Noi promisiuni de la Metrorex: Cand vom circula cu metroul prin Drumul Taberei

Marti, 20 August 2013, ora 17:36
5535 citiri
Noi promisiuni de la Metrorex: Cand vom circula cu metroul prin Drumul Taberei

Termenul estimat pentru darea in folosinta a tronsonului de metrou Raul Doamnei - Eroilor 2 este inceputul anului 2016, la inceputul lunii septembrie a acestui an fiind preconizata pornirea celor doua utilaje de executat tunele, se arata intr-un comunicat al Metrorex.

Totodata, compania estimeaza ca, la inceputul anului viitor, va finaliza structura statiilor si tunelelor pe tronsonul mentionat.

"In perioada imediat urmatoare (inceputul lunii septembrie), se preconizeaza pornirea celor doua utilaje de executat tunele si se estimeaza ca la inceputul anului 2015 structura statiilor si tunelelor va fi gata. Urmeaza lucrarile de montare a caii de rulare, cele de automatizari si finisajele. Termenul preconizat pentru darea in folosinta a tronsonului Raul Doamnei - Eroilor 2 este inceputul anului 2016", se spune in comunicat.

Metrorex precizeaza ca in data de 28 martie 2011, ca urmare emiterii Ordinului de incepere a lucrarilor, a demarat executia viitoarelor statii ale Magistralei 5 de metrou "Drumul Taberei - Pantelimon", pe sectiunea Raul Doamnei - Eroilor 2, inclusiv Depoul si Statia Valea Ialomitei.

Vesti proaste pentru Drumul Taberei: Finalizarea metroului, amanata cu patru ani

"Desi in primul trimestru al anului in curs ritmul lucrarilor a fost ajustat conform prevederilor Legii Bugetului de Stat nr. 5/2013, in urma eforturilor depuse de Metrorex - prin Ministerul Transporturilor s-a obtinut o suplimentare de fonduri - incluzand compania pentru prima data in randul beneficiarilor Programului Operational Sectorial - 'Transport' si reusindu-se astfel mentinerea lucrarilor intr-un ritm sustinut", potrivit comunicatului de presa.

De asemenea, Metrorex precizeaza in acest moment pe santierele deschise se lucreaza intens, iar stadiul lucrarilor pe statii se prezinta astfel: statia Academia Militara, cea mai avansata din punct de vedere al executiei, intrucat de aici vor fi lansate cele doua utilaje de excavat tunele - TBM-uri, este realizata in proportie de 75%. Lucrarile de baza ce se executa in acest moment sunt: turnarea peretilor-caseta la primul nivel de la suprafata si pregatirile finale pentru lansarea TBM-urilor (Tunnel Boring Machine).

In cazul statiei Orizont - realizata in proportie de 40% - se executa turnarea ultimei portiuni din planseul superior urmand sa inceapa excavarea sub planseu pentru executia urmatorului nivel.

Tronsonul de metrou Drumul Taberei-Eroilor va fi gata in circa doi ani

La statia Favorit - realizata in proportie de 50% - este excavat primul nivel de la suprafata - vestibul - si se toarna placa peste urmatorul nivel - peron - urmand ca si excavarea acestui ultim nivel sa inceapa in urmatoarele saptamani. Metrorex precizeaza ca activitatea la aceste statii a fost mai intensa intrucat ele se afla pe drumul critic si de executia lor depinde demararea executiei tunelelor.

La statia Tudor Vladimirescu (Drumul Taberei 34) este finalizat planseul superior si a inceput excavarea urmatorului nivel. La statia Sergiu Celibidache (Parc Drumul Taberei) se executa incinta de pereti mulati, realizata in proportie de 40%.

La statia Romancierilor se executa prima etapa din planseul superior. La statia Valea Argesului (Brancusi) se executa planseul superior - penultima etapa - si urmeaza sa inceapa excavarea urmatorului nivel. La statia Raul Doamnei, se lucreaza la incinta de pereti mulati, executata in proportie de 40% si la devieri retele edilitare. La statia Eroilor 2 se lucreaza la devieri de retele edilitare. La statia si Depoul Valea Ialomitei se lucreaza intens pe toate planurile (devieri de retele edilitare, pereti mulati, montare grinzi prefabricate, turnare plansee, excavari), stadiul fizic fiind situat la 50%.

Magistrala de metrou Drumul Taberei-Eroilor, gata abia in 2016?

Potrivit Metrorex, suma alocata pentru anul in curs, pana la aceasta data, a fost in valoare de 250.000.000 lei. Fata de aceasta suma alocata initial, la ultima rectificare bugetara fondurile alocate proiectului Magistrala 5, Drumul Taberei-Pantelimon, Tronsonul Drumul Taberei - Universitate au fost suplimentate cu suma de 250.000.000 lei.

Pentru anul 2014 estimarile sumelor, in limitele impuse prin scrisoarea cadru a Ministerului Finantelor Publice, sunt in valoare de aproximativ 300.000.000 lei.

De asemenea, Metrorex precizeaza ca acest proiect este finantat din fonduri structurale nerambursabile in cadrul Programului Operational Sectorial -"Transport".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#metrou Drumul Taberei finalizare, #metrou Raul Doamnei Eroilor 2, #magistrala 5 metrou finalizare , #metrou