Explicatia uluitoare a Metrorex pentru cresterea preturilor: La Londra, Viena si Paris e mai scump

Vineri, 01 Noiembrie 2013, ora 14:03
6039 citiri
Explicatia uluitoare a Metrorex pentru cresterea preturilor: La Londra, Viena si Paris e mai scump
Foto: Arhiva

Reprezentantii Metrorex au explicat, vineri, de ce au decis majorarea tarifelor pentru cartelele de metrou, aducand in discutie preturile din orase mult mai dezvoltate decat Bucurestiul.

Astfel, intr-un comunicat de presa privind ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul, Metrorex precizeaza ca scumpirile se vor aplica in cursul lunii noiembrie, "la trei zile dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ de aprobare".

Modul in care vor fi investiti banii in plus este mentionat vag in document, insa Metrorex nu omite sa dea exemple de tarife de transport din orase europene, unde venitul mediu este mult peste cel din Romania.

"Ajustarea tarifelor va conduce la o crestere lunara a veniturilor in valoare de cca 5 milioane de lei care va contribui la acoperirea cheltuielilor necesare asigurarii serviciului public de transport calatori cu metroul", au mentionat reprezentantii companiei.

"Prin comparatie cu alte administratii de metrou pretul actual la calatoria cu metroul din Bucuresti este de cca 45 euro centi. La alte administratii de metrou pretul cel mai scazut la calatoria cu metroul este peste 1 euro/calatorie (exemplu: Budapesta - 1 euro, Roma - 1 euro, Paris- 1,7 euro, Viena - 2 euro, Madrid - 2 euro, Berlin - 2,10 euro, Amsterdam- 2,7 euro, Londra - 5 euro, Sofia - 0,51 euro) ", au adaugat reprezentantii Metrorex.

Metroul, mai scump cu peste 30% (Video)

Conducerea companiei a explicat ca acele cartele achizitionate pana in ziua precedenta aplicarii noilor tarife pot fi utilizate pana la terminarea numarului de calatorii sau expirarea duratei de valabilitate inscrisa pe cartela la data achizitiei.

"Utilizatorii metroului se pot deplasa pe toata reteaua metroului din Bucuresti, respectiv pe toate cele 4 linii magistrale si 51 de statii, prin achitarea o singura data a taxei de calatorie, transferul de pe o linie pe alta, indiferent de titlul de calatorie utilizat, facandu-se fara taxe suplimentare", se lamureste in comunicat.

Reprezentantii companiei au mai spus ca, in anul 2013, raportul dintre subventia necesara pentru acoperirea "cheltuielilor de intretinere si reparatii (..) si subventia alocata depaseste 137%, avand un deficit de finantare de cca 54 milioane de lei".

Acestia au precizat ca institutiile internationale au contribut la scumpirea cartelelor de metrou, sustinand ca "bugetul de venituri si cheltuieli al S.C. Metrorex S.A. pe anul 2013 a fost construit echilibrat fara pierderi, cu incadrarea in strategia bugetar - fiscala a Ministerului Transporturilor si in tintele stabilite in relatia cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana in conditiile aplicarii masurii privind ajustarea tarifelor de calatorie cu metroul incepand cu luna mai 2013".

Sefi peste sefi si salarii mari

In alta ordine de idei, la Metrorex exista peste 100 de functii de conducere, in fiecare departament existand mai multi sefi, cu salarii consistente, scrie Evenimentul Zilei.

Din declaratiile de avere ale sefilor din Metrorex reiese ca directorul de Exploatare are un venit anual de 82.000 de lei, directorul Management operatiuni - 81.000 de lei, seful de la Infrastructura - 72.000 de lei, iar lista continua cu sume asemanatoare.

Totodata, un contabil-sef de la Metrorex castiga 53.000 de lei pe an, un sef de atelier incaseaza 48.000 de lei anual, iar adjunctul unui sef de depou castiga anual 58.000 de lei.

Toate acestea in conditiile in care salariul mediu net lunar din tara noastra este de 1.600 de lei, adica 19.000 de lei pe an, potrivit Institutului National de Statistica (INS).

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#explicatie Metrorex scumpiri, #scumpiri Metrorex, #noi tarife metrou, #metrou Paris Londra Bucuresti , #metrou