Raportul MCV vorbeste despre atacurile presei la adresa Justitiei si procesul lui Kovesi cu Antena 3

Miercuri, 25 Ianuarie 2017, ora 14:25
5778 citiri
Raportul MCV vorbeste despre atacurile presei la adresa Justitiei si procesul lui Kovesi cu Antena 3
Foto: Ziare.com

Comisia Europeana (CE) a prezentat, miercuri, raportul MCV pentru Romania, in care se face referire si la apararea independentei Justitiei de catre Consiliul Superior al Magistraturii, precum si la procesul pe care Laura Codruta Kovesi il are cu Antena 3.

"Unul dintre rolurile CSM este sa garanteze independenta Justitiei. Cand CSM considera ca independenta Justitiei poate fi afectata, notifica Inspectia Judiciara.

In anul 2016, CSM a luat 20 de decizii de aparare a independentei sistemului judiciar si 20 de decizii de aparare a reputatiei profesionale, independentei si impartialitatii magistratilor. Marea majoritate a deciziilor CSM au fost ca reactie la declaratii impotriva procurorilor DNA.

Asa cum a fost mentionat in precedentele rapoarte, putini magistrati au cautat despagubiri in justitie. Procedurile sunt lungi si nesigure - de exemplu, un caz al procurorului-sef al DNA impotriva unui post de televiziune, in legatura cu acuzatii facute in anul 2014, care a avut o prima decizie in instanta in luna octombrie 2015 si la care in continuare se asteapta solutionarea apelului.

Raportul din ianuarie 2016 al CSM a recomandat ca noul CSM ar trebui sa evalueze daca pot fi facute mai multe pentru a sustine magistratii individuali care se confrunta cu critici ce submineaza independenta Justitiei", se arata in raportul tehnic al Comisiei Europene.

Kovesi a dat in judecata televiziunea de stiri Antena3, pe jurnalistii Mihai Gadea, Bianca Nae, Radu Tudor si Razvan Savaliuc si pe analistul Mugur Ciuvica, dupa ce a fost acuzata ca a musamalizat ancheta in dosarul lui Bercea Mondial si Mircea Basescu.

In luna octombrie 2015, Kovesi a castigat pe fond procesul cu Antena 3, urmand a primi daune morale de 250.000 de lei.

In luna decembrie 2016, Curtea de Apel Pitesti a amanat pentru a patra oara verdictul final, dupa ce televiziunea a cerut stramutarea la alta instanta. Pe 11 ianuarie, verdictul a fost amanat din nou, cu doua saptamani, iar pe 18 ianuarie procesul a fost mutat la Curtea de Apel Ploiesti.

Iata ce scrie in raport despre scandalul cu plagiatul lui Kovesi

Raport MCV: Atacurile impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa

In raportul MCV se mai arata ca CSM "a lucrat la cresterea impactului deciziilor sale care apara independenta sistemului judiciar, prin emiterea de mai multe comunicate de presa imediat dupa sesiunile de plen ale CSM si prin notificarea proactiva directa a jurnalistilor, inainte de sesiunile de plen si de indata ce comunicatele de presa au fost publicate".

"Pe langa CSM, sunt rare cazurile in care orice autoritate a statului, politician sau institutie de presa condamna public asemenea critici ale sistemului de justitie sau ale magistratilor, pe motivul ca afecteaza independenta sistemului de justitie, chiar daca se stabileste ca acuzatiile au fost false", se mentioneaza in documentul Comisiei Europene.

La nota de subsol se arata ca, in anul 2016, "ministrul Justitiei l-a aparat public de procurorul-sef al DNA, intr-o singura ocazie, iar presedintele Romaniei si-a exprimat de asemenea in mod public ingrijorarile privind independenta Justitiei".

Iata ce scrie in raportul MCV si despre ordonantele pe Justitie

De asemenea, in raportul privind progresele inregistrate de Romania, se atrage atentia asupra atacurilor "impotriva judecatorilor si procurorilor exprimate prin intermediul mass-media romane, fiind necesare mecanisme mai puternice de contracarare a acestora".

"DNA a constituit, de asemenea, un exemplu destul de bun in ceea ce priveste raportarea, ceea ce arata un nivel inalt de deschidere si vointa de analiza. In particular, caracterul recurent al unor cazuri de coruptie similare sugereaza deficiente in procesul de invatare din experienta si de eliminare a lacunelor in cadrul institutiilor publice.

Atacurile puternice indreptate impotriva magistratilor si a sistemului judiciar de catre mass-media si politicieni raman o amenintare serioasa pentru ireversibilitatea luptei anticoruptie", se mai arata in raport.

F.N.

Eveniment Quarterly Report

Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Care ar putea fi strategia AUR, după ce va ajunge în Parlamentul European. „Vor fi marii câştigători la europarlamentare. Va intra într-un proces de curăţare”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că Alianţa pentru Unirea Românilor va fi marea câştigătoare la alegerile europarlamentare de anul viitor, urmând să se claseze pe locul doi după...
#raport MCV proces Kovesi Antena 3, #raport MCV Romania, #raport MCV justitie Romania, #atacuri presa justitie raport MCV , #MCV