A inceput daramarea chioscurilor ilegale de la metrou, in statia Stefan cel Mare

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 12:31
8279 citiri
A inceput daramarea chioscurilor ilegale de la metrou, in statia Stefan cel Mare
A inceput daramarea chiscurilor de la metrou FOTO Facebook/ Radu Mihaiu

Spatiile comerciale din statia de metrou Sefan cel Mare sunt demolate, in conditiile in care Metrorex a avertizat ca ar urma sa inceapa in aceasta saptamana procedurile de evacuare a acestor spatii - detinute de firma sindicatului - in conditiile in care termenul acordat pentru eliberarea acestora a expirat in 2 arilie.

UPDATE 12.31 Proprietarii magazinelor daramate sunt nemultumiti. In statia de metrou Stefan cel Mare a fost chemata Politia

UPDATE 10.35: Primarul Sectorului 2, Radu Mihaiu, a fost prezent, miercuri, la statia de metrou Stefan cel Mare, unde a inceput desfiintarea chioscurilor, el declarand ca acestea nu au autorizatie de construire si ingreuneaza iesirea in caz de incendiu.

"Nu exista nicio autorizatie de construire data nici de Sectorul 2, nici de Capitala, nici de nimeni, drept urmare, aceste constructii sunt amplasate ilegal in Sectorul 2. Inteleg si exista un raport al Metrorex ca ingreuneaza inclusiv iesirea in caz de incendiu si aseara Politia Locala a suspendat activitatea acestor agenti economici si, de asemenea, am dat o dispozitie pentru desfiintarea lucrarilor construite ilegal", a spus Radu Mihaiu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, administrarea acestor spatii este in sarcina Metrorex, insa fiind domeniul public al statului, Politia Locala poate sprijini institutiile statului pentru eliberarea constructiilor amplasate ilegal.

"In acest moment, din punctul nostru de vedere, administrarea acestor spatii este a Metrorex. Inteleg ca o societate, am vorbit mai devreme cu un administrator al Sindomet, daca nu ma insel, care spunea ca au contract. Intelegerea mea este ca acest contract este expirat (...) Aceste constructii nu au autorizatie de construire si sunt un real pericol in ceea ce priveste evacuarea la incendiu", a subliniat Radu Mihaiu.

El a mentionat ca, daca proprietarii nu-si iau marfa, ea va fi ridicata si transportata intr-o locatie unde sa fie in siguranta, de unde va putea fi recuperata.

"Eu sper sa finalizam astazi, depinde cum ne miscam si cu evacuarea marfii. Cred ca astazi se finalizeaza la statia de metrou Stefan cel Mare, posibil si Pipera si ma astept ca, pana la finalul saptamanii, sa eliberam si Piata Iancului, acestea fiind singurele trei statii de metrou din Sectorul 2 unde exista constructii amplasate ilegal", a precizat Radu Mihaiu.

Stirea initiala: Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu a postat o imagine din timpul operatiunii de dezafectare a magazinelor din statia Stefan cel Mare.

"Primul chiosc ilegal de la metrou a fost dat jos la statia Stefan cel Mare", a scris primarul pe Facebook.

Ulterior, el a precizat ca aceste magazine nu detin autorizatie de construire.

"Contractul de asociere in participatiune dintre Metrorex si firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public facandu-se fara drept, in prezent. De asemenea, pentru spatiile comerciale nu au fost identificate autorizatii de construire emise", au transmis saptamana trecuta reprezentantii Metrorex.

Potrivit companiei, pericolul pe care acestea il reprezinta pentru siguranta calatorilor si a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru ca: spatiile reprezinta obstacole in calea de evacuare in caz de urgenta, ingreuneaza accesul la hidrantii interiori; nicio constructie dupa 2010 nu are aviz ISU.

"Pentru corecta informare a publicului, reiteram faptul ca statiile de metrou reprezinta proprietate publica a statului, data in concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fara drept a domeniului public al statului este o incalcare flagranta a legii. Lipsa autorizatiei de construire si nerespectarea normativelor de siguranta reprezinta o adevarata urgenta de siguranta si ordine publica", a precizat Metrorex.

Metrorex a anuntat in urma cu mai mult de o saptamana, ca a notificat firma care administreaza spatiile comerciale de la metrou ca, in regim de urgenta, sa fie eliberate si predate catre administratorul retelei de transport subteran toate spatiile comerciale amplasate in incinta statiilor de metrou pana la data de 2 aprilie, deoarece "pun in pericol siguranta transportului subteran, cu afectarea directa a exigentelor de securitate la incendiu si evacuarea persoanelor in caz de urgenta".

Ministrul Transporturilor Catalin Drula a afirmat recent, referitor la contractul pentru valorificarea spatiilor comerciale de la metrou, ca acesta este o gaura neagra in veniturile Metrorex. Desi este expirat din 2018, firma sindicatului ocupa, in continuare, abuziv aceste spatii si le subinchiriaza catre terti, desi statutul Metrorex interzice subinchirierea lor, relata ministrul Transporturilor, care amintea ca acest contract face obiectul unui proces, iar managementul are misiune sa urgenteze procedurile cu toate mijloacele legale pentru ca firma sindicatului sa dispara din spatiile comerciale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#chioscuri metrou, #daramare spatii comerciale, #greva metrou, #radu mihaiu , #metrou