Ce-i ucide pe romanii din Afganistan?

Marti, 10 Mai 2011, ora 16:48
5818 citiri
Ce-i ucide pe romanii din Afganistan?
Foto:stiriro.com

Aproape toti militarii romani morti in Afganistan au fost ucisi de dispozitivele explozive improvizate, cea mai importanta arma folosita de isurgentii islamisti care lupta impotriva trupelor ISAF, din care face parte si Romania.

Conform unei liste puse la dispozitie de MApN la solicitarea Ziare.com, 12 din cele 16 atacuri mortale asupra militarilor romani din Afganistan, in care si-au pierdut viata 19 concetateni, au fost produse cu ajutorul acestor dispozitive explozive improvizate.

Militar roman ucis in Afganistan

Ultimii doi soldati ucisi, Catalin Marinescu, cel care a murit marti, si Constantin Lixandru, care si-a pierdut viata joi, au devenit victime in timpul unei patrulari terestre, nefiind in interiorul vehiculelor blindate, cum s-a intamplat cu cei mai multi dintre cei 19 militari romani morti in Afganistan.

"Cei doi militari romani care au cazut la datorie in Afganistan in datele de 5 si 10 mai erau debarcati din autovehicule. Militarii nu se aflau in interiorul unui autovehicul blindat la producerea atacurilor cu dispozitive exploziv improvizate,

ci efectuau, pe jos, cercetarea terestra a unui obiectiv, conform procedurilor", a precizat Biroul de Presa al MApN pentru Ziare.com.

Reprezentantii ministerului au admis, indirect, faptul ca nu toate misiunile de patrulare se desfasoara in vehicule blindate de tip MRAP, rezistente la dispozitive explozive improvizate, spunand ca "majoritatea" misiunilor beneficiaza de ele.

"Militarii romani dislocati in Afganistan utilizeaza cu precadere vehicule blindate rezistente la mine si protejate impotriva ambuscadelor (MRAP), oferite de Statele Unite ale Americii, echipate complet cu tehnica necesara indeplinirii misiunilor. Vehiculele MRAP asigura o protectie sporita a militarilor la atacurile cu dispozitive explozive improvizate si cu armament de calibru mic, oferind o mobilitate si o viteza superioara de deplasare, precum si posibilitatea angajarii luptei pentru o perioada mai lunga de timp", a precizat MApN.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#militari romani Afganistan, #militari morti Afganistan, #romani razboi Afganistan , #militari