimic. Nu avem de ce sa ridicam MCV
Foto: Facebook/Markus Ferber

Romania trebuie sa ramana sub monitorizare in ce priveste combaterea coruptiei si independenta sistemului juridic, pentru ca de la momentul aderarii si pana acum autoritatile au fost generoase doar in promisiuni, nu si in punerea in practica a masurilor atat de necesare romanilor, sustine europarlamentarul german Markus Ferber, membru al gruparii popularilor europeni.

Aflat in vizita la Bucuresti, Ferber - cunoscut pentru o serie de luari de pozitie severe la adresa Romaniei - a declarat ca, fata de precedenta sa vizita, acum 12 ani, nu s-a schimbat nimic si i-a indemnat pe politicienii romani sa inteleaga ca lupta impotriva coruptiei este baza unui sector public functional de care vor beneficia cetatenii.

"Ma bucur sa fiu din nou in Romania, nu este prima mea vizita si sper ca nu va fi nici ultima. Dupa alegerile din decembrie si dupa evenimentele recente, cand noul Guvern a emis niste ordonante de urgenta peste noapte, iar oamenii s-au opus, am considerat ca este oportun sa vin si sa imi folosesc contactele pentru a vedea cum poate fi intarita societatea civila.

Am fost in contact cu partidele de opozitie si noile partide formate, (...) am fost la Universitate si am vorbit cu studentii, multi dintre ei au participat la demonstratii. Incerc sa consolidez societatea civila, sa gasesc modalitati prin care UE poate oferi sprijin in acest proces. (...) Aspectele economice ma intereseaza mult, mai ales ca Germania este principalul investitor strain in Romania", a declarat el intr-un interviu acordat Agerpres.

Europarlamentarul a spus ca de la prima sa vizita in tara noastra acum 12 ani si pana acum "nu s-a schimbat nimic", adaugand ca principalele probleme raman lupta impotriva coruptiei si crearea unui sistem judiciar independent.

"Multe dintre promisiunile pe care le-am auzit noi, europenii, dar si eu, personal, inainte de aderarea Romaniei la UE acum 10 ani, au fost implementate numai pentru a indeplini cerintele UE, dupa care multe demersuri s-au oprit, unii oameni au fost inlocuiti si efectul este ca in Romania inca nu exista o administratie care sa le livreze cetatenilor, asa cum trebuie, servicii de calitate si conforme cu legea.

Un alt efect este ca oamenii sunt tot mai satui de sistemul politic. Am fost cu adevarat surprins ca, dupa Guvernul Ponta si dupa guvernul tehnocrat condus de Ciolos, PSD a castigat din nou alegerile. Cred ca asta inseamna si ca electoratul nu are alternativa", a aratat Markus Ferber.

Referitor la o posibila ridicare a MCV, europarlamentarul a spus ca, atata vreme cat "criteriile nu sunt indeplinite, asa cum am vazut saptamana trecuta, nu se intrevede un final al MCV".

"Pentru mine a fost clar inca de la inceput, inca de cand am introdus acest mecanism, ca el poate sa se incheie doar cand se ating criteriile privind un sistem juridic independent, capabil sa le ofere oamenilor servicii de calitate, ca pentru asta exista administratiile.

Cand citesc cel mai recent raport, nu vad ca aceste criterii s-au indeplinit. Nu poti sa spui ca gata, 10 ani sunt de ajuns, e totul bine. Zece ani nu inseamna nimic pentru ca nu s-a intamplat nimic. Lupta impotriva coruptiei, independenta sistemului juridic nu sunt garantate, deci nu exista niciun motiv sa ridicam MCV", a explicat acesta.

Comisia Europeana, despre promisiunea lui Juncker de a ridica MCV: Romania a inregistrat un regres

Lider al Comisiei Europene: Ridicarea MCV nu se va intampla in acest an. Depinde de ce fac Guvernul si Parlamentul

#europarlamentar german MCV, #europarlamentar german justitie Romania , #MCV
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza raulbaal
raulbaal
rank 5
Pai daca asta asculta fiind popular doar de