Regimul Dragnea ne-a dus in afara Europei, dar si UE ar trebui sa se umple de rusine

Marti, 13 Noiembrie 2018, ora 22:54
6646 citiri
Regimul Dragnea ne-a dus in afara Europei, dar si UE ar trebui sa se umple de rusine
Foto: Arhiva Pixabay

Ce a facut regimul Dragnea din Romania? Un dezastru dublu. National, caci tara s-a vazut decuplata de Bulgaria si a ramas lanterna rosie. Si altul european, dupa cum reiese din analiza raportului MCV.

Am citit atent, pagina cu pagina, documentul despre "Progresele realizate de Romania sub Mecanismul de Cooperare si Verificare". Si m-am ingrozit, desi nimic din ce contine nu mi-era strain.

E nu doar cel mai aspru rechizitoriu la adresa cleptocratiei care s-a instapanit, cu Liviu Dragnea la butoane, peste justitie, democratie si statul de drept romanesc, distrugandu-le pe toate trei, spre a lasa intacte doar impunitatea si libertatea la furat a penalilor. E si cel mai precis, sec, la obiect si totodata, implicit, cel mai binevoitor fata de romani si dreptul lor la demnitate, libertate si egalitate in fata legii.

Departe de a neglija eforturile romanesti in materie de justitie si lupta impotriva coruptie, documentul incepe prin a trece in revista progresele reale realizate in domeniu pana in ianuarie 2017. Progrese, care au determinat Comisia sa deschida perspectiva incetarii raportului MCV. In acest scop a elaborat, plina de sperante desarte, o duzina de recomandari.

Spun desarte pentru ca in Romania calendarul democratizarii se oprise in ianuarie 2017. Nu era, in timp, un moment oarecare. Fara ca raportul MCV s-o mentioneze astfel, explicit, era clipa istorica in care, votat direct, de o restransa minoritate, precum si indirect, prin neprezentare la vot, PSD isi intrase in paine. Se stie cum. Printr-o OUG punand in cap mai tot ce se facuse in Romania intru edificarea statului de drept.

Ce a urmat se stie. Demonstratii, proteste in masa, revocarea OUG 13, pertractari constitutionale si un presedinte periodic abulic, dand PSD noi si noi sanse. Concomitent, slugile din Parlament ale regimului Dragnea au inceput, in pas alert, sa elaboreze legile menite a dobori Justitia si a pune pe butuci lupta anticoruptie, spre a-l scapa pe tartorul regimului pesedisto-aldeisto-udemerist si pe ciracii sai cleptocratici de gratiile care ar fi trebuit sa le pedepseasca delictele, infractiunile, recidivele.

Deloc intamplator, in noiembrie 2017, Comisia, departe de a putea consemna in raportul ei intermediar "progrese satisfacatoare" privind toate recomandarile, s-a vazut nevoita, dimpotriva, sa constate (nu fara regret) franarea lor.

In limbajul foarte tehnic si diplomatic al documentului, cititorul e informat despre "noi provocari la adresa independentei Justitiei", precum si despre "riscul redeschiderii unor chestiuni care fusesera considerate rezolvate in ianuarie 2017".

Nu e un secret ce s-a petrecut in siajul actiunilor Puterii. Pentru Romania, spre deosebire de Bulgaria, cele 12 recomandari menite sa duca la inchiderea MCV au devenit caduce. Progresele realizate ani la rand, in ciuda puciului pontist, din 2012, in constructia unei veritabile justitii romanesti, a uneia demne de acest nume, s-au dus pe apa Sambetei.

Ele s-au vazut nu numai stopate, ci transformate, vai, in regrese, in special in domeniul independentei Justitiei si al combaterii coruptiei la nivel inalt de catre DNA si ANI, institutii ajunse sub uriase presiuni din partea puterii politice si mediatice.

Citeste mai multe despre evolutiile de marti legate de Justitia din Romania si reactiile din tara:

Astfel, raportul din ianuarie 2017 facea evaluari de ordin general ale unei situatii vadit regretabile, notand schimbarile nu doar societale, ci si "legale si politice...care au sporit pentru Romania dificultatea de a proba ca reformele au prins radacini permanente".

Or, "nimic" (din ceea ce Comisia deplora atunci) "nu s-a ameliorat intre timp". "Schimbarile legislative au continuat sa fie impuse in regim de urgenta, cu minime consultari", cum, delicat, afirma raportul.

