Solicitare de sesizare a Curtii Europene de Justitie: Cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman?

Vineri, 21 Decembrie 2018, ora 08:47
10342 citiri
Solicitare de sesizare a Curtii Europene de Justitie: Cerintele MCV sunt obligatorii pentru statul roman?

"Cerintele Mecanismului de Cooperare si de Verificare (MCV) au caracter obligatoriu pentru statul roman?", aceasta este una dintre intrebarile la care Curtea de Justitie Europeana (CJUE) ar putea raspunde, daca Tribunalul Olt admite o cerere de sesizare a instantei europene.

Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania (FJR) cere Tribunalului Olt sa trimita patru intrebari CJUE pentru a lamuri ce caracter are MCV, instituit in decembrie 2006 de Comisia Europeana.

  • MCV are un caracter obligatoriu pentru statul roman?
  • Desemnarea directa de catre Guvern a sefilor Inspectiei Judiciare ofera garantii ale unor proceduri disciplinare independente pentru judecatorii din Romania?
  • Desemnarea directa a sefilor Inspectiei Judiciare respecta criteriile statului de drept, solicitate si in rapoartele din cadrul MCV?

Sunt intrebarile la care ar putea raspunde CJUE, daca solicitarea este acceptata. (Varianta integrala a celor patru intrebari, la finalul articolului).

FJR arata judecatorilor care este intregul context, potrivit actelor din dosarul din instanta studiate de Ziare.com.

Raport dur al Comisiei Europene

Practic, raportul Comisiei Europene in cadrul MCV dat publicitatii la data de 13 noiembrie 2018 a impus Romaniei 8 noi recomandari, intre care:

Legile Justitiei

- Suspendarea imediata a punerii in aplicare a Legilor Justitiei si a ordonantelor de urgente subsecvente.

- Revizuirea Legilor Justitiei, tinand seama pe deplin de recomandarile formulate in cadrul MCV, precum si de recomandarile Comisiei de la Venetia si ale GRECO.

Numiri/revocari in cadrul sistemului judiciar

- Suspendarea imediata a tuturor procedurilor in curs de numire si revocare a procurorilor de rang inalt.

- Relansarea unui proces de numire a unui procuror-sef al DNA cu experienta dovedita in urmarirea penala a infractiunilor de coruptie si cu un mandat clar pentru DNA de a continua efectuarea de anchete profesioniste, independente si impartiale in materie de coruptie.

- Numirea imediata, de catre Consiliul Superior al Magistraturii, a echipei interimare de conducere a Inspectiei Judiciare si numirea, in termen de trei luni, prin concurs, a unei noi conduceri a Inspectiei Judiciare.

"Sesizarea de instanta de judecata a Curtii de Justitie a Uniunii Europene devine principalul instrument juridic de constrangere in vederea neincalcarii obligatiilor privind Uniunea Europeana", conchide FJR.

Procesul deschis IJ

Solicitarea FJR a fost facuta intr-un proces deschis Inspectiei Judiciare, in care judecatorii solicita mai multe informatii in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, potrivit portalului instantelor.

In acest caz, Tribunalul Olt a sesizat Curtea Constitutionala cu exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor OUG nr. 77/2018, prin care sefii Inspectiei Judiciare, judecatorul Lucian Netejoru si procurorul Gheorghe Stan, au fost mentinuti in functiile de conducere ca interimari.

Lucian Netejoru si Gheorghe Stan conduc Inspectia Judiciara in calitate de sefi interimari, in baza unei ordonante de urgenta promovate de Tudorel Toader. Liderul PSD, Liviu Dragnea, a solicitat ca aceasta ordonanta sa intre in vigoare cat mai rapid. El a dat de inteles ca ar fi trebuit sa treaca actul normativ fara avizul CSM, ceea ce s-a si intamplat.

Citeste si:
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Întâlnire de urgență la Guvern după apariția primelor cazuri de infectare cu Omicron. Nicolae Ciucă: ”Nicio clipă nu trebuie pierdută”
Premierul Nicolae Ciucă va avea duminică, 5 decembrie, o întâlnire cu specialiștii din domeniul sănătății pentru a decide măsurile care se impun în urma confirmării primelor cazuri de...
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Sorin Grindeanu susține că datorită PSD-ului a fost inaugurat Lotul 2 din Autostrada Sebeş-Turda
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat, sâmbătă, la Brăila, că, dacă nu ar fi forţat cu CNAIR deschiderea Lotului 2 din Autostrada Sebeş-Turda, ”anul acesta aveam foarte...