MCV critica dur activitatea SS: I-au deschis dosar lui Kovesi si au vrut sa preia cazul Tel Drum - Liviu Dragnea

Marti, 22 Octombrie 2019, ora 17:29
14334 citiri
MCV critica dur activitatea SS: I-au deschis dosar lui Kovesi si au vrut sa preia cazul Tel Drum - Liviu Dragnea

Unii observatori, atat din Romania, cat si din afara tarii, au concluzionat ca preocuparile exprimate cu privire la infiintarea Sectiei Speciale de investigare a infractiunilor din Justitie s-au dovedit a fi justificate si au solicitat, prin urmare, desfiintarea SS, se arata in raportul MCV referitor la tara noastra, publicat marti de Comisia Europeana.

Potrivit sursei citate, atat Comisia de la Venetia, cat si GRECO au reiterat in rapoartele din iunie 2019 ca exista in continuare motive foarte serioase de ingrijorare cu privire la crearea unei astfel de sectii, in special avand in vedere activitatea sectiei respective in primele sase luni de la infiintarea sa.

In nota de subsol, la care se face trimitere, specialistii europeni se refera inclusiv la dosarele deschise in cazul fostei sefe DNA, Laurei Codruta Kovesi, si a fostului procuror general Augustin Lazar.

"Un exemplu elocvent il constituie deschiderea unui dosar penal impotriva fostei procuroare-sef a DNA (Laura Codruta Kovesi - n.red.), care candida si pentru functia de procuror-sef european. Faptul ca momentul deschiderii dosarului penal a coincis cu data convocarii la audierile pentru functia respectiva a parut sa indice intentia de a impiedica aceasta candidatura, iar o decizie a Inaltei Curti de Casatie si Justitie a calificat drept ilegale masurile preventive aplicate.

Un alt exemplu din aceeasi perioada se refera la o cauza deschisa impotriva fostului procuror general (Augustin Lazar - n.red.) pentru constituirea unui grup infractional organizat in legatura cu elaborarea rapoartelor MCV," se arata in document.

Comisia face trimitere la ancheta in care Adina Florea il ancheta pe Frans Timmermans - Adina Florea a clasat ancheta in cazul lui Frans Timmermans, cercetat pentru abuz in serviciu si grup infractional organizat

Totul a inceput cu Tudorel Toader

Expertii europeni trec in revista modul in care a fost infiintata Sectia Speciala, care a generat, de asemenea, o serie de critici. Acestea vizeaza inclusiv ordonantele de urgenta promovate de fostul ministru al Justitiei Tudorel Toader. Numirile in cadrul SS erau astfel controlate de un grup restrans de judecatori din CSM.

"In primul rand, Guvernul a utilizat ordonantele de urgenta pentru a impune criterii de numire in cadrul sectiei mai laxe decat cele prevazute de normele in vigoare.

Ordonanta de urgenta nr. 90/2018 a Guvernului a diluat o serie de garantii, inclusiv privind cerintele profesionale, de management si etice pe care trebuie sa le respecte candidatii, si a eliminat necesitatea participarii unor procurori de rang inalt la comitetul de selectie si la decizia finala de numire.

Ordonanta a adus o modificare cu caracter exceptional a legii, astfel incat sa se asigure ca procesul de numire este controlat exclusiv de un grup restrans format din numai cativa judecatori din cadrul CSM," se arata in raportul MCV.

Specialistii europeni arata ca inclusiv Comisia de la Venetia a fost foarte critica in avizul sau cu privire la acest aspect.

"Competenta extinsa si imprecis definita a sectiei a suscitat, de asemenea, o serie de ingrijorari. Normele privind controlul ierarhic exercitat de procurorul general asupra activitatii sectiei sunt neclare," se arata in raport.

Au incercat sa preia cazul lui Dragnea

Comisia europeana inventariaza alte hibe ale activitatii SS.

"In practica, Sectia Speciala a solicitat sa ii fie transferate o serie de anchete si urmariri penale in materie de coruptie la nivel inalt.

Au fost astfel confirmate preocuparile evidentiate in raportul din noiembrie 2018, potrivit carora sectia ridica riscuri importante pentru investigarea si urmarirea penala eficace a cazurilor complexe de coruptie la nivel inalt sau de criminalitate organizata," se mai arata in document.

Nota de subsol la acest paragraf face trimitere la dosarul Tel Drum - Liviu Dragnea, pe care procurorul Adina Florea a vrut sa-l preia de la DNA la SS.

"Aceasta preocupare a fost confirmata atunci cand un denunt la adresa procurorului care se ocupa de un dosar de coruptie care implica o frauda impotriva intereselor financiare ale Uniunii a condus la introducerea de catre sectie a solicitarii de a prelua dosarul respectiv.

Incercarea respectiva a fost in cele din urma oprita de catre procurorul general, iar DNA si-a pastrat competenta de investigare a dosarului," se arata in raport.

Citeste si:
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Florin Cîțu, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă: „Eu am făcut propunerea. E o criză generată de alte partide”
Președintele PNL Florin Cîțu a declarat joi, 21 octombrie, la finalul consultărilor cu președintele Klaus Iohannis, că ministrul Apărării Nicolae Ciucă este propunerea partidului de...
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Cum l-a abandonat Iohannis pe Cîțu: Nu se poate, Florine! SURSE
Miercuri seara, într-o discuție informală cu președintele Klaus Iohannis, liderul PNL Florin Cîțu a insistat ca el să rămână propunerea de prim-ministru. În replică, șeful statului i-a...
Sursa: Ziare.com