In fapt, romanii stiu bine ca multe schimbari decisive s-au adoptat fara vreo consultare sau dezbatere veritabila.

Cu bocancul pe presa care nu slujeste

Concomitent, magistratii au continuat sa fie supusi atacurilor in presa. Raportul scoate in evidenta rolul mass-media in devolarea coruptiei, afirmand, semnificativ, "ca ar trebui sa fie clar ca intrarea in vigoare a reglementarilor de protectie a datelor personale trebuie insotita de obligatia statelor membre de a proteja libertatea de expresie si informare".

Aceste randuri mi-au provocat un hohot amar. Mi-am amintit de #TeleormanLeaks si de flagranta tentativa de intimidare a jurnalistilor de investigatie de la Rise Project, de catre niste autoritatile pentru protectia datelor obediente regimului dragniot.

Incercarea timorarii ziaristilor documenteaza cum "s-a achitat" regimul Dragnea de obligatia de a asigura libertatea presei si dreptul la opinie.

Raportul MCV examineaza si "justificarile" acestui regim. Care, spre a-si indreptati nefacutele, a incriminat staruitor, in presa, prezumtive "abuzuri sistemice" savarsite prin ipotetice "binomuri" si protocoale incheiate cu serviciile secrete.

Or, asemenea colaborari "sunt esentiale", potrivit raportului, "in combaterea delictelor grave si a terorismului". Cum pot fi ele salvate de recriminari abuzive, stiut fiind ca astfel de litigii nu sunt de competenta UE sau a Comisiei?

Cand nu exista mecanisme cu adevarat credibile de verificare a serviciilor secrete, asemenea conflicte n-au decat o singura solutie: arbitrajul extern. Or, un asemenea arbitraj presupune increderea in partenerii straini. Desi raportul nu tematizeaza acest punct, imi pare clar ca subminarea sistematica a increderii in partenerii occidentali, care s-a derulat staruitor, in ultimii doi ani, in mass-media arondata, a avut, intre altele, rolul de a torpila sansa unui asemenea arbitraj apusean.

In absenta lui, in lipsa aplicarii recomandarilor CSM, ale GRECO si ale Comisiei de la Venetia, care s-a ocupat intre altele de schimbarile Codurilor Penal si de Procedura Penala, s-au perpetuat demonizarea magistratilor si politizarea Justitiei.

Romania s-a autopropulsat in afara Europei

Incat demolarea separatiei puterilor si pulverizarea statului de drept au continuat in pas grabit. Raportul ii informeaza, in fine, oficial, pe dregatorii europeni, ceea ce le-au transmis neobosit, in ultimii doi ani, romanii infruntand ger, gaze, bastoane si amenzi, cot la cot cu jurnalistii independenti si cu magistratii care nu s-au lasat transformati de binomul Dragnea-Tariceanu in sobolani, gandaci si moluste.

S-a aflat astfel, ori se poate deduce pretutindeni, ca, sub conducerea PSD, Romania, spre deosebire de Bulgaria, a realunecat unde n-ar mai fi trebuit sa fie vreodata.

Acum este acolo unde au tarat tara mai intai dictatura legionaro-antonesciana, apoi comunistii, mafia postcomunista, securistii si mineriadele lor.

Cleptocratizata, tara s-a autopropulsat in afara Europei. Se regaseste iar, undeva, in tara nimanui de la periferia civilizatiei. S-ar mai putea scoate? Poate. Daca, sarind peste propria umbra, regimul Dragnea ar pune in aplicare recomandarile MCV, oprind modificarile cleptocratice propuse, ori transpuse. O va face? Sa nu fim naivi.

Din aceasta ultima perspectiva, MCV documenteaza nu numai un cataclism national, romanesc. Ci si inca o catastrofa europeana. Fiindca, in ciuda rezolutiei foarte critice adoptate, in fine, marti, de Parlamentul European, cu 473 contra 151 de voturi si 40 de abtineri, dezastrul provocat de regimul dragniot natiunii romane prin slabirea independentei Justitiei, a luptei anticoruptie si a statului de drept romanesc ar trebui sa umple de rusine o Uniune Europeana incapabila, vreme de ani, sa protejeze democratiile statelor membre si sa impiedice resuta lor in tiranie.

Petre M.Iancu

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#MCV Romania UE , #MCV