De ce a majorat Metrorex pretul calatoriilor cu metroul

Luni, 06 August 2012, ora 08:21
4001 citiri
De ce a majorat Metrorex pretul calatoriilor cu metroul

Metrorex a a majorat cu 50 la suta tarifele calatoriilor cu metroul, incepand de sambata.

Pretul unei cartele de 10 calatorii a crescut de la 10 de lei la 15 lei, in timp ce pretul unui abonament lunar cu 62 de calatorii a crescut la 50 de lei de la 35 de lei, potrivit datelor de la Metrorex, tarifele fiind modificare si pentru alte tipuri de cartele, mai putin la cartela cu 2 calatorii si la abonamentul de o zi.

Printre motivele invocate de Metrorex, pentru justificarea cresterii tarifelor, se afla si cresterea tarifelor la energie electrica, cu 38 la suta fata de anul trecut.

La finalul lunii mai anul acesta, Metrorex a organizat o licitatie pentru achizitia de energie electrica in valoare de circa 63 mil. lei (13,7 mil. euro), necesarul pentru perioada iunie-31 mai anul viitor.

S-a scumpit metroul, incepand de sambata - vezi noile preturi

Licitatia a fost castigata de compania CEZ Vanzare, una dintre cele mai mari companii de furnizare a energiei electrice din piata locala, controlata de cehii de la CEZ. In tariful oferit intra taxele de distributie si transport, certificatele verzi, accizele.

"Metrorex este un consumator atractiv de energie electrica pentru ca are un consum constant, fara fluctuatii. Poate cumpara energie electrica direct de la bursa OPCOM si chiar poate primi bonsuri dat fiind consumul constant pe care il are. Este un paradox pretul pe care il plateste (in conditiile in care pretul mediu al energiei pe bursa se ridica la 230 de lei MWh- n.red.). Poate nu se doreste energie ieftina, este ceva necurat.

Conducerea ar trebui sa fie cea care sa poarte de grija firmei si sa gaseasca energie ieftina. Trebuie doar sa vrea", a declarat Jean Constantinescu, analist pe probleme de energie electrica si fost presedinte al Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei, pentru

Ziarul Financiar. Metrorex este unul dintre cei mai mari consumatori de energie electrica, anual consuma 180.000 de MWh.

Anul acesta compania Metrorex a mai avut un contract de cateva luni cu Enel Energie iar in 2010 cu firma Petprod, detinuta de omul de afaceri Jack Cutisteanu, potrivit lui Udriste.

"De la Petprod luam energie mai ieftina", a spus Gheorghe Udriste, directorul Metrorex, pentru cotidianul citat. Jack Cutisteanu, proprietarul firmei Petprod, a declarat ca anul acesta nu a mai participat la licitatia organizata de Metrorex pe fondul unei decizii strategice pe care a luat-o, in conditiile in care "plina valtoare de pe piata de achizitie de energie a devenit o problema".

"In pretul pe care l-am oferit noi pentru energia furnizata anul trecut, intra energia, taxele de distributie, transport, certificatele verzi, sistemul de cogenerare, accizele. Acestea cresc pretul energiei tranzactionate pe Bursa".

El a declarat ca "este intrigat", ca firmele de stat producatoare de energie, ca Hidroelectrica, au dat direct energie unor companii ca Alro sau Arcelor Mittal iar Metrorex nu a beneficiat de astfel de contracte.

Metrorex si-a bugetat anul acesta o cifra de afaceri de 574,7 milioane de lei (125 mil. euro) fata de 509 milioane de lei (118 mil. euro) anul trecut.

Citeste si:
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Valul cinci al pandemiei va lovi România în ianuarie. Avertismentul lui Alexandru Rafila
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat vineri, 26 noiembrie, că țara noastră va fi afectată de valul cinci al pandemiei de coronavirus după jumătatea lunii ianuarie. Atunci se...
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Coadă la demisii la PNL Sector 3. Zeci de membri au anunțat că se vor înscrie în partidul lui Orban. „Am văzut o decădere morală absolută în PNL”
Membrii Tineretului Național Liberal Sector 3 au anunțat vineri, 26 noiembrie, că au demisionat din partid, nemulțumiți de deciziile actualei conduceri. Aceștia au transmis că îl vor urma...
Comentarii
Dan-Ionescu
rank 5
la cat de scumpa e calatoria cu ratb
Mutul
rank 5
Nu e prost cine cere ci acela care da! Parca asa era o zicatoare