Angela Cristea, sefa Reprezentantei Comisiei Europene in Romania, spune ca raportul MCV publicat marti arata ca tara noastra a facut pasi inapoi in ultimul an in ce priveste independenta Justitiei si lupta anticoruptie, ceea ce face mai dificil in acest moment ca mecanismul sa fie ridicat.
"Ce observam in acest raport e un regres fata de raportul anterior, mai ales in ce priveste asigurarea independentei Justitiei. In acelasi timp, ramanem profund angajati in atingerea obiectivului de a inchide acest MCV, daca e posibil pe perioada mandatului acestei comisii, deci anul viitor. (...)
Inchiderea MCV este un obiectiv comun, dar mingea e in terenul autoritatilor romane. Nu cred ca e cineva care sa spuna acum ca nu stie ce are de facut pentru ca acest mecanism sa poata sa fie inchis. Noi suntem dispusi sa acordam tot sprijinul nostru, de altfel, acordam si fonduri europene ca sa poata fi continuata lupta anticoruptie, sa poata fi consolidate acele institutii care asigura independenta Justitiei si in continuare aceste fonduri vor fi disponibile pentru autoritatile romane", le-a spus Angela Cristea jurnalistilor, dupa publicarea raportului MCV.
Intrebata daca e totusi un obiectiv realizabil intr-un timp atat de scurt - pana in primavara anului viitor, Cristea a recunoscut ca "e un pic mai greu acum decat ar fi fost anul trecut".
"In ianuarie 2017, noi am limitat numarul recomandarilor la 12 si am spus ca, imediat cum sunt indeplinite, acest mecanism poate fi inchis. In momentul de fata, suntem in situatia in care am constatat ca, pe langa cele 12 recomandari, alte capitole considerate rezolvate trebuie redeschise si practic au fost redeschise din cauza unor masuri luate in Romania in domeniul legislatiei penale si legislatiei justitiei, unde, din pacate, observam pasi inapoi. (...)
(Ridicarea MCV - n.red.) este fezabila din punctul nostru de vedere. Pentru asta toata lumea stie ce are de facut, este important sa existe vointa politica, demonstrata, pentru garantarea independentei Justitiei, pentru continuarea luptei anticoruptie si e important si pentru cetatenii Romaniei sa vada ca exista institutii care aduc in fata legii orice cetatean suspectat de incalcatea legii, in orice pozitie de putere se afla", a mai spus Cristea.
Intrebata daca raportul de azi pune in pericol presedintia romana a UE, oficialul a spus ca nu, amintind ca si Bulgaria si-a exercitat presedintia in timp ce se afla sub MCV.
In ce priveste reactiile venite din partea membrilor partidelor aflate la guvernare - PSD si ALDE -, cum ca se doreste ca Romania sa ramana la marginea Europei si se contureaza tot mai tare o Uniune cu doua viteze, Cristea a spus ca nu vede cum ar putea fi facuta aceasta legatura.
"Sunt lucruri cu totul diferite - viitorul Europei si diversele scenarii si acest mecanism pe care l-am agreat in momentul aderarii tocmai pentru a avea garantia ca in Romania si in Bulgaria se face dreptate la fel ca in celelalte state membre", a mai spus Cristea, precizand si ca Romania nu este in pericolul activarii Articolului 7, ca in cazul Poloniei si Ungariei, tocmai pentru ca in cazul nostru este inca activ MCV.
Sefa Reprezentantei CE in Romania a amintit si ca saptamana viitoare, pe 20 noiembrie, la Bucuresti va sosi comisarul european pe Justitie, Vera Jourova. Intrebata si cum raspunde criticilor venite de la PSD si ALDE ca reprezentantii CE sunt dezinformati, Cristea a raspuns: "Eu zic sa cititi cu atentie raportul si sa hotarati daca suntem sau nu bine informati".