Procurorul general, despre MCV: O casca de protectie pentru situatii imprevizibile, ca OUG pe Justitie

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 15:55
4126 citiri
Procurorul general, despre MCV: O casca de protectie pentru situatii imprevizibile, ca OUG pe Justitie

Procurorul general al Romaniei, Augustin Lazar, a declarat, miercuri, ca trebuie mentinuta monitorizarea Romaniei in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare, deoarece aceasta se dovedeste a fi "casca de protectie" in situatii imprevizibile, facand referire la propunerile recente de modificare a Codurilor Penale.

"Iata ca monitorizarea se dovedeste a fi o casca de protectie cand circuli de santier, pentru situatii de imprevizibilitate. Si dupa 10 ani, iata ca se poate intampla ceva la care nu ne-am fi asteptat: modificari radicale ale unor texte de lege. (...) Noi ne dorim sa avem evolutii ireversibile.

Nu ne dorim modificari legislative care sa dezarmeze practic magistratii de instrumentele juridice anticoruptie, fiindca dezincriminarea unor texte de lege privind infractiuni de serviciu ar face inoperabila impunitatea denuntatorilor, institutii care au fost introduse in faza aceasta de aderare la Uniunea Europeana si care au rezistat 10 ani si mai bine in legislatia romana.

Ar trebui sa ramana si nu sa se renunte la ele, fiindca altfel magistratii vor fi dezarmati in fata infractiunilor de coruptie", a declarat Augustin Lazar.

Citeste si Raportul MCV critica ordonantele pe Justitie: Ar fi o provocare majora la adresa independentei DNA si ar atrage reevaluarea progreselor realizate

Procurorul general a subliniat ca rapoartele MCV ale Comisiei Europene, din perioada 2014 - 2016, au evidentiat o tendinta pozitiva, insa se mentioneaza ca atacurile mass-media si ale politicienilor impotriva magistratilor reprezinta o amenintare serioasa.

"Este de mentionat ca Romania a inregistrat progrese majore in directia indeplinirii obiectivelor de referinta cuprinse in MCV, insa Raportul retine faptul ca atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si de catre politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie. Este exact ceea ce se discuta de catre magistrati in acest zile.

Raportul mai retine ca legislatia anticoruptie trebuie sa se aplice tuturor in mod egal si la toate nivelurile. Aceasta este foarte important, deoarece modificarile legislative, in sensul in care sunt menite in mod clar sa slabeasca si sa reduca domeniul de aplicare al textelor privind infractiunile de coruptie sau care au reprezentat o provocare majora la adresa independentei sau eficacitatii DNA, ar atrage dupa sine reevaluarea progreselor realizate", a mai spus Lazar.

Procurorul general a adaugat ca nu este de acord cu modificarea textului din Codul Penal privind infractiunea de conflict de interese.

"O alta chestiune importanta este prevenirea conflictelor de interese, a fraudei si a coruptiei in procedurile de achizitii publice, care ramane in continuare o provocare serioasa.

Observam in zilele noastre tocmai faptul ca printr-unul din proiectele de ordonanta de urgenta se doreste sa se umble la textul acestei infractiuni de conflict de interese, astfel incat sa fie facut inoperabil, ceea ce nu este de dorit.

Desigur ca textul trebuie adus la nivelul exigentelor deciziilor Curtii Constitutionale, prin transformarea sintagmei 'raporturi comerciale' in sintagma 'raportul intre profesionisti'", a mai declarat Augustin Lazar.

Citeste si Iohannis: Guvernul Ciolos a avut un aport decisiv la raportul MCV favorabil. Mesaj pentru Grindeanu si Parlament

Citeste si:
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Ciprian Ciucu: USR trebuie să fie la guvernare. Nu cred că îi convine nimănui să se alieze cu PSD
Preşedintele PNL Bucureşti şi primar al sectorului 6 al Capitalei, Ciprian Ciucu, a declarat, sâmbătă, că USR ar trebui, după părerea sa, să rămână la guvernare cu PNL şi a subliniat...
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Vom avea guvernul Ciuca bătăilor?
Prin ordinul dat PNL-ului, aripa servilă, de a forma un guvern minoritar în jurul lui Nicolae Ciucă, Iohannis, iată, a mai dat o șansă PSD-ului. După care, a declarat ritos: “Sunt în...
Sursa: AGERPRES