Ciorbea se autosesizeaza in cazul pericolelor semnalate de calatori la metrou UPDATE Reactia Metrorex

Vineri, 01 Martie 2019, ora 15:47
5003 citiri
Ciorbea se autosesizeaza in cazul pericolelor semnalate de calatori la metrou UPDATE Reactia Metrorex

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situatia de la Metrorex legata de posibile defectiuni la materialul rulant si solicitarea unor calatori de instalare a panourilor de siguranta in statii, pentru securizarea peroanelor.

"Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu privind situatia de la Metrorex, prezentata de catre presa, legata de posibile defectiuni la materialul rulant si viitoarea instalare a panourilor de siguranta in statii.

Sesizarea din oficiu vizeaza posibila incalcare a art. 22 din Constitutia Romaniei privind dreptul la viata si la integritate fizica si psihica.

Avocatul Poporului a luat cunostinta din mass-media de faptul ca 15.000 de cetateni au semnat o petitie prin care solicita instalarea panourilor de siguranta in statiile de metrou, pentru securizarea peroanelor. Aceste structuri de siguranta sunt transparente, din plexiglas sau sticla securizata si sunt folosite pe peroanele din alte tari pentru a impiedica oamenii sa ajunga pe sinele metroului", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului, institutie condusa de Victor Ciorbea.

Potrivit sursei citate, care se bazeaza tot pe relatari din presa, ar fi fost semnalate nereguli si in ceea ce priveste siguranta calatorilor care folosesc metroul, deoarece "angajatii Metrorex descopera zilnic conductori defecti, care provoaca scurtcircuite, cablurile electrice cedeaza saptamanal, iar avariile pot pune in pericol mii de vieti".

Miercuri a fost haos la metrou, unde trenurile au stat blocate pe sine minute in sir

UPDATE Urmare a informatiilor aparute in presa, Metrorex vine cu precizari intr-un comunicat de presa remis Ziare.com. Practic, societatea de transport in subteran sustine ca are de gand sa monteze panouri de siguranta, dar e de abia in faza de a face licitatie pentru studiul de prefezabilitate, ceea ce inseamna ca va mai dura mult pana ca aceste panouri sa si apara in statiile de metrou.

Redam integral comunicatul Metrorex:

"Circulatia trenurilor de metrou cu calatori se desfasoara in conditii de siguranta. Societatea respecta reglementarile si normele in vigoare.

Atat Metrorex, cat si institutiile cu atributii in controlul activitatilor privind siguranta circulatiei verifica in permanenta respectarea procedurilor, iar eventualele accidente/incidente produse in circulatia trenurilor cu calatori sunt investigate de Agentia de Investigare Feroviara Romana - AGIFER.

In urma acestor investigatii rezulta, dupa caz, recomandari de siguranta care sunt puse in aplicare de catre Metrorex.

Facem precizarea ca aceste rapoarte de investigare sunt facute publice, dupa finalizare, conform prevederilor legislatiei in vigoare. Pana la acest moment, Metrorex nu a primit niciun astfel de raport.

Cu privire la montarea sistemului de protectie a calatorilor la marginea peroanelor statiilor de metrou, Metrorex a facut demersuri pentru stabilirea obiectivului de investitii referitor la montarea panourilor de siguranta.

Acestea vor fi montate pentru a proteja calatorii atunci cand, la orele de varf, peroanele unor statii sunt foarte aglomerate.

Pentru inceput, va fi demarata o licitatie pentru studiul de prefezabilitate si fezabilitate, urmand ca mai apoi, dupa definitivarea si avizarea/ aprobarea documentatiilor tehnico-economice, sa se demareze procedura de achizitie a lucrarilor de executie a noului sistem de siguranta.

Dupa finalizarea celor doua studii, se vor sti cu exactitate atat costurile aferente proiectului, cat si termenul de implementare a acestuia".

Citeste si:
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Ludovic Orban spune că Florin Cîțu are zilele numărate la șefia PNL. Motivul pentru care Ciucă sau Bode nu îi vor succeda în funcție
Fostul lider al liberalilor, Ludovic Orban, e de părere că actualul șef al PNL, Florin Cîțu, își va pierde funcția „în curând”, însă următorul nume la președinția partidului este...
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Ludovic Orban neagă zvonurile că ar fi fost chemat la DNA. Afacerile din pandemie care au stârnit suspiciuni legate de fostul lider PNL
Fostul lider PNL, Ludovic Orban, susţine că nu a fost implicat în achiziţiile făcute de compania UNIFARM sau de Oficiul Naţional pentru Achiziţii Centralizate (ONAC) în perioada pandemiei